Cea mai bună pasăre este porcul, zice o vorbă veche. Și, ca în fiecare an, preparatele din porc rămân nelipsite de pe mesele românilor. Fie că vorbim de bucate tradiționale sau de delicatese pregătite după rețete internaționale, carnea de porc își găsește locul în coșul de cumpărături. Dacă în Banat la mare căutare sunt mâncărurile gătite ca la sârbi, românii din Apuseni, ca și cei din centrul țării, rămân fideli rețetelor vechi de sute de ani.
În vestul țării, pomana porcului este o tradiție nelipsită, iar secretele celor mai gustoase preparate se transmit din tată în fiu. Și pentru că au cu ce se lăuda, arădenii organizează și un festival. În această zonă, extrem de apreciate sunt preparatele gătite în stil maghiar sau slovac. Trebuie să te pricepi, spun măcelarii, dar extrem de importante sunt și condimentele folosite, care dau gustul unic, arată Prima TV.
În Munții Apuseni, bucatele din carne de porc sunt pregătite exact așa cum o făceau și străbunii. După aceeași rețetă veche se prepară și slănina cu fainoșag.
În centrul țării, cârnații de Mangalița se vând ca pâinea caldă. Platourile cu mezeluri din porc sunt și ele la loc de cinste pe masa de Crăciun. Așa că brașovenii au dat năvală în piețe.
Deși nelipsită din meniul de sărbători, carnea de porc s-a scumpit anul acesta cu aproape 50% față de anul trecut.