Anastasiu: Circa 100.000 de firme, care și-au amânat anul trecut datoriile, au acum dificultăți mai mari; va crește semnificativ numărul insolvențelor: avem companii sărace cu patroni bogați

Anastasiu: Circa 100.000 de firme, care și-au amânat anul trecut datoriile, au acum dificultăți mai mari; va crește semnificativ numărul insolvențelor: avem companii sărace cu patroni bogați
scris 23 sep 2021

Numărul insolvențelor va crește semnificativ în perioada următoare,  circa 100.000 de firme având dificultăți cu plata datoriilor, amânată anul trecut, în contextul în care, între timp, situația lor financiară s-a înrăutățit, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu.

“Vorbesc despre mai multe tipuri de datorii, dar în special cele neiertătoare, care reprezintă impozitele și ratele la leasing și bănci amânate prin lege anul trecut și care, cumva,,se adună, că nu le-a șters nimeni. Cred că toate cele 100.000 de firme au probleme. Nu a amânat nimeni dacă avea bani să plătească. Cele care au amânat sunt cele care nu aveau resurse puse deoparte. Și între timp resursele nu s-au înmulțit, bancabilitatea a scăzut”, spune Anastasiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

În aceste condiții, multe dintre firme vor intra în insolvență, chiar dacă – în unele cazuri – antreprenorii au banii cu care să le salveze, este eestimarea.

“Câte vor supraviețui depinde de potențialul de resursă privată. Țara unor companii sărace cu patroni bogați, asta suntem. Din multe motive, unul fiind că este destul de mic impozitul pe dividende pe profit și toată lumea are tendința să se autosecurizeze. Unii au pus deoparte, dar nu la firme, ci la privat. Și atunci, în măsura în care ei vor dori să-și sprijine propriile companii, vor aduce banii de acasă”, spune Anastasiu, antreprenor în serie, business angel și reprezentant al mediului de afaceri.

Anul trecut, în contextul pandemiei COVID 19, Guvernul a pus la dispoziția firmelor facilități precum amânarea plății taxelor și impozitelor, iar în acest an un mecanism de eșalonare simplificată.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

"Măsurile de subvenționare și salvare a companiilor au funcționat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci au câștigat timp pentru acestea. Astfel, anul trecut a lăsat urmări importante asupra situației financiare publicate de companiile active în România: investițiile au scăzut, gradul de îndatorare a crescut, iar capitalul de lucru a rămas negativ și vulnerabil. Dacă avem în vedere și creșterea interdependenței afacerilor prin intensificarea creditului comercial și extinderea termenelor de plată a facturilor către furnizori, riscul de insolvență al companiilor se amplifică în perioada următoare, aspect concretizat prin creșterea numărului firmelor care își întrerup activitatea cu 31% în primul semestru din acest an, iar a celor insolvente cu 23%”, a declarat Iancu Guda, services director, Coface România, în luna august, când Coface a publicat un raport privind evoluția insolvențelor în primul semestru.

Dragoș Anastasiu, fondatorul Eurolines, alături de alți șase antreprenori - Tiberius Istocescu, Mihaela Vintilă, Roxana Stan, Dan Berciu, Ionuț Grigorescu și George Leca – au prezentat joi public noul business, respectiv un integrator de soluții și consultanță pentru antreprenorii mici, aflați la început de drum. Acestui proiect, denumit AdWise, un cluster de consultanță integrată pentru afaceri mici și mijlocii, i s-a alăturat, în parteneriat, și Marius Ghenea, antreprenor în serie și trainer.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolvențe
datorii