Andreea Dobra, director de afaceri publice al Mastercard, spune că intermedierea financiară are un potențial important în România, în pofida nivelului încă redus de bancarizare.
Reprezentanta Mastercard la Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR, a amintit, citând un studiu al companiei, că doar 6% din tranzacțiile financiare din România se realizează prin alte metode decât plata în numerar, acesta fiind cel maim mic procent din Uniunea Europeană.
Totuși, a continuat Dobra, perspectivele sunt bune din acest punct de vedere, mai ales în condițiile în care românii susțin, în proporție de 85%, lupta împotriva economiei gri, iar creșterea nivelului de bancarizare este una dintre sursele principale pentru reducerea fraudei fiscale.
Forumul are ca parteneri ExxonMobile, OMV Petrom, Mastercard, Visa, Raiffeisen Bank, Orange, Eximbank, UP Romania, Fondul Proprietatea, Idea Bank, cărora le mulțumim pentru participare
“Beneficiem și de un moment oportun legislativ. Vorbim despre elegea cash back. Estimările noastre indică cel puțin 80.000 de terminale noi care vor apărea ca efect al acestei legi. În piață avem, acum, 150.000 de terminale POS și 10.000 de bancomate. Pentru comunitățile rurale, legea cash back aduce o deschidere fără precedent”, a declarat Dobra. Legea cash back presupune ca toți comercianții cu afaceri de peste 10.000 de euro să aibă la dispoziție un POS cu ajutorul căruia să poată oferi, la cererea clienților, posibilitatea de a retrage numerar.
CITEȘTE ȘI PROFIT GROWTH FORUM: Anunț - Șeful City-ului londonez vine la București săptămâna viitoareUn procentaj de 92% dintre românii chestionați cred că autoritățile publice trebuie să conducă eforturile de a combate economia subterană, iar 86% sunt gata să sprijine acțiunile acestora în combaterea economiei gri, potrivit unui studiu pe tema conștientizării existenței economiei subterane și a atitudinilor față de aceasta, realizat de Ipsos la solicitarea Mastercard în zece țări din Europa de Est, printre care și România.
La nivel regional, peste 80% dintre respondenți se opun economiei subterane și ar încuraja dialogul cu guvernele proprii pentru a acționa concret împotriva acestui fenomen. Totodată, respondenții și-au arătat disponibilitatea de a-și schimba obiceiurile la cumpărături, după ce și-au dat seama că plățile cu cardul și păstrarea bonurilor fiscale contribuie la combaterea comerțului fraudulos.
„În aproximativ toate țările în care s-a desfășurat sondajul, o pondere mare a cetățenilor sunt conștienți de existența economiei subterane, pe care o percep ca pe un fenomen negativ. Majoritatea respondenților (69%) înțeleg că economia gri diminuează din fondurile disponibile pentru serviciile publice, precum educația, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră”, arată un comunicat Mastercard.