Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, că Guvernul a decis să plătească suma pentru care există titlu executoriu în România în urma procesului intentat statului român de frații Micula și care afectează activitatea Romatsa. Bugetul Ministerului Finanțelor va fi suplimentat cu 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, urmând ca aceste fonduri să fie utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu.
Potrivit unei informări transmise de Guvern, "bugetul Ministerului Finanțelor Publice este suplimentat cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)".
Rezolvarea situție a devenit urgentă după ce, frații Micula și trei dintre companiile controlate de ei au pus sechestru pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, precum și pe pe o parte din deținerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanțelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. Trebuie să vă spun că există decizia unei instanțe din Statele Unite ale Americii care stabilește un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanță americană care să ducă la executare, practic cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărui activ deținut de statul român în orice țară din lumea asta și practic asta îți și dezvăluie toate activele deținute de statul român în orice țară. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem, să luăm decizia. De asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Sigur că asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilitățile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autoritățile locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor ca în cadrul ședinței de luni să adoptăm o nouă rectificare de buget astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului și să putem să efectuăm plățile pentru a asigura chetuiileile de funcționare pentru autoritățile locale„, a anunțat Orban vineri, la începutul ședinței de Guvern, scrie News.ro.
Premierul a relatat că, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea Arbitrală a ICSID a luat decizia să oblige statul român să plătească 84 de milioane de dolari în 2013.
”Suntem la finele anului 2019, până în prezent autoritățile statului au ignorat această obligație de plată, sigur invocând diferite pretexte, a existat și o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect, au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert e că situația în care ne găsim este o situație extrem de gravă. La ora actuală Romatsa se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare. Condițiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiții foarte stricte, iar printre condițiile pentru a putea menține această certificare Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiarâ”, a subliniat șeful Guvernului,
El a afirmat că, urmare a deciziei luate de ICSID, frații Micula au deschis un proces în Belgia, iar instanța din Belgia a decis practic să nu permită EuroControl să finanțeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian.
”În momentul de față suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol și care practic e reținută ca urmare a deciziei instanței din Belgia și care ar fi trebuit transferată către Romatsa este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăiește din niște rezerve și a fost lipsită de finanțarea curentă care reprezintă adevăratul supor pentru funcționarea Romatsa. Pe 24 este termen de judecată și în cazul în care se menține decizia luată de instanța din Belgia, există un risc major ca Romatsa să rămână fără resurse financiare și să nu mai poată să-și păstreze certificatul de furnizor de servicii. A doua problemă majoră pe care o avem este apariția unui titlu executoriu în România în baza căruia practic a început să fie atacate sigur conturile Ministerului Finanțelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului roman: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica și alte companii”, a explicat Ludovic Orban.