2016 pentru Consiliul Concurenței: Avizul pentru tranzacția Billa-Carrefour și finalizarea investigațiilor referitoare la trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din IT

2016 pentru Consiliul Concurenței: Avizul pentru tranzacția Billa-Carrefour și finalizarea investigațiilor referitoare la trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din IT
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 23 mai 2016


Avizul tranzacției prin care Carrefour preia supermarketurile Billa este unul dintre cele mai importante puncte pe agenda Consiliului Concurenței în acest an, la care se adaugă finalizarea investigațiilor care vizează trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din IT.

”Vom analiza o concentrare economică importantă în domeniul retailului alimentar, preluarea Billa de către Carrefour, beneficiind de experiența dobândită după analiza operațiunii Real - Auchan”, se arată în raportul Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News

Carrefour a semnat la sfârșitul anului trecut un acord cu Rewe pentru preluarea celor 86 de supermarketuri Billa din România, fiind una dintre cele mai importante tranzacții din istoria retailului românesc. Valoarea tranzacției se situează între 95 și 100 de milioane de euro, suma incluzând și datoriile Billa, evaluate de Carrefour.

Prin preluarea Billa, Carrefour România își întărește poziția pe segmentul de supermarketuri, iar afacerile totale ale retailerului se vor apropia de 1,5 miliarde de euro.

În 2012, grupul german Metro a vândut 20 de magazine Real din România către retailerul francez Auchan. Auchan a plătit 257 milioane euro pentru achiziția hipermarketurilor Real din România, respectiv a spațiilor în care funcționează o parte din magazine și galeriile comerciale atașate.

Lipsa bancomatelor în unele zone schimbă comerțul: magazinele - obligate să acorde bani lichizi clienților, la cerere CITEȘTE ȘI Lipsa bancomatelor în unele zone schimbă comerțul: magazinele - obligate să acorde bani lichizi clienților, la cerere

Consiliul Concurenței a impus atunci mai multe condiții Auchan pentru două piețe relevante, respectiv Craiova și Târgu-Mureș, respectiv: de a nu crește prețurile de vânzare cu mai mult de 5% față de media prețurilor altor magazine din rețea, pentru o perioadă de 3 ani, și de a nu deschide noi magazine în aceste orașe pentru o perioadă de 5 ani.

Tot în 2016, Consiliul Concurenței va finaliza o serie de investigații importante privind posibila încălcare a regulilor de concurență: investigațiile ce vizează trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din IT, precum și investigația privind posibilele fapte anticoncurențiale din sectorul serviciilor de pilotaj și remorcaj în porturi.

De asemenea, autoritatea va finaliza anchetele sectoriale derulate în distribuția de medicamente, sectorul energiei electrice și a serviciilor de acces la infrastructura de comunicații a municipiului București (proiectul Netcity).

Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție

În domeniul energiei, vom continua analiza cadrului de reglementare, în contextul procesului de liberalizare a sectorului.

Consiliul Concurenței va continua colaborarea cu Guvernul și Comisia Europeană pentru restructurarea companiilor Poșta Română, CFR Marfă, Oltchim și CEC, acordând consultanță de specialitate în domeniul ajutorului de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
investigații
avize