VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, fondator Digital Nation: Veneau la interviu tineri care cereau salarii foarte mari, dar nu știau nimic. Sistemul educațional încă spune “să nu vorbești neîntrebat”, am trăit multă vreme în comunism

Educație cu profit   
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, fondator Digital Nation: Veneau la interviu tineri care cereau salarii foarte mari, dar nu știau nimic. Sistemul educațional încă spune “să nu vorbești neîntrebat”, am trăit multă vreme în comunism

IT-ul nu mai este un domeniu în care vin să lucreze doar pasionații, cum era în urmă cu mai mulți ani, ci a devenit mai degrabă o oportunitate pentru cei care vor un job stabil și un salariu bun, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Paul Apostol, fondator Digital Nation, companie de tehnologie, care se ocupă de dezvoltarea de software, dar și de și cercetare și dezvoltare în acest domeniu.

“În orice domeniu în care se scalează foarte mult, apar oamenii care intră pentru salariu sau pentru stabilitatea job-ului. Deci, IT-ul nu mai este un domeniu în care vin doar pasionații, cum era acum ceva ani. Acum 20 de ani intrai în IT doar dacă erai pasionat. Mai mult decât atât, țin minte că erau discuții precum “ai grijă dacă vrei să te faci IT-ist, pentru că stai foarte mult în fața calculatorului” și era chiar o chestie la care trebuia să ai grijă.

Era practic un domeniu de nișă. Astăzi nu mai este așa și asta și pentru că IT-ul deja intră în toate celelalte industrii. Ai IT și în agricultura, și în educație. Și asta face ca mulți tineri să vină, fără să aibă o pasiune foarte mare, ci pur și simplu vor un job stabil, vor un salariu bun și poate prioritizează asta mai mult decât ceea ce pot oferi. Și e un fenomen care în continuare se întâmplă”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocaz CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Șerban Florea, consultant de investiții Selective Capital: 10 ani este perioada propice pentru a reuși să te situezi pe acea medie a curbei de randament. Nu avem cum să nimerim nici minimul, nici maximum, decât ocaz

Din 2013, compania Digital Nation se ocupă și cu mentoratul tinerilor în ceea ce privește tehnologia.

“Veneau la interviu tineri care cereau salarii foarte mari, dar nu știau nimic și spuneau că așa le-a cerut profesorul la facultate să ceară salarii cât mai mari. Astfel că, în 2013, noi am hotărât să facem un program de mentorat. A fost pur și simplu o ambiție să găsim niște tineri faini în universități. Și atunci, a început organizația noastră să se concentreze pe educație. Acel program mic de mentorat, la care cred că au aplicat 70 de oameni și am acceptat 30 de tineri. Astăzi am ajuns să lucrăm cu 11.000 de tinerii și adulți din toată țara.

De ce? Pentru că ușor, ușor lucrurile au evoluat și am considerat că România are tehnologie, dar trebuie să aibă și oameni care să știe să o folosească. Și am descoperit importanța de a lucra pe partea asta, de a construi skill-uri și de a construi competențe, văzând câtă tehnologie