Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală, atrage atenția asupra creșterii cazurilor de COVID-19, arătând că la Institut este o creștere a cazurilor cu cel puțin 50 la sută față de perioada anterioară. Totuși, 80 la sută din cazuri sunt forme ușoare, iar cei care ajung la Terapia Intensivă sunt extrem de puțini.
”Nu ne gândim că vom avea un val pandemic, așa cum era la începuturi, că se întoarce pandemia. Cred că trebuie să existe o discuție echilibrată care spune în felul următor: în momentul în care un virus rămâne mult timp în circulație, evident că suferă mutații. Celelalte nu sunt importante, apar noi variante. Practic, dacă vorbim de Eris, o subvariantă a Omicronului care circulă destul de mult la nivel global, probabil undeva către 40 la sută și așa cum știm din cazurile anterioare va eveni predominantă. La fel se întâmplă și în România, noi facem secvențieri destul de mari și am început să facem dinamic acum. Practic toți pacienții internați cu Covid au și secvențiere. Avem într-adevăr această variantă și probabil în viitorul apropiat vom avea și niște cifre exacte ca să ne dăm seama, dacă sunt la fel și în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Medika TV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doctorul a precizat că aproape toate cazurile de Covid cu care se prezintă pacienții la spital sunt forme ușoare.
”Știm din experiența anterioară că este un decalaj destul de mic între ceea ce se întâmplă în Europa de Vest și România, în sensul că la noi e puțin mai târziu. Creșterea de la ei a fost cu niște săptămâni în urmă. Ceea ce am văzut în Institut, cam de două săptămâni, e o creștere cu cel puțin 50 la sută față de ce aveam anterior. Cam 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârste. E adevărat că 80 la sută sunt forme ușoare. Sunt pacienți care pot merge acasă. 20 la sută nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi și sunt și cei care au într-adevăr complicații pulmonare, neurologice etc, iar porcentul care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic. Sunt puțini cei care ajung în terapie, dar totuși se poate întâmpla”, a adăugat Marinescu.