Deficitul bugetar atinge 2,6% din PIB. Premierul desemnat Orban a avertizat că noul Guvern, dacă va obține mandatul, nu va putea menține deficitul la 3%

Deficitul bugetar atinge 2,6% din PIB. Premierul desemnat Orban a avertizat că noul Guvern, dacă va obține mandatul, nu va putea menține deficitul la 3%
scris 30 oct 2019

Deficitul bugetar atinge, după primele 9 luni din acest an, 26,97 miliarde de lei (2,6% din PIB), cheltuielile de personal fiind cu 20,2% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, efect al majorările salariale pentru bugetari, iar cele cu asistența socială crescând cu 11,1%, influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Conform autorităților, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 22,9 miliarde lei, cu 50,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creștere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,3%, respectiv o creștere cu 11,0 miliarde lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o creștere cu 1,6 miliarde lei), TVA (+11,9%, respectiv o creștere de 5,1 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,8 miliarde lei).

EXCLUSIV Kovesi l-ar putea ancheta pe Băsescu. OLAF și DNA cercetează un proiect PMB suspect de deturnare de fonduri UE, de care ar fi beneficiat Puiu Popoviciu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Kovesi l-ar putea ancheta pe Băsescu. OLAF și DNA cercetează un proiect PMB suspect de deturnare de fonduri UE, de care ar fi beneficiat Puiu Popoviciu

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,9% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 47,5 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o creștere cu 0,7 miliarde lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 77,8% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,1 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari față aceeași perioadă a anului  precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari față de cele realizate în primele nouă luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 16,4% față de primele nouă luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 11,3%.

EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:\ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Închiderea Amoma are efecte și în România, 300 angajați pot fi concediați. Manager:"Sunt în șoc, nici mie nu mi se răspunde, nu știu ce să le zic." De peste graniță vin date cu închideri Planigo-Olotels-Amoma

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, și cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei  (de la 1 iulie 2018) și de la 640 lei la 704 lei ( începând cu septembrie 2019).

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 22,9 miliarde lei, cu 50,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Recent, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, potrivit datelor execuției bugetare la 9 luni, viitorul Guvern nu se poate angaja să mențină ținta de deficit bugetar la 3%.

”Se știe foarte bine, haideți să nu ne ascundem, că vorbim adevărul! Sigur că în programul de guvernare ne-am angajat să ținem deficitul cât mai jos, cât mai aproape de ținta de 3%. Dar v-o spun limpede: după execuția bugetară de la 9 luni, care ne arată un deficit bugetar de 2,7%, e clar că nu ne putem angaja că putem să ținem sub 3% ținta de deficit”, a declarat Orban, care nu a putut preciza însă ce țintă de deficit are în vedere.

În programul de guvernare depus la Parlament, PNL prevede încheierea exercițiului bugetar pe anul 2019 cu ”limitarea depășirii țintei de deficit bugetar de 3% din PIB”.

ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Program guvernare PNL: Reducerea deficitului la bugetul de pensii, creșterea transferurilor la Pilonul 2, aplicarea principiului contributivității

Anul trecut, un singur stat membru al Uniunii Europene - Cipru - a avut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene - n.r.) mai mare de 3% din PIB, în timp ce România a avut un deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit celei de-a doua estimări publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Recent, Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fostul președinte al Consiliului Fiscal, a atenționat că deficitul bugetar va depăși limita de 3% din produsul intern brut în acest an și se va plasa în jurul a 4% din PIB, în condițiile în care încasările sunt sub programări și cheltuielile sunt peste, cu o diferență ce depășește un miliard de euro și se apropie de două miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
buget
tinta
3%
orban
guvern