Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a semnat un contract în valoare de 12,25 milioane lei plus TVA cu divizia poloneză de aeronautică a gigantului american al apărării Lockheed Martin, prin care a cumpărat 4 aeronave fără pilot (drone), achiziția făcând parte dintr-un proiect cofinanțat cu fonduri europene nerambursabile. Instituția are în derulare proceduri de licitație estimate la o valoare totală de 250 milioane lei, pentru construcția unui complex multidisciplinar de pregătire la Popești Leordeni, precum și pentru furnizarea de autospeciale și echipamente de comunicații, intervenție și antrenament, inclusiv a unui centru operațional mobil pentru managementul misiunilor.
Astfel, SPP a cumpărat de la compania poloneză Polskie Zakłady Lotnicze (PZL Mielec), divizia aeronautică din Polonia a Lockheed Martin, 2 sisteme a câte 2 drone, unul cu aripă fixă și decolare-aterizare pe vertical, iar cel de-al doilea cu aripă rotativă. Polonezii au fost singurii care s-au înscris la licitație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"(…) se vizează rezolvarea problemelor identificate la nivelul grupului țintă prin dezvoltarea și introducerea în utilizare la nivelul organizatiei a unor sisteme de aeronave fără pilot (UAS) pentru creșterea capabilităților operaționale necesare îndeplinirii misiunilor specifice și de sprijin a eforturilor de căutare-salvare ale instituțiilor din domeniu, prin monitorizarea continuă a unor suprafețe (terestre/acvatice) în vederea evaluării riscurilor specifice, respectiv analiza informațiilor furnizate de senzorii aeropurtați. Analiza și exploatarea imaginilor aeriene și a informațiilor geospațiale furnizate de platformele de zbor vor avea un impact direct în reducerea timpilor de reacție și acordării sprijinului necesar în luarea deciziilor în cazul misiunilor specifice de căutare-salvare. (...) Sistemele UAS vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor specifice SPP care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban", se arată în caietul de sarcini al procedurii.
Achiziția a făcut parte din proiectul "Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize", cofinanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Operațiunea - Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbarile climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 2 - Consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre. Valoarea totală a proiectului este de 237,41 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE se ridică la 201,8 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor ciberneticeSPP are în derulare și o licitație estimată la 91,45 milioane lei plus TVA, pentru achiziția de autospeciale și echipamente CBRNe (amenințări de natură chimică, biologică, radiologică, nucleară și pirotehnică), prin care se urmărește creșterea capacității de dotare și pregătire a structurilor de intervenție, în vederea asigurării unui răspuns rapid și eficient, pe tot teritoriul național, la dezastre precum accidente nucleare și radiologice și accidente majore care implică substanțe periculoase, generate de acte de rea-voință, precum și pentru cumpărea unei autospeciale pentru prevenirea contaminării demnitarilor în cazul accidentelor CBRNe, prin care se urmărește scăderea timpului de detecție, identificare, prelevare și monitorizare a zonei de manifestare a evenimentului de natură CBRN și îmbunătățirea reacției imediate a forțelor de specialitate pentru prevenirea contaminării demnitarilor din zona afectată.
A doua componentă a achiziției, privind autospeciala dedicată demnitarilor, este gestionată în colaborare cu Serviciul Român de Informații (SRI).
CITEȘTE ȘI INTERVIU Alexandru Lăpușan, despre premium în businessLa licitație s-au înscris 4 ofertanți, respectiv Rom Tech din Sibiu (cu terț susținător Aliat Auto), italienii de la Iveco Defence Vehicles (cu subcontractare în procent de 30% la Automecanica Mediaș) și asocierile Grădinariu Truck Solutions-Grădinariu Import Export-CESS Plus Solutions și CTE Solutions-Stimpex-STARC4 Development (subcontractor)-Environics Oy (terț susținător).
Recent, SPP a demarat și o licitație estimată la 10,41 milioane lei plus TVA pentru a achiziționa un punct de comandă mobil pentru coordonarea intervențiilor la dezastre și situații de criză (centru operațional mobil pentru managementul misiunilor), o autospecială cu sistem de comunicații în situații de urgență, precum și echipament de analiză de spectru radioelectromagnetic, în cadrul aceluiași proiect finanțat din fonduri UE, "Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize".
