Iarna blândă din acest an a redus livrările de gaze ale Gazprom către Europa și Turcia cu 3%, însă oficialii companiei ruse se așteaptă ca pe întreg anul acestea să se situeze la nivelul record înregistrat anul trecut, de aproximativ 190 de miliarde de metri cubi.
În 2017, Gazprom a exportat în Europa și Turcia nu mai puțin de 193,9 miliarde de metri cubi ca urmare a majorării cererii europene din sectorul energetic, a unei vremi extrem de reci și a necesității de reumplere a depozitelor de gaze de pe Bătrânul Continent.
"Credem că cererea (din acest an - n.r.) va susține un nivel de export de aproximativ 190 de miliarde de metri cubi/an, chiar dacă consumul va fi evident influențat de starea vremii”, a declarat marți la Viena vicepreședintele Gazprom Alexander Medvedev, citat de Platts.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Gazele depozitate în exces pun presiune pe sistemul național de transport. Guvernanții vor să sacrifice producția autohtonăÎn luna ianuarie a anului trecut, livrările Gazprom în Europa au bătut recorduri după recorduri, pe măsură ce vremea rece s-a instalat pe continent.
În acest an, însă, temperaturile au fost considerabil mai ridicate în ianuarie, ceea ce a condus la o scădere a livrărilor către Europa și Turcia cu 3%, a recunoscut Medvedev, care a ținut să sublinieze că, și în aceste condiții, ele au fost cu 8% mai ridicate decât cele înregistrate în ianuarie 2016.
Gazprom vrea să-și dubleze capacitate de stocare pe care o deține în Europa
În opinia vicepreședintelui Gazprom, apetitul Europei pentru stocuri ridicate de gaze a contribuit decisiv la stimularea cererii pentru gazul rusesc.
"Considerăm că depozitarea subterană este un factor important și, acesta este motivul pentru care investim în dezvoltarea capacităților de stocare din străinătate", a precizat Medvedev.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cei mai ieftini furnizori de gaze la liber pentru populație: un intermediar Gazprom, o firmă dintr-o comună din Neamț și un gigant insolvent al asfaltărilorPotrivit acestuia, în prezent, Gazprom dispune de o capacitate de stocare de 5 miliarde de metri cubi în Europa, în timp ce filiala sa Wigas, pe care o controlează în proporție de 100%, beneficiază la rândul său de o capacitate de stocare de 5 miliarde de metru cubi.
Gazprom și-a propus ca obiectiv să dețină pe Bătrânul Continent o capacitate de stocare capabilă să-i acopere 10% din exporturi, ceea ce presupune dublarea la aproximativ 20 de miliarde de metri cubi a capacității deținute sau rezervate.