Câștigurile de miercuri s-au extins și ieri pe Wall Street, ceea ce a făcut ca indicii S&P500 (3,168.57 puncte, +0,86%) și NASDAQ (8,717.32 puncte, +0,73%) să stabilească la închidere noi maxime istorice, cu valori record intraday chiar mai mari, ca dealtfel și DJIA (+0,79%, 28,132.05 puncte).
Acțiunile au recuperat scăderile consemnate în deschiderea tranzacțiilor și au trecut pe creștere imediat după anunțul făcut de președintele Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, unde a scris: “Suntem FOARTE aproape să încheiem un MARE ACORD cu China. Ei vor acest lucru, la fel și noi!”. Dealfel Wall Street Journal a anunțat că negociatorii americani au propus părții chineze reducerea tarifelor existente cu până la 50% la importuri chinezești de 360 miliarde dolari și, de asemenea, s-au oferit să anuleze noile tarife prevăzute să intre în vigoare pe 15 decembrie, președintele Trump semnând această ofertă după o ședință cu principalii consilieri comerciali. În plus China s-a angajat să achiziționeze anul viitor produse agricole în valoare de 50 miliarde dolari. Pe partea corporativă, printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat Las Vegas Sands (+4,98%), General Electric (+4,28%) și Deutsche Bank (+4,27%), în timp ce acțiunile Facebook (-2,72%) au scăzut pe îngrijorări privind reglementări antitrust.
Au fost creșteri și pe piețele bursiere europene, după ce veștile venite dinspre Statele Unite au mărit speranțele că un acord comercial între Washington și Beijing este foarte aproape. Tot ieri, Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut, conform așteptărilor, dobânda de politica monetară nemodificată (la 0,00%), în prima ședință sub conducerea noului președinte, Christine Lagarde. "Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, precum și reflectarea consecventă a acestei convergențe în dinamica inflației de bază", se precizează în comunicatul băncii.
Corecția din această săptămână a continuat și ieri la București, unde principalii indici au închis cu pierderi, excepția fiind indicele financiar BET-FI (+0,40%), tras în sus de cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF), care au închis pe verde. Până la urmă aceste marcări de profit sunt normale după raliul din acest an, care a dus cotațiile la valori maxime ale ultimilor 12 ani, și vin chiar înaintea Sărbătorilor de iarnă, când și necesarul de cash pare mai mare. Volumele de tranzacționare au revenit însă la valori cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă, cifra de ieri fiind de 6,14 milioane euro. O valoare mult mai mare s-a înregistrat pe segmentul obligațiunilor, sistemul bursei procesând ieri plasamentul obligațiunilor BCR, scadente în anul 2026, într-o operațiune de 600 milioane lei. Titlurile sunt senioare negarantate și au un rating BBB+ din partea agenției de evaluare financiară Fitch. În topul lichidității s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP -0,84%), OMV Petrom (SNP -0,46%), Banca Transilvania (TLV -0,20%), Nuclearelectrica (SNN -0,99%) și Romgaz (SNG -0,27%).
Într-o zi de depreciere a dolarului (USD), care a crescut însă în raport cu monedele de refugiu, adică francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY), spectacolul pe piața valutară l-a susținut lira sterlină (GBP), care a crescut puternic după ce la închiderea urnelor (ora 24,00 ora României), exitpoll-urile au îndicat o victorie clară și o majoritate covârșitoare (peste 43% din voturi, 359 locuri în parlament, un plus de 66 confirmate până acum de numărătoarea ulterioară) pentru partidul Conservator, de guvernământ. Astfel, perechea GBP/USD a urcat cu circa 350 puncte până la nivelul de 1,3500, pe care îl atinsese ultima oară în mai 2018, în timp ce EUR/GBP a scăzut până la nivelurile din vara lui 2016, respectiv 0,8280.