CITEȘTE ȘI Evoluția băii – de la un spațiu doar necesar la Spa-ul căminului nostruEste în continuare în desfășurare și licitația lansată de SPP în toamna anului trecut, în urma căreia vrea să își construiască un complex "de pregătire multidisciplinară/multisectorială" în localitatea Popești Leordeni din Ilfov, în care operativii Serviciului vor exersa diverse scenarii de intervenție pe timpul misiunilor de asigurare a protecției demnitarilor români și străini și a pazei sediilor și reședințelor acestora și care va conține inclusiv un poligon de antrenamente de "supraviețuire în mediul acvatic". Instituția și-a justificat proiectul investițional prin "creșterea numărului de riscuri la adresa vieții și sănătății populației, mediului înconjurător, precum și apariția unor riscuri noi, generate îndeosebi de schimbările climatice și de diversificarea activităților economice care utilizează, produc și comercializează substanțe/materiale periculoase", menționând inclusiv "posibilitatea crescută a producerii unor epidemii/pandemii".
CITEȘTE ȘI PNRR: Guvernul sugerează majorarea țintei de regenerabile în energie. 1,9 miliarde euro pentru electricitate și gaze "verzi"Valoarea estimată a achiziției este de 148,12 milioane lei plus TVA. Și acest proiect este cofinanțat din fonduri UE nerambursabile.
Complexul de pregătire va fi construit pe un teren de circa 20 de hectare din Popești Leordeni, localizat pe Șoseaua de Centură și aflat în proprietatea SPP. Pe teren se află și elemente din rețeaua de fortificații care au protejat Bucureștiul în timpul celui de-al doilea război mondial. Serviciul are încă din anii ’90 un poligon de exerciții de tragere la Popești Leordeni.
SPP își propune "Reducerea timpilor de intervenție și dobândirea abilităților specifice de intervenție prin edificarea în localitatea Popești Leordeni a unui complex modern de pregătire multidisciplinară/multisectorială, prevăzut cu toate dotările și utilările conexe necesare funcționării acestuia, destinat pentru: (1) pregătirea de specialitate și de tip integrat, a lucrătorilor SPP (pentru diverse scenarii de intervenție pe timpul misiunilor de asigurare a protecției demnitarilor români și străini pe timpul prezenței în România, de asigurare a pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora); (2) punerea la dispoziția altor autorități cu rol principal și secundar, a unor facilități și capabilități suplimentare/complementare de pregătire specifică; (3) edificarea unei capabilități de pregătire integrată, care să permită pregătirea comună, transferul de cunoștințe între autorități, desfășurarea unor exerciții integrate de tip multirisc, atât la nivel de execuție, cât și de comandă a acțiunilor", se arată în documentația de atribuire a licitației.
CITEȘTE ȘI PNRR - Guvernul vorbește de 3 miliarde euro pentru sănătate și promite noi spitaleInstituția a primit trei oferte la licitație, din partea Porr Construct (plus 12 subcontractori, inclusiv RASIROM a SRI) și a asocierilor BOG’ART-KBOX Construction Design-Master Solutions Team (de asemenea cu RASIROM printre subcontractori) și Terra Gaz Construct-Construcții Erbașu-Intergroup Engineering-Vialis Engineering.
Bugetul SPP pe 2021 prevede credite bugetare de 401,6 milioane lei, în creștere cu 50% față de 2020, și credite de angajament de 511,8 milioane lei, cu 85% peste nivelul de anul trecut.
După cum a relatat Profit.ro, și Serviciul Român de Informații (SRI) are în plan transformarea bazei de pregătire antitero de la Grădiștea, Giurgiu, în poligon specializat de simulări și antrenament în domeniul amenințărilor teroriste de natură chimică, biologică, radiologică, nucleară și pirotehnică (CBRNe), proiectul urmând să fie finanțat și din fonduri europene nerambursabile și fiind gândit în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, este estimată la 88,97 milioane lei, lucrările urmând să se deruleze pe o perioadă de 3 ani.