Eurobank a vândut către Kruk și IFC cel mai mare portofoliu de creanțe de consum din România - 180.000 de credite

Eurobank a vândut către Kruk și IFC cel mai mare portofoliu de creanțe de consum din România - 180.000 de credite
scris 25 mai 2016

Subsidiarele grupului elen Eurobank din România, printre care și Bancpost, au vândut către Kruk și International Finance Corporation, parte a Băncii Mondiale, un portofoliu de credite de consum neperformante în valoare nominală de 597 de milioane de euro și o valoare contabilă de 170 de milioane de euro. În tranzacție sunt prinse circa 180.000 de credite, anunță Kruk într-un comunicat.

Creditele neperformante vin atât din bilanțurile Bancpost, cât și cele ale ERB Retail Services IFN și ale ERB New Europe Funding II, ultima fiind o firmă olandeză un de grupul Eurobank a externalizat o parte din cele 180.000 de credite neperformante care au ajuns acum la Kruk. Ca ordin de mărime, populația Brăilei era de 180.300 de locuitori, la recensământul din 2011.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția cu Kruk și IFC s-a făcut tot prin intermediul unui firme olandeze, numite ProsperoCapital, iar Kruk, firmă cu capital polonez, a contribuit cu 46 de milioane de euro la achiziție. Întregul portofoliu de creanțe va fi gestionat de cei peste 500 de angajați ai Kruk, care va acționa pe bază de mandat și pentru partea achizționată de IFC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

IFC a contibuit la achiziție cu un împrumut de aproape 23 de milioane de dolari (circa 20,6 de milioane de euro), potrivit proiectului sub numele de cod Ursa, adoptat în board-ul insituției în toamna anului trecut. La acel moment, valoarea totală a proiectului era estimată la 65 de milioane de euro, iar IFC se arăta dispusă să contribuie cu până la 35 de milioane de euro. Prețul de achiziție final, dacă adunăm contribuțiile Kruk și IFC este astfel de circa 11 cenți la euro. Valoarea medie a unei creanțe e de crica 3.316 euro, dacă împărțim valoarea nominală la numărul de contracte.

EXCLUSIV Băncile se vor ocupa și de înregistrarea la Fisc a celor care deschid conturi sau închiriază casete de valori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile se vor ocupa și de înregistrarea la Fisc a celor care deschid conturi sau închiriază casete de valori

“Prin această tranzacție depășim recordul investițiilor noastre în România și trebuie să avem în vedere, de asemenea, că participăm activ și în alte licitații standard”, spune Piotr Krupa, președintele Consiliului de Administrație al Kruk.

Anterior, cea mai mare investiție a Kruk în piața locală de creanțe a fost de 161 de milioane de lei, iar valoarea nominală a creanțelor achiziționate până acum a depășit 10,2 miliarde de lei.

"Aceasta este până la ora actuală una dintre cele mai mari tranzacții de credite neperformante acordate persoanelor fizice din România și reprezintă un pas important spre rezolvarea nivelului tot mai mare de credite neperformante. Prin această tranzacție, IFC susține de asemenea bilanțul consolidat al Eurobank,” spune Manuel Reyes-Retana, șeful Regional IFC pentru Grupul Instituțiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Cea mai mare tranzacție cu credite neperformante este însă cea semnată anul trecut de BCR ca vânzător, iar de partea cupărătorilor găsim tot IFC, alături de APS și Deutsche Bank. Portofoliu de 1,2 miliarde de euro vândut de cea mai mare bancă locală include, în principal, împrumuturi corporate.

Firmele de recuperare creanțe precum Kruk cumpără astfel de portofolii de credite negarantate de la bănci și instituții financiare nebancare la o fracțiune din valoarea nominală și încearcă apoi să recupereze sumele fie prin acorduri voluntare de plată cu datornicii, fie prin proceduri judiciare.

Potrivit Eurobank, tranzacția este supusă aprobărilor Consiliului Concurenței, și termenul de încheiere este 1 august.

“Tranzacția va fi profitabilă și generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank. Suplimentar, Eurobank Group va obține o scădere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc și a costurilor operaționale asociate activităților de deservire a Portofoliului”, se arată într-un comunicat al Bancpost.

Bancpost ocupa locul 9 în topul băncilor după active, cu o cotă de piață de 3%. În 2015 banca a reușit să revină pe profit, cu un rezultat net de 35,2 milioane de lei, în condițiile în care nu mai înregistrase profit anual din 2010. Grecii au rămas pe profit și în primul trimestru din 2016, cu un rezultat net de 19 milioane de lei.

În 2014, Bancpost a pierdut circa 268 de milioane de lei, iar rata creditelor neperformante ajunsese la circa 31%. La finele anului trecut, rata neperformantelor a scăzut la 16,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancpost
eurobank
kruk
tranzactie creante
international finance corporation
banca mondiala