Compania Titan Mașini Grele SA de pe platforma industrială omonimă din Capitală, fosta Întreprindere de Mașini Unelte și Agregate București (IMUAB), construită în anii ’60, privatizată în 1997-1998 și controlată indirect de familia libaneză Yared, a intrat în insolvență, în urma solicitării proprii în acest sens, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Producătorul de echipamente industriale și mașini unelte a terminat anul trecut cu pierderi de 12,7 milioane lei, față de profitul net de peste 2 milioane lei din 2021, rulaj de circa 9 milioane lei, în scădere cu 36,7% comparativ cu anul anterior, datorii de 77,4 milioane lei (68,8 milioane lei la 31.12.2021) și un efectiv mediu de 190 de salariați, cu 58 mai puțini decât în 2021 (248). În deceniul trecut, compania ajunsese la rulaje anuale și de peste 70 milioane lei, cu peste 600 de angajați la un moment dat.
Printre creditori se numără banca libaneză Banque Banorient France (fosta BLOM Bank - Banque du Liban et D’Outre Mer), BRD Groupe Societe Generale și Direcția de Taxe și Impozite Locale a Sectorului 3 al Capitalei.
Titan Mașini Grele SA fabrică în special echipamente de producție a anvelopelor. De asemenea, proiectează și produce strunguri-carusel, mașini de alezat și mașini de frezat, asigurând totodată servicii de recondiționare, modernizare și modificare a mașinilor unelte de dimensiuni mari, precum și de prelucrare de mare precizie a pieselor-cheie din componența acestora.
O bună parte din producția companiei merge la export. De exemplu, potrivit datelor Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), Titan Mașini Grele SA are în derulare un credit de 5,75 milioane euro contractat de la Banque Banorient France, garantat printre altele cu o factură de peste 2,1 milioane euro euro pe care compania o are de încasat pentru o livrare către centrul de cercetare al Agenției Naționale Spațiale a Republicii India.
Asociatul unic al Titan Mașini Grele SA este societatea locală Itaco International SRL, deținută de Christiane și Sandra Yared, care se numără și ea printre creditori, conform termene.ro. BRD a cerut recent și insolvența Itaco International SRL, contestată de firmă. Instanța se va pronunța în ianuarie anul viitor.
CITEȘTE ȘI Comunitățile de români din nordul Italiei, lăudate de autorități: Sunt artizani, instalatori, zugravi și tâmplari de un nivel excelent. Sunt practic castellamonteni cu rădăcini solideContactați de Profit.ro pentru explicații și detalii, prin intermediul adreselor de e-mail afișate public de Titan Mașini Grele SA, reprezentanții companiei nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.
În urmă cu 3 ani, Titan Mașini Grele SA a vândut un teren de aproape 6.000 de metri pătrați de pe platforma industrială familiei Papacu, proprietara cofetăriilor și saloanelor de înfrumusețare Paradis, pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 200 de apartamente, după cum a relatat atunci în exclusivitate Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Justiția din Cipru a decis ca omul de afaceri Beny Steinmetz să fie predat autorităților române. Decizia nu e defintivăPotrivit unui document al administratorului judiciar al Titan Mașini Grele SA, analizat de Profit.ro, compania intenționează să se reorganizeze, să-și plătească datoriile și să iasă din insolvență prin creșterea producției și a vânzărilor, reducerea costurilor și vânzarea unor active neesențiale, inclusiv a unor hale de producție.
De asemenea, producătorul are în vedere creșterea sau reluarea vânzărilor către clienți tradiționali precum Larsen & Toubro din India, Voestalpine din Austria și Sotralentz Metal Industries din Franța.
CITEȘTE ȘI VIDEO "Seinfeld", legendarul sitcom din anii '90, ar putea reveni pe piațăFamilia Yared deține și compania producătoare de echipamente de manipulare și depozitare a combustibulului nuclear Titan Echipamente Nucleare SA, de asemenea creditor al Titan Mașini Grele SA, cu profit net de 355.000 lei, cifră de afaceri de peste 17 milioane lei și peste 100 de salariați în 2022. Amplasată tot pe platforma industrială Titan, a fost înființată în 1982, ca parte a programului nuclear românesc centrat pe planul construirii centralei de la Cernavodă, prin transfer de tehnologie de profil de la Atomic Energy of Canada Ltd. A fost privatizată în 2001.
Din grupul Yared mai fac parte doi fabricanți de echipamente pentru industria producției de cauciucuri, din Franța și SUA.
Extras din raportul administratorului judiciar privind propunerea de continuare a perioadei de observație. Sursă: Buletinul Procedurilor de Insolvență