Investitorii se întreabă dacă BCE poate să salveze euro de criza din Italia

Investitorii se întreabă dacă BCE poate să salveze euro de criza din Italia
scris 30 mai 2018

Investitorii se întreabă din nou ce ar putea face Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a rezolva problema creșterii randamentelor obligațiunilor Italiei, care provoacă tensiuni pentru băncile italiene și readuc întrebările legate de destrămarea zonei euro, transmite Reuters.

Miza va fi uriașă, dacă repetarea alegerilor din a treia mare economie a zonei euro va deveni un referendum de facto referitor la apartenența Italiei la zona euro și la rolul țării în Uniune Europeană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia Italiei este de cel puțin de 10 ori mai mare decât cea a Greciei, care a avut nevoie de 250 de miliarde de euro din  partea zonei euro și a FMI pentru a fi salvată. Dacă Italia va avea nevoie de un sprijin similar, sumele implicate ar fi uriașe.

Capacitatea totoală de finanțare a FMI este de numai 500 de miliarde de euro și chiar și cu cele 400 de miliarde de euro care ar putea fi contribuția Mecanismului European de Stabilitate suma nu ar fi suficientă pentru Italia.

BNR: Comisia Europeană a cerut în mod constant întărirea independenței pentru banca centrală CITEȘTE ȘI BNR: Comisia Europeană a cerut în mod constant întărirea independenței pentru banca centrală

În aceste condiții nu este de mirare că piețele italiene de obligațiuni au înregistrat marți cele mai grave vânzări din ultimii 26 de ani, iar investitorii încep să se uite întrebător la BCE.

”Dacă situația va continua pentru încă două ședințe de tranzacționare, cred că vom vedea o reacție europeană oficială”, a spus directorul pentru strategie în domeniul piețelor valutare al Saxo Bank, John Hardy.

Investitorii italieni sunt la fel de nerăbdători să vadă răspunsul din partea autorităților de la Frankfurt (unde se află sediul BCE n.r.)

”Dacă situația nu se calmează în următoarele 36 de ore, BCE va trebui să intervină într-un fel” a spus Giuseppe Sersale, manager de fonduri la firma Anthilia Capital Partners în Milano.

Ce poate face BCE? La urma urmei este aproape imposibil de imaginat că BCE va permite ca o criză politică internă din Italia, țara de origine a lui Draghi, să devină o nouă criză existențială pentru zona euro.

BCE cumpără încă obligațiuni italiene, în cadrul programului său de relaxare cantitativă, dar se pare că acest lucru nu a limitat daunele.

Italia trebuie să refinanțeze obligațiuni de circa 200 de milairde de euro pe an, conform estimărilor analiștilor, iar programul de achiziții de obligațiuni al BCE ar urma să se încheie în decembrie.

Încheierea programului de relaxare cantitativă poate fi amânată, dar se pare că un  program apărut ca urmare a angajamentului BCE de ”a face tot ceea ce este necesar”, numit Tranzacții Monetare Directe (Outright Monetary Transactions - OMT) va fi relansat.

Avantajul OMT este că este nelimitat și poate fi direcționat acolo unde este nevoie, la Roma.

Dezavantajul este că ar fi toxic din punct de vedere politic.

Mișcarea 5 Stele și partidul Liga, de extremă dreapta, sunt împotriva euro, iar în Germania există de mult timp îngrijorarea că utilizarea OMT ar fi similară cu sprijinirea unui guvern, ceea ce ar depăși mandatul BCE.

Regulile stabilite de BCE pentru programul OMT sunt stricte și condiționate de un program corespunzător din partea Facilității Europene pentru Stabilitate Financiată/Mecanismului European de Stabilitate (EFSF/ESM).

Criza din Italia a provocat marți scăderea puternică a burselor la nivel internațional, iar euro a atins cel mai redus nivel din ultimele 10 luni.

Euro a a coborât față de francul elvețian, yenul japonez și dolarul american, aproape de 1,15 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după luna iulie 2017.

Acțiunile au scăzut la bursa dn Milano cu 2,7%, înregistrând pierderi pentru a cincea zi. Indicele acțiunilor bancare a scăzut cu 4,7%.

Incertitudinile din  Europa sunt amplificate de un vot de încredere la care va fi suspus vineri premierul spaniol Mariano Rajoy.

Spreadul obligațiunilor spaniole față de cele germane a atins cel mai ridicat nivel din acest an, de aproape 1,35 puncte procentuale, iar indicele IBEX al bursei din Madrid a coborât cu 2,5%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a pierdut 1,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
italia