SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona

SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona
scris 8 sep 2023

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus ministrului român de externe, cu care a vorbit joi la telefon, că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Urmărește-ne și pe Google News

„Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Washingtonului, arată news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Casa de vacanță din Delta Dunării a fostului ministru Miron Mitrea, incendiată de un fost angajat CITEȘTE ȘI VIDEO Casa de vacanță din Delta Dunării a fostului ministru Miron Mitrea, incendiată de un fost angajat

Convorbirea secretarului Blinken - care se afla la Kiev - cu ministrul de externe Luminița Odobescu a intervenit în condițiile în care România anunțase că a găsit posibile resturi de dronă la Tulcea provenind din războiul din țara vecină, astfel că cei doi diplomați au discutat și despre investigația pe care o România o desfășoară în legătură cu acest incident.

Potrivit Ministerului român de externe, convorbirea a avut loc la inițiativa părții americane și a abordat implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. „Secretarul de stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum și pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. Ministrul Luminița Odobescu a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și a aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO”, a transmis MAE de la București.

În ceea ce privește trimiterea de avioane suplimentare F-16, anunțul a fost confirmat și de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, într-o întâlnire pe care a avut-o vineri cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Potrivit MApN, Kavalec „a transmis dorința Statelor Unite de a continua să furnizeze asistență României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului național, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliție aeriană”.

Pe de altă parte, România va găzdui un centru de antrenament pentru pilotarea avioanelor F-16, la care vor veni inclusiv piloți ucraineni, iar ministrul Tîlvăr a mulțumit părții americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului centrului de pregătire. „Prin operaționalizarea acestui centru în Baza 86 Aeriană «Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță», România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a arătat ministrul apărării.

La sfârșitul lunii trecute, ministrul Angel Tîlvăr a semnat marți scrisoarea de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță".

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că în cazul în care se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.

”Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României”, a declarat președintele Klaus Iohannis în deschiderea Summitului Inițiativei celor trei Mări.

DOCUMENT Ultima formă a proiectului privind reducerea cheltuielilor publice. Fără vouchere de vacanță anul viitor, dar cu excepții. Schimbări la telefoane și mașini CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ultima formă a proiectului privind reducerea cheltuielilor publice. Fără vouchere de vacanță anul viitor, dar cu excepții. Schimbări la telefoane și mașini

”În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a mai spus șeful statului.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în județul Tulcea, că au fost găsite bucăți ”care pot fi dintr-o dronă” rusească. Declarațiile sale vin la o zi după ce președintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
drona