Uzina Mecanică (UM) Sadu din Bumbești-Jiu, Gorj, filială producătoare de muniție de infanterie a companiei de apărare de stat Romarm, controlată de Ministerul Economiei, a demarat o investiție în retehnologizare și vrea să achiziționeze utilaje noi de producție, după ce în ultima parte a anului trecut a beneficiat de o majorare semnificativă de capital din partea statului.
Astfel, UM Sadu a lansat o licitație pentru a cumpăra "utilaje specifice necesare asamblării și ambalării muniției de infanterie calibru 7,62x54R mm cu tub de oțel".
Valoarea totală a contractului este estimată la 18,53 milioane lei plus TVA.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Concret, compania vrea să cumpere 3 mașini de inserție capsă în tub cartuș, 2 mașini de asamblare a cartușelor, 1 mașină de control dimensiuni și greutate cartuș, 1 mașină de etanșat muniție și o mașină de ambalare cartuș finit în cutii de carton.
Vechimea instalațiilor de producție este o problemă care persistă de mult timp. În 2017, primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, declara că unele dintre echipamentele UM Sadu datează din perioada celui de-al doilea război mondial.
"Nu se pot face produse competitive din punct de vedere tehnic și al prețului cu echipamente și tehnologii care țin de perioada anilor 1940, atunci când fabrica a luat ființă. Sunt anumite procese tehnologice care se fac cu aceste echipamente. Uzina Mecanică Sadu a fost înființată în timpul celui de-al doilea război mondial și lucrează și acum, pe anumite segmente, cu echipamente care provin de la înființarea fabricii", spunea primarul.

UM Sadu a fost înființată în anul 1939 sub denumirea de "Pirotehnia Armatei", prin Înaltul Decret Regal nr. 3010/1939.
Prin retehnologizare, compania urmărește majorarea capacității de producție, scăderea costurilor de fabricație, creșterea calității produselor și întărirea capacității de satisfacere a cererii forțelor sistemului national de apărare, se menționează în documentația de atribuire a licitației.
În noiembrie anul trecut, Ministerul Economiei a majorat cu aproape 50% (21 milioane lei) capitalul UM Sadu, de la 43,32 la 64,32 milioane lei.

La UM Sadu lucrează circa 800 de salariați.