Startup-ul Scooterson, care are printre fondatori și doi români, Mihnea de Vries și Flavius Balaj, a atras o investiție de 1,75 milioane de dolari, predominant de la compania arădeană Arsat Industrie, care produce componente metalice pentru nume importante din industria auto și nu numai.
Scooterson, cu sediul central în California, lucrează la dezvoltarea unui scuter electric "inteligent", iar până la finele acestui an vrea să lanseze un serviciu de scooter-sharing în Singapore.
Suma atrasă va finanța crearea facilităților de producție pentru scooter și angajarea unor ingineri cu performanțe înalte la divizia de cercetare-dezvoltare din Singapore.
CITEȘTE ȘI Un startup românesc a atras 2 milioane de dolari de la un fond de investiții din SUA și a deschis un birou în San Francisco“Anul 2017 a fost excelent pentru Scooterson. Cu pre-comenzi de peste 2 milioane de dolari, care sunt o validare a produsului nostru, am atras 1,75 milioane de dolari. Agenda pentru acest an este și mai aglomerată, în contextul lansării primului nostru produs, în semestrul I, și demarării operațiunilor de scooter-sharing în Singapore, până la finele anului. Vrem să lansăm și o variantă a produsului destinată piețelor emergente, în special India, unde suntem ajutați de investitorii noștri locali”, spun fondatorii Scooterson.
Scooterul dezvoltat de Scooterson este “inteligent” și semi-autonom, nu are accelerație, ci reacționează la gesturi. Totodată, scooterul folosește tehnologie machine learning pentru a maximiza siguranța și consumul de energie și pentru a îmbunătăți rutele și experiența în trafic.
Compania Arsat Industrie din Arad, cu peste 100 de angajați, controlată de familia Valerica și Andrei Ghinea, produce piese metalice, pentru industria aerospațială, automotive, trenuri de mare viteză, dar și domeniul medical. Printre clienții companiei se numără Airbus, Philips, Siemens, Bobcat, Rolls-Royce și Renault.
Arsat a fost înființată ca o companie germană specializată în producția de antene parabolice, în orașul Arad. În 1999, acționariatul a fost schimbat cu unul 100% românesc, iar obiectul de activitate a devenit prelucrările mecanice.
În 2016, Arsat Industrie a avut un profit de 2,5 milioane lei și afaceri de 19,6 milioane lei