Președintele american Donald Trump a propus luni un buget federal de 4.400 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2019, care prevede reducerea programelor interne, creșterea cheltuielilor militare și finanțarea construcției zidului de la granița cu Mexicul, transmite Reuters.
Bugetele prezidențiale sunt rareori adoptate de Congres, care controlează cheltuielile federale, dar permit Casei Albe să își prezinte prioritățile pentru acest an, scrie News.ro.
Într-o încercare de a arăta conservatorilor că administrația adoptă o oarecare disciplină fiscală, planul solicită reduceri importante ale cheltuielilor care nu au legătură cu sectorul apărării, care ar diminua deficitul bugetului federal cu peste 3.000 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani.
CITEȘTE ȘI LG va lansa un smartphone care promite performanță superioară pentru camera foto cu ajutorul inteligenței artificialeMăsurile propuse de Casa Albă pentru reducerea cheltuielilor intră în contradicție cu un acord pentru buget pe termen de doi ani adoptat săptămâna trecută de Congres, care prevede majorarea cheltuielilor atât pentru apărare cât și pentru programele interne, cu 300 de miliarde de dolari.
Acordul respectiv face ca solicitarea președintelui pentru buget să fie și mai irelevantă decât ar fi fost în mod normal, având în vedere că Congresul a adoptat deja propriile priorități de cheltuieli.
Administrația Trump afirmă, însă, că Congresul nu trebuie să cheltuiască toți banii prevăzuți în acord, în special în ceea ce privește cheltuielile pentru programele interne.
Planul de buget cere cheltuieli bugetare mai mici cu 57 de miliarde de dolari în anul fiscal 2019, comparativ cu acordul din Congres. Dacă ar fi puse în aplicare, propunerile președintelui ar reduce programe destinate săracilor, care oferă cazare și asistență medicală.
Propunerea mai cere reformarea programelor de asistență medicală Medicare șu Medicaid. Trump a promis în campania electorală că nu va modifica programele respective, dar în planul de buget argumentează că acestea pot fi făcute mai eficiente fără ca beneficiarii să fie afectați.
Plamul estimeză o creștere anuală a PIB de cel puțin 3% în următorii trei ani, o țintă agresivă, esențială pentru acoperirea costurilor de 1.500 de miliarde de dolari provocate de reducerile de taxe aprobate de Congres în decembrie.