GALERIE FOTO Profit.ro a premiat antreprenori de succes și manageri de top români, dar și un licean olimpic la Gala Povești cu Profit Made în România

GALERIE FOTO Profit.ro a premiat antreprenori de succes și manageri de top români, dar și un licean olimpic la Gala Povești cu Profit Made în România Galerie foto

Premianții Profit.ro, de la stânga sus la dreapta: Simona Baciu/Bogdan Georgescu/Lucian Butnaru/Octavian Bădescu/Horațiu Rada/Voicu Oprean/Amalia Enache, Garry Kasparov și Ciprian Bonciocat/Ciprian Bonciocat/Dorel Goia/Dinu Malacopol/Cristian Fugaciu/Andrei Pitiș. În centru - Garry Kasparov

scris 29 nov 2017

Profit.ro a premiat marți seara, în cadrul ediției a doua a Galei Povești cu Profit Made în România, organizată în prezența celui mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, aflat în premieră în România, 10 antreprenori de succes și manageri de top români, care au dezvoltat branduri românești și au reușit să se impună pe piețe, dar și un tânăr licean în vârstă de 17 ani, medaliat la multiple concursuri și olimpiade de matematică și informatică.

Gala a fost organizată cu sprijinul Carrefour, IQOS, OMV Petrom, Albalact, Apa Nova, Veolia, FAN Courier, Banca Transilvania, Superbet și Enrose, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a fost lansat în septembrie 2015, ca o platformă de jurnalism online completată de secțiuni cu instrumente utile pentru publicul interesat de servicii financiare, investiții, oportunități de afaceri.

"Acum doi ani, ne-am propus câteva lucruri. Am stabilit că nu vom îngroșa rândurile, deja pline, ale media care tratează la unison același subiect declarat breaking news, dacă nu are valoare informativă reală, și nici nu vom urma agenda lansată de diverși comunicatori, ci vom încerca să fim noi creatori de agendă publică prin informațiile pe care le aducem în atenția cititorilor, concentrându-ne pe știri exclusive, pe analize, investigații și informații contextualizate. Am ales să urmăm calea mai grea, aceea a rigorii, acurateței, fără goană după senzațional, fără speculații ieftine, fără titluri care cerșesc clickuri. Un fel de anti-rețetă a succesului în online, ne-au spus mulți. Cu atât mai mult ne-a bucurat să vedem că, fără rețeta facilă a senzaționalului fals, am ajuns, mai rapid chiar decât ne așteptam, să fim urmăriți de un public important, să schimbăm agenda publică, să fim preluați de publicații cu tradiție, să influențăm sumarul jurnalelor TV, să contribuim chiar la schimbarea unor legi", a amintit, la Gala Povești cu Profit Made în România, Oana Osman, redactor-șef Profit.ro.

Premiile au fost acordate pentru:

Simona Baciu, Transylvania College Cluj-Napoca – Premiul “Revoluție privată în educație”

În 1993, preda la un liceu bun din Cluj. Directoarea liceului i-a comunicat că trebuie să se schimbe. I-a spus că nu poți să ai cu elevii decât o relație bazată pe frică. Elevul nu are voie să miște în bancă! În clasă nu se discută, nu se râde! A decis să plece și să facă o grădiniță unde lucrurile să fie complet diferite, cu povești, culori, cu muzică și dans. În loc să se schimbe pe sine sau să schimbe sistemul, s-a gândit să facă un sistem nou, unde se va râde în fiecare zi. A început totul în propria casă, în camera copiilor. Cu 12 copii în 14 metri pătrați, care au venit după ce a anunțat în ziar că deschide grădiniță în limba engleză.

Călătoria începută atunci nu a fost lină. A ajuns pe punctul de a închide totul în 2008, a greșit deschizând liceul când nu era pregătită și s-a trezit că nu mai are bani nici de salarii, nici pentru rata la credit. Împrumutase 1,5 milioane de euro pentru a construi un campus când euro era 3,6 lei, iar la finele anului cursul urcase la 4,4 și dobânda explodase. Și-a spus atunci: “Dacă ăsta e ultimul an de școală și de grădiniță, va fi cel mai grozav an pentru oamenii din jurul meu.Trebuie să fie fericiți”. Iar oamenii din jur au ajutat-o să salveze atunci școala.

