Prețurile petrolului au atins vineri cele mai ridicate nivele din ultimele trei luni, în condițiile în care Statele Unite și China se apropie de un acord comercial, anunțat de mai multe surse apropiate situației, dar neconfirmat oficial. În ultimele 18 luni, războiul comercial dintre cele două mari puteri economice a provocat semne majore de întrebare legate de cererea mondială pentru țiței, transmite Reuters.
La ora 04:26 GMT (06:26 ora României), contractele futures pentru petrolul Brent erau în urcare cu 0,7%, la 64,63 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din 23 sepembrie, scrie News.ro.
Contractele pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) erau în creștere cu 0,5%, la 59,49 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de după 16 septembrie.
CITEȘTE ȘI Fostul șef de la Transelectrica, trimis în judecată pentru că și-ar fi falsificat diploma de inginer”Apetitul pentru risc a crescut puternic după ce Trump a semnalat că a încheiat un acord cu China și că acest lucru va fi pozitiv pentru cererea globală de petrol”, a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA.
Deprecierea dolarului față de lira sterlină a contribuit la rândul ei la creșterea prețurilor mărfurilor, a spus Margaret Yang, analist la CMC Markets.
Ilustrând optimismul investitorilor, piețele asiatice de acțiuni au urcat vineri la maxime ale ultimelor luni, urmând creșterilor la niveluri record ale indicilor de pe Wall Street, în tranzacțiile de joi.
”Dacă vor ave loc noi progrese ale negocierilor din războiul comercial dintre SUA și China, am putea vedea PIB-ul mondial crescând cu încă o jumătate de punct procentual în 2020, iar acest lucru ar face minuni pentru cererea de petrol”, a spus Moya.
ANZ Bank a avertizat însă că menținerea incertitudinilor legate de cerere va plafona creșterea prețurilor.
Washingtonul a convenit să suspende aplicarea unor noi tarife pentru importurile din China și să reducă tarifele existente, în schimbul angajamentului Beijingului de a achiziona produse agricole americane în 2020, potrivit unor surse.
Dar Casa Albă nu a publicat un comunicat oficial, ridicând semne de întrebare dacă termenii au fost acceptați de ambele părți.