Piața neagră a țigaretelor scade

Piața neagră a țigaretelor scade
scris 18 oct 2018

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9% mai puțin față de iulie 2018.

„Regiunea nord-est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6%, față de luna iulie. Cea mai importantă scădere este notată însă în sud-vest, de 15,1% comparativ cu studiul precedent, din vară.  Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de circa 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani. De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2%, regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal.  În vest, se menține un nivel ridicat constant, de 26,1%. Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă", spune Marian Marcu, Director General Novel Research.

Urmărește-ne și pe Google News
Banca Mondială: Aproape jumătate din populația lumii trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari pe zi CITEȘTE ȘI Banca Mondială: Aproape jumătate din populația lumii trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari pe zi

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum și mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

viewscnt
Afla mai multe despre
contrabanda
tigari