ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declarat

ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declarat
scris 20 aug 2019

ANAF va trece în perioada următoare la stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate pentru 2018 de către persoanele care au obținut venituri cel puțin egale cu pragul de 12 salarii minime brute pe țară, dar nu au notificat Fiscul prin depunerea Declarației Unice, urmând ca ulterior să înceapă și emiterea deciziilor de impunere pentru sumele datorate. ANAF pregătește acum procedura și documentele necesare pentru stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale și emiterea deciziilor de impunere.

Anul 2018 este primul pentru care s-a trecut la un sistem de autoimpunere bazat pe Declarația Unică în ce privește veniturile din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuale, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții, alte surse.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, cei care estimau că în anul 2018 ar fi urmat să depășească plafonul, depuneau Declarația Unică. Rectificarea, în funcție de veniturile realizate efectiv, s-a putut face prin depunerea Declarației Unice anul acesta până la termenul limită de 31 iulie (inițial luna martie, dar a fost extins).

Cum termenul limită pentru rectificarea situației pentru 2018 a trecut, ANAF se pregătește să stabilească din oficiu obligațiile fiscale și să trimită decizii de impunere celor care au depășit plafonul de 12 salarii și nu au depus Declarația Unică.

Începând cu anul fiscal 2018, în situația în care persoanele fizice au estimat pentru un an un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin la nivelul acestui plafon, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

CONFIRMARE Finanțele schimbă Codul Fiscal. Reguli pentru impozitarea folosirii în interes personal a mașinii de serviciu la microîntreprinderi. Soluționarea contestațiilor trece de la ANAF la Finanțe CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele schimbă Codul Fiscal. Reguli pentru impozitarea folosirii în interes personal a mașinii de serviciu la microîntreprinderi. Soluționarea contestațiilor trece de la ANAF la Finanțe

Totodată, în situația în care persoanele fizice au estimat pentru un venit net anual cumulat din activități independente și/sau din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin la nivelul acestui plafon, acestea datorează contribuția de asigurări sociale și au obligația depunerii declarației menționate mai sus, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale.

Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Nedepunerea declarației fiscale acordă dreptul ANAF să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
declaratia unica
venituri
cas
cass
pensie
sanatate