Sabotajul Nord Stream: Germania emite un mandat de arestare pe numele unui cetățean ucrainean

Sabotajul Nord Stream: Germania emite un mandat de arestare pe numele unui cetățean ucrainean
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Autoritățile germane au emis un mandat de arestare cu privire la sabotarea conductelor Nord Stream în urmă cu aproape doi ani, potrivit publicațiilor germane ARD, Süddeutsche Zeitung și Die Zeit, citate de DW.

Într-o anchetă, publicațiile au raportat că suspectul este un cetățean ucrainean, numit doar Volodimir Z. din motive de confidențialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Antibiotice Iași a început vânzările de produse injectabile în Italia, Polonia, Franța, Bulgaria. A realizat și prima livrare pe piața din Emiratele Arabe Unite CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași a început vânzările de produse injectabile în Italia, Polonia, Franța, Bulgaria. A realizat și prima livrare pe piața din Emiratele Arabe Unite
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Se presupune că acesta a atacat conductele în tandem cu cel puțin alte două persoane, care ar fi, de asemenea, cetățeni ucraineni, arată G4Media.ro

Ce s-a întâmplat cu gazoductele Nord Stream?

Conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, nefuncționale în continuare, erau conducte importante în Marea Baltică pentru gazul rusesc către Europa, în special Germania. Utilizarea lor a fost întotdeauna controversată din cauza rolului lor de a face UE dependentă de energia rusească și a devenit și mai controversată după invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.

La 26 septembrie 2022, au fost detectate mai multe explozii de-a lungul conductelor, care au dus la scurgeri de gaze.

Germania, Danemarca și Suedia au deschis anchete cu privire la acest incident, însă anchetele daneze și suedeze au fost închise fără a identifica un suspect.

Exploziile au atras atenția presei mondiale, alimentând speculațiile cu privire la cine ar putea fi responsabil. Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele exploziilor. S-a suspectat imediat implicarea ucrainenilor, însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat ferm rolul statului.

Ce a descoperit ancheta germană?

Potrivit autorităților germane, suspectul, Volodimir Z., și alte două persoane l-au abordat pe skipperul iahtului Andromeda, sub pavilion german, care a acostat în nordul insulei Rügen.

ARD a relatat că Volodimir Z. l-a îndrumat pe skipperul spre locația conductei, iar doi dintre cei trei suspecți au îmbrăcat echipamentul de scufundare și au intrat sub apă.

Skipperul l-ar fi identificat pe Z. dintr-o serie de fotografii care i-au fost arătate de poliție. Potrivit informațiilor disponibile, în septembrie 2022, o camionetă albă suspectată că ar fi fost folosită pentru a transporta materiale pentru scufundări a fost surprinsă de o cameră de supraveghere a traficului din Rügen cu un pasager care „semăna foarte mult cu Z.”

O instanță germană a emis un mandat de arestare pe numele lui skipperul în iunie.

Germania rămâne cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene CITEȘTE ȘI Germania rămâne cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene

Unde este Volodimir Z.?

Ultima dată se știa că suspectul locuia într-un sat de lângă Varșovia, Polonia. Cu toate acestea, se crede că acesta a fugit ulterior.

Nu se știe de ce Polonia nu a onorat mandatul european de arestare în termenul legal de 60 de zile. ARD a subliniat că autoritățile germane acuză de mult timp că, deși Varșovia nu a participat la atac, l-a tolerat tacit ulterior.

Nu au fost găsite legături între suspecți și guvernul ucrainean.

Ceilalți doi suspecți, un cuplu căsătorit pe numele căruia nu au fost emise mandate de arestare, au negat că îl cunoșteau pe Z. și au declarat că se aflau în vacanță în Bulgaria când a avut loc atacul.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream
germania