Azi, Transylvania College este un campus unde predau 100 de profesori și învață 650 de copii, de la creșă, până la bacalaureat. Elevii vin din 27 de țări, de pe cinci continente, iar angajații școlii sunt și ei din străinătate; 16 dintre aceștia sunt români întorși în țară. Două treimi dintre absolvenții de liceu merg să studieze mai departe la universități din străinătate.

Școala pe care a fondat-o la Cluj, în 1993, a fost desemnată, de-a lungul timpului, cea mai bună școală românească, una dintre cele mai bune școli în sistem britanic din lume și școala din regiune cu cele mai bune rezultate la testele elevilor. În ianuarie anul acesta, Consiliul Școlilor Britanice Internaționale i-a acordat premiul “Lifetime Award” pentru mai mult de două decenii de muncă în educație.

Dedicație pentru care Profit. Ro oferă Premiul “Revoluție privată în educație” doamnei Simona Baciu, fondator Transilvania College Cluj-Napoca

"Sunt foarte-foarte bogată, deoarece am 700 de copii. Ei sunt moștenirea pe care o lăsăm, iar profitul pe care ei îl vor aduce și îl vor lăsa va fi o lume mai bună, mai frumoasă, în care profitul va fi unul pentru noi toți", a spus Simona Baciu, anunțând totodată că luni a primit o scrisoare de la Harvard, prin care școala sa a fost acceptată într-un proiect internațional.

Lucian Butnaru, ZebraPay – Premiul “Salvări imposibile”

A învățat să citească de la 3 ani, mulțumită mamei, și să programeze înainte de clasa a cincea, datorită cercurilor de informatică de dinainte de 1990. Două dintre companiile de tehnologie pe care le-a co-fondat au fost la un pas de a se prăbuși. Le-a preluat singur și le-a salvat. În 2005, a vândut-o pe prima, Akela, către americanii de la Tech Team cu 3 milioane de dolari. A fost a doua tranzacție din piața românească de soft, după ce Radu Georgescu a vândut RAV către Microsoft.

Cea de-a doua, start-up-ul ZebraPay, unde deținea la început 15% din acțiuni, ajunsese în faza unui iminent faliment. A preluat-o integral în 2011, a schimbat strategia și a salvat-o. Anul trecut, ZebraPay a fost inclusă într-un clasament al companiilor europene cu cea mai rapidă creștere: aproape 1.000% și este lider de piață în industria ei. Terminalele pentru plăți electronice ale ZebraPay sunt parte din viața de zi cu zi a oamenilor din 350 de orașe din țară.

Acționarul nu este, însă, tipul obișnuit de antreprenor. Preferă să conducă din poziția de CEO o cu totul altă companie: Cegeka România, operațiunea locală a unei multinaționale belgiene de aproape 500 de milioane de euro din industria de software. De ce? Pentru că este pasionat de tehnologie și aici crede că poate învăța mai mult. Pentru a salva, poate, mai departe, și alte companii.

Pentru performanțele sale, Profit.ro îi oferă premiul “Salvări Imposibile” domnului Lucian Butnaru, fondator Zebra Pay

"Am învățat probabil la una dintre cele mai proaste școli din Brașov, în care nu era predată informatica, dar am mers și la Palatul Pionierilor. Așa am învățat și mi-am dat seama că îmi place informatica", a spus Lucian Butnaru.

Octavian Bădescu, fondator Sameday Courier – Premiul “Mâna invizibilă a unei piețe noi”

A intrat în curierat la începutul anilor 2000, când s-a angajat ca agent de vânzări și a avansat până în poziția de director general.

În 2007 a înființat propria companie, pe care a și condus-o în primii ani. Susținător al piețelor libere, a avut și în cazul propriei afaceri convingerea că valoarea unui demers economic, a unei investiții, ți-o confirmă corect doar piața. Sameday Courier a fost prima companie românească listată pe piața AeRO a Bursei și prima firmă de curierat din țară listată la bursă, în 2015. Pe aceeași piață, a demarat în 2014 proiectul Lokko, o inovație disruptivă constând dintr-o aplicație mobilă și un sistem de management al comenzilor, care a cules mai multe premii.

Pentru ambele proiecte antreprenoriale, confirmarea valorii de piață a venit anul acesta, printr-o tranzacție. Cel mai mare retailer online din țară, eMag, controlat de grupul sud-african Naspers, a preluat atât 80% din acțiunile Sameday Courier, cât și proiectul Lokko, achiziție estimată la 2 milioane de euro.

Tranzacția a încununat o carieră de 15 ani în curierat, perioadă în care a mai fost implicat ca antreprenor și în alte proiecte de nișă din domeniile marketingului direct, comerțului online și cercetării de piață. Din fiecare a ieșit după un timp, vânzându-și participațiile. Proiectul Retailplus E.E., fondat în 2008 împreună cu alți parteneri, ajuns lider pe o nișă de piață și extins regional în Balcani, a fost preluat de către o companie aparținând liderului mondial în domeniu, AC Nielsen

După ieșirea din Sameday Curier, o ia de la capăt și se concentrează pe o piață nouă, cea imobiliară. A devenit proprietar francizat al RE/MAX, liderul mondial pe piața serviciilor de consultanță în imobiliare. Spune că i-a plăcut mereu să exploateze nișele de piață, să pornească afaceri de la zero și să le dezvolte profitabil.

Se implică în acele proiecte sociale despre care crede că pot face diferența. Este un susținător activ în spațiul public al ideilor liberalismului clasic economic, al virtuților pieței, al libertății în general și al limitării implicării statului în economie și în societate.

Pentru succesul tranzacțiilor recente și pentru restartul antreprenorial într-un nou domeniu, Profit.ro acordă Premiul “Mâna invizibilă a unei piețe noi” domnului Octavian Bădescu, fondator Sameday Courier și proprietar francizat RE/MAX

"Sameday Courier a fost o companie în care a contat ideea, strategia, viziunea, însă nimic din toate acestea nu înlocuiesc implementarea, iar în zona de implementare trebuie să mulțumesc asociatului meu, Lucian Băltaru, care a și rămas în companie, care a fost alături de mine 10 ani, colegilor din Sameday Courier, cu care am atins rezultatele, și soției, care mi-a asigurat liniștea sufletească pentru această implementare. Acum am pornit un proiect pe piața de consulotanță imobiliară și îmi doresc ca, peste 5 sau 10 ani, să primesc un premiu pentru noua strategie", a spus Octavian Bădescu.

Andrei Pitiș, Vector Watch – Premiul “Intelligent Time is a lot of money” înmânat de o companie care susține antreprenorii, FAN Courier

În industria de software din România este un nume cunoscut. Lucrează în domeniu încă din 1991, anul în care a început cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din Politehnică.

A lucrat ca programator în diverse firme, a participat la crearea primei hărți digitale a Bucureștiului, pe PC, într-o perioadă în care nu funcționa internetul, apoi la dezvoltarea RoEduNet (Rețeaua Educației Naționale), în echipa care a pus bazele rețelei, între 1994 și 1999.

În aceează perioadă a început un business de software outsourcing pentru companii americane și a fost implicat în fenomenul dot-com. În 1996 a co-fondat un start-up în Silicon Valey, iar în 2000, la 28 de ani, a înființat în România filiala companiei americane Auctionwatch.com, apoi a fost recrutat de IXIA. În 2010 a ajuns manager al subsidiarei din România a companiei americane, cu peste 250 de oameni în subordine.

S-a implicat financiar în proiectul CleverTaxi și a fost co-fondator al Vector Watch, primul ceas românesc inteligent, vândut în 25 de piețe din întreaga lume. Ambele proiecte au fost vândute în acest an, ultimul către americanii de la FitBit, lideri mondiali ai pieței de dispositive purtabile, pentru o sumă de 15 milioane de dolari.

După tranzacția de succes cu FitBit, a rămas la conducerea biroului din România al companiei americane, care a inaugurat în urmă cu două luni un centru de cercetare-dezvoltare în România, cel mai mare din afara Statelor Unite.

Povestea antreprenorului român a fost prezentată recent și de Financial Times, ca exemplu care demonstrează că România este o destinație promițătoare pentru investitori din domeniul tehnologiei.

Totul pornind de la un ceas inteligent, un smartwatch, conceput de români să se lupte cu Apple și Samsung.

„Cu Vector Watch, am pornit de la ideea că viața noastră ar trebui să fie mai puțin dependentă de telefon: vezi pe ceas cine te sună pe telefon, cine îți scrie și de ce este asta important, așa că poți să decizi să ignori persoana respectivă; altfel, dacă iei telefonul ca să vezi SMS ul, poate începi să răspunzi și pierzi timp“, își explica el invenția, începută cu o foaie de hârtie și o idee.

A înțeles că un proprietar nu trebuie să fie el cel care apasă pe toate butoanele și și-a lăsat afacerea pe mâna fostului CEO al Timex, Joe Santana.

“Regula numărul 1 a inovației este să ai tot timpul lângă tine oameni, dar secretul este că oamenii aceia trebuie să fie foarte diferiți de tine, altfel nu pot decât să te înlocuiască dacă ești bolnav, dar nu pot veni cu idei diferite”, este unul dintre principiile sale.

Pentru reușita unei tranzacții remarcabile cu Vector Watch, urmată de noi investiții FitBit în România, Profit.ro acordă premiul “Intelligent time is a lort of money” domnului Andrei Pitiș, fondator Vector Watch.

"Sunt aici în primul rând pentru că eu cred în oameni, așa am ajuns aici. A fost un drum greu. Foarte mulți mi-au spus «nu e bine să crezi în oameni, trebuie să îți câștige încrederea». Și la Clever Taxi, de exemplu, au venit doi oameni tineri care mi-au spus că vor face o aplicație în care apeși pe un buton și vine taxiul la tine. Era aproape imposibil însă am crezut în ei", a spus Andrei Pitiș.

Horațiu Rada, Aura Mineral Water - Premiul “Formula succesului cu PH ridicat”

A intrat în afaceri în 1997, când a fondat Cons Electrificarea Instal, ajunsă între timp cea mai importantă firmă din Timiș în domeniul proiectării și executării rețelelor electrice.

În 2013 a concesionat dreptul de exploatare a unui izvor din Caraș-Severin, o zonă care părea moartă din punct de vedere economic, dar care s-a dovedit o mină de aur la propriu. A descoperit că apa din acel izvor are niște proprietăți care o fac să rivalizeze cu marile branduri de pe piața mondială, cu care a și ajuns să concureze în doar câțiva ani de existență.

Apa Aur'a este exportată acum în SUA, Germania, Emiratele Arabe Unite, China, Franța, Austria și Italia. Aur'a este prima apă din România premiată cu trei stele de aur la Institutul pentru Gust și Calitate de la Bruxelles.

O dezvoltare pentru care Profit.ro îi oferă premiul “Formula succesului cu PH ridicat” domnului Horațiu Rada, manager general Aur’a Mineral Water.

"20 de ani de activitate i-aș descrie în 3 cuvinte: fair-play, dăruință și corectitudine. De 20 de ani sunt asociat cu aceeași persoană. Este foarte important să crezi în cel de lângă tine și să oferi încredere. Nu am vrut un produs, ci un concept și o viziune nouă. Îi felicit pe toți premianții din această seară, deoarece au demonstrat că a face afaceri în România este echivalentul unui sport extrem", a spus Horațiu Rada, adăugând că piața din România este cea mai grea, deoarece omul trebuie conștientizat că are nevoie de altceva.

Bogdan Georgescu, fondator Bookster - Premiul “Pariul Corporatist pe Carte”

A fost zugrav, șofer, administrator de rețea de service. Apoi agent imobiliar la Colliers, companie la care a ajuns în timp CEO și acționar. Făcea mulți bani atunci, dar când compania s-a listat și reglementările au îngropat libertatea antreprenorială, a decis pur și simplu să plece. Și-a vândut acțiunile, dar a pierdut apoi tot, în cea mai proastă investiție imobiliară din viață.

După 14 ani de muncă, a plecat singur într-o lungă vacanță. Și, pentru a decide ce să facă mai departe, și-a luat toate ideile - un carnet întreg - și le-a băgat la incubare. Bookster nu era favorit.

În 2011 îl gândea ca un serviciu de închiriat carte electronică, primul din Europa, dar piața ar fi fost prea mică și s-a mutat rapid către carte fizică. Visa să poată livra la un preț imbatabil, cu abonament de 1 euro pe lună. Doar livrarea ar fi costat, însă, 4 euro, așa că viitorul companiei a fost tranșat: Livrările nu se vor face la oameni acasă, ci la birouri, unde lucrează mii de oameni.

Un pariu riscant, într-o țară în care se citesc, în medie, 1-2 cărți pe an. Primul leu profit a venit abia după 3 ani, dar astăzi, Bookster închiriază cărți către 37.000 de angajați din peste 350 de organizații mari. În fiecare săptămână, aproape 10.000 de cărți ajung pe birourile acestora.

Un succes pentru care Profit.ro îi oferă premiul “Pariul Corporatist pe Carte” domnului Bogdan Georgescu, fondator Bookster

"Creștem, nu căutăm neapărat profitul, misiunea noastră fiind de a inspira oamenii, să își descopere visurile, să citească cărți mai bune și să fie mai activi, dezvoltându-se astfel", a spus Bogdan Georgescu.

Cristian Fugaciu, Marsh România - Premiul “Inovație în consultanță”

Lucrează de la terminarea facultății în aceeași companie. A început în 1997 ca junior broker, fiind angajatul cu numărul 5 al subsidiarei brokerului american de asigurări Marsh. Avea atunci un salariu de 100 de dolari, brut.

A avansat de la junior, la broker, apoi senior broker, șef de department, director general adjunct și, din 2002, director general. De atunci, sub conducerea sa, primele intermediate de Marsh, liderul pieței de brokeraj pentru asigurări destinate companiilor și locul doi în întreaga piață de brokeraj, au crescut de 10 ori, aproape de 400 milioane de lei.

Rezultatele bune ale subsidiarei din România au determinat conducerea companiei americane să-l numească pe managerul de la București responsabil și de conducerea operațiunilor din zona Balcanilor. Pe lângă România și Bulgaria, a preluat astfel managementul și pentru Slovenia, Croația, Serbia și Bulgaria.

Pe o piață a brokerajului în asigurări care, în România, se limitează la simpla intermediere de prime către asigurătorii locali, contra unui comision, compania pe care o conduce este printre puținele care oferă clienților consultanță reală, rolul esențial al unui broker, urmărind contractele și planurile de asigurare ale clienților pe tot parcursul acestora.

La conducerea Marsh, a adus în piața românească produse de asigurare pentru companii care sunt vândute doar prin compania sa, multe dintre acestea direct de la asigurători străini, nefiind existente în oferta celor autohtoni.


Pentru rezultatele și inovarea constante, Profit.ro acordă Premiul “Inovație în consultanță” domnului Cristian Fugaciu, director general Marsh Romania

"Noi am venit din exterior în România și ne-am asumat un risc. Vrem să aducem valoare adăugată", a spus Cristian Fugaciu, amintind că Marsh este în top-ul celor mai importante companii în domeniu.

Voicu Oprean, Arobs Cluj – Premiul “Trial and Error”

Este unul dintre oamenii de la care a plecat, în Cluj-Napoca, ceea ce azi a ajuns o țesătură înfloritoare de companii mature, startup-uri, instituții de educație, HUB-uri, evenimente și inițiative care au de-a face cu tehnologia. A inițiat clusterul IT din Cluj și, alături de alți câțiva antreprenori clujeni, a fondat Risky Business, un fond de investiții local creat cu scopul de a descoperi idei și oameni în care merită să investească

În 1998, a fondat în Cluj, în apartamentul părinților, Arobs, una dintre primele companii de software din oraș. Astăzi, aceasta are birouri și centre de dezvoltare în România și alte trei țări, clienți în toată lumea, o firmă în Indonezia și mai mult de 600 de angajați în echipă.

În drumul de până aici a învățat că experiențele cele mai bune le avem eșuând! Criza dot-com începută în 2000 a schimbat pentru totdeauna destinul afacerii din Cluj, gândită inițial ca furnizor de soluții software de management al resurselor pentru clienți străini importanți. Criza l-a forțat să gândească primul produs propriu și a dus Arobs către experimente și încercări și ratări care i-au transformat cultura. Printre altele, a creat și primul produs IT mobil din România. A experimentat soluții personalizate pentru agenții de turism, la care a renunțat în 2008, când domeniul a intrat în criză. A reinventat, însă, produsul, cu tot ce a învățat din prima încercare, iar acum acesta e vândut în toată lumea.

Aproape jumătate din ceea ce face azi compania este produs propriu. Iar unele soluții, precum sistemul de monitorizare de flote, prin care firmele de distribuție pot urmări comenzile agenților, sunt lider de piață. Arobs urmărește 50.000 de vehicule, pentru 4.000 de clienți și s-a extins cu centre de dezvoltare de produs în șase orașe din România și în alte trei țări.

A cumpărat și o companie în Finlanda, care a intrat rapid în faliment, experiență din care a învățat că nu este bine să depinzi de un singur client. Înflorește, în schimb, afacerea din Indonezia, unde problemele sunt aceleași ca în România acum zece ani: cu furturi de carburant și indisciplina șoferilor... doar că piața este de câteva ori mai mare.

Pentru capacitate de reinventare, Profit.ro oferă Premiul “Trial and Error” domnului Voicu Oprean, fondator Advance Romanian Business Solutions - Arobs Cluj

"Nimic nu se compară cu experiența pe care am avut-o în Finlanda, unde eram furnizori pentru Federația Finlandeză de Hochei cu soluții care monitorizau timpii de joc și vindea soluția pentru firmele de pariuri și canale TV. Planurile erau mărețe, trebuia să vindem inclusiv în Statele Unite, dar am avut o problemă: pe lângă faptul că finlandezii sunt al naibii de naționaliști, ne-am lovit de opoziție extraordinară a unor manageri care au demolat, până la urmă, acest produs. Am învățat să nu depindem de un singur client, că să mergem global și să ne uităm pe alte piețe mult mai apropiate de noi, având prețuri competitive", a spus Voicu Oprean.

Dinu Malacopol, AKTA - Premiul “Quad play independent” 

Este unul dintre pionierii pieței de cablu și are o experiență de peste 30 de ani în industria de telecomunicații.

Astăzi conduce și este acționar al celui mai mare operator independent de cablu, AKTA, singurul care reușește să concureze de pe poziții mai solide cu cei doi mari rivali, UPC și RCS&RDS. Serviciile grupului acoperă peste 3.000 de localități din 35 de județe.

Anul acesta, AKTA a devenit pentru prima dată operator quad play, intrând și pe piața de telefonie mobilă, printr-un parteneriat cu Telekom. Și-a completat astfel oferta, care înainte includea doar televiziune, telefonie fixă și internet, condiție necesară pentru a acoperi un pachet quad play.

Serviciile de telefonie mobilă lansate în august au venit după o altă lansare, în primăvară: un canal dedicat în exclusivitate cinematografiei românești. În total, investițiile de anul acesta ale operatorului independent pe care îl conduce, incluzând și sumele alocate pentru extinderea rețelei, ajung la 17 milioane de euro.


Pentru dezvoltarea susținută pe o piață extrem de concurențială, Profit.ro acordă premiul “Quad play independent” domnului Dinu Malacopol, CEO al Grupului AKTA

"Cred că trăim cu toții aici un moment memorabil, când punem laolaltă o comunitate ca a noastră cu un proiect atât de ambițios și de vertical ca Profit.ro. Nu este domeniu mai creativ decât cultura și sunt foarte mândru de proiectul menționat aici, Cinemaraton, primul canal de filme românești construit în ultimele 6 luni", a spus Dinu Malacopol.

Dorel Goia, fondator Teraplast - Premiul “Cea mai spectaculoasă expansiune” înmânat de o companie care susține antreprenorii, Banca Transilvania

În premieră după Revoluție, anul acesta a fost inaugurată prima fabrică din străinătate aflată în proprietatea unei firme românești. A fost deschisă în Serbia de Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre principalii producatori de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor. În iunie, gupul a cumpărat pentru 4,3 milioane de euro producătorul sârb de panouri sandwich Interlemind, investiția totală din țara vecină ridicându-se anul acesta la 11 milioane de euro.

Fabrica va deservi în principal țări ca Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croația și Muntenegru, dar și piețe secundare, ca Ungaria, sudul României și nordul Greciei, oferind astfel Serbiei statutul de important exportator de panouri termoizolante în regiune. Sunt piețe cărora investitorul român le estimează un potențial de 153 milioane de euro.

Expansiunea grupului bistrițean nu a fost doar peste graniță. Tot anul acesta, a preluat și 67% din acțiunile Depaco, al doilea furnizor din piața de țiglă metalică din România, după negocieri care au durat 1 an. Achiziția a fost una strategică, în contextul în care subsidiara TeraSteel a grupului este liderul pieței de structuri metalice zincate, iar noile produse ce vor intra în portofoliu vor fi complementare.

O altă tranzacție a fost preluarea integrală a producătorul de tuburi și țevi Politub, după ce a cumpărat, tot anul acesta, și restul de 50% din acțiuni deținute de compania franceză Socotub.

Pentru achizițiile efectuate în sectoare industriale dificile, atât de rare în rândul antreprenorilor locali, care au urmat unor ani cu rezultate constant bune, Profit.ro oferă Premiul “Cea mai spectaculoasă expansiune” domnului Dorel Goia, acționar fondator și manager al Grupului Teraplast.

"Pentru a ajunge în Serbia, 4 ani i-am vizitat anual. Recomand tuturor să încerci să fii lider de piață în țara ta, dacă vrei să contezi, sau să devii lider în regiune. Altfel vom păți ce au pățit alte sectoare economice de la noi, în care românii contează mai puțin sau, mai grav, România este importator net", a spus Dorel Goia.

Ciprian Bonciocat, elev medaliat la toate concursurile și olimpiadele de matematică și informatică la care a participat - Premiul special "Pariul pe tineri"

Are 17 ani și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.

A obtinut medalii la toate concursurile și olimpiadele la care a participat, printre care două medalii de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică, două medalii de aur cu punctaj maxim și o medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori, o medalie de aur și una de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori, o medalie de argint și una de bronz la Romanian Masters of Mathematics.

În ceea ce privește fazele naționale ale olimpiadelor, în fiecare dintre ultimii 4 ani a obținut premiul I și medalie de aur la Olimpiada Națională de Matematică, iar în clasa a VII-a a primit și o medalie de aur la Olimpiada Națională de Informatică.

Anul acesta a fost invitat la Mathematical Olympiad Summer Program, tabăra anuală de pregătire a lotului olimpic american de matematică.

Pentru toate aceste reușite și ca o formă de încurajare, Profit.ro îi acordă lui Ciprian Bonciocat Premiul special "Pariul pe tineri". Premiul i-a fost înmânat de Garry Kasparov, care a remarcat trecerea de la elitele în gimnastică, în anii anteriori, la cele din matematică, punctând: "Cred că este pasul în dorecția corectă!"

 

"Este vorba de multă muncă. Cu cât muncești mai mult, ajungi să ai mai multă încredere în tine, descoperi mai bine ceea ce știi să faci. Acum, fiind elev, acord prioritate școlii, dar în timpul liber îmi place să fac matematică. Da, așa îmi petrec timpul liber, mă pasionează foarte mult, îmi place și informatica, și fizica. Îmi place și să mă plimb prin parcuri, stau mult cu familia și cu prietenii. Un proiect de suflet este și cercul pentru elevii de clasa a 7-a din liceul meu, Tudor Vianu, pe care îl țin săptămânal, vinerea. După ce voi termina liceul sper să rămân în matematică, în cercetare, matematica pură. Îmi propun să studiez în Statele Unite, pur și simplu pentru că este un mediu mult mai competitiv, poți să înveți de la cei mai buni profesori. Acolo sunt cei mai buni aproape din toată lumea", a spus Ciprian Bonciocat.

La Gală au fost prezenți peste 200 de oameni de afaceri, cititori, colaboratori și parteneri.

Criteriile de evaluare și selecție pentru premiile acordate de Profit.ro celor mai buni 5 întreprinzători români și celor mai buni 5 manageri de companii din România au fost:

- evoluția afacerilor

- rezultatele financiare ale companiilor, precum și alte aspecte importante privind viziunea managerilor și a proprietarilor de firme (rezultatul operațional, profitul net, evoluția activelor totale, rentabilitatea activelor și a capitalului, raportul cost/venit)

- evoluția cotelor de piață - mari contracte mari încheiate pe parcursul anului, tranzacții importante realizate/coordonate

- investiții apreciate nu doar în funcție de mărime, ci ținând cont și de capacitatea de a transmite efecte pozitive în economie, de a crea locuri de muncă

- decizii strategice luate, produse noi lansate, intrarea pe piețe noi, extinderea rețelelor teritoriale, inovații, invenții, acțiuni de marketing

- implicarea în proiecte sociale

- decizii care indică orientare către rezultate, concentrare pe client, capacitatea de a anticipa tendințe, capacitatea de a implica angajații pentru a maximiza contribuția acestora din partea managerului/întreprinzătorului nominalizat.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
gala
premii