Cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota Bursei de Valori București au aprecieri de 6-9%, în măsura în care investitori prefigurează înțelegeri între guvernanți și sistemul bancar privind taxa pe activele bancare. Stresul rămâne pe leu.
Protagoniste ale noului val de vânzări care a readus bursa românească la sfârșitul lunii trecute pe minimele ultimilor 3 ani, acțiunile bancare au ricoșat astăzi puternic, în condițiile în care în piață au sosit știri care sugerează o înțelegeri între Guvern și Banca Națională a României privind modul de calcul al legii privind activele bancare.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) urcau, la ora 15.00, cu 8,64%, până la prețul de 1,7600 lei/acțiune, pe transferuri de 13,60 milioane lei, însă la un moment dat avansul era și de peste 10%. Ricoșeul s-a oprit în zona maximelor raliului care s-a consumat la jumătatea lunii ianuarie, ceea ce denotă că încă există prudență din partea investitorilor.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Banca Transilvania a pierdut aproape 1 miliard de euro la nivelul capitalizării bursiere în numai 9 luni. Care este, totuși, vestea bună pentru acționariÎncă de la debut, cotațiile titlurilor bancare au fost „pe verde”, dar mișcarea s-a accelerat începând cu ora 14.00. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au întâlnit astăzi la Banca Națională, pentru ședința Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială.
Relaxarea relativă din piață a avut, însă, drept catalizator declarații pentru Bloomberg ale consilierul guvernamental Darius Vâlcov conform cărora Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificarea a formulei de calcul al indicelui ROBOR sau chair eliminarea acestuia, ca soluție pentru a evita plata taxei pe active.
"Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau poate chair o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piața interbancară (market rates) fără a avea nevoie de acordul Parlamentului", a declarat Vâlcov.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), se aprecia cu 6,34%, până la prețul de 10,74 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,95 milioane lei.
Stresul mai degrabă rămâne pe cursul de schimb unde în piața valutară moneda națională se depreciază până în zona de 4,7560 lei pentru un euro.
CITEȘTE ȘI BUGET 2019 Finanțele visează că băncile vor scădea drastic dobânzile: prevăd încasări zero din taxa pe active bancare, dar și cheltuieli mai mici cu dobânzile plătite de statLa finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit OUG, activele băncilor sunt taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.
CITEȘTE ȘI După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!”În urmă cu circa o săptămână, Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat că Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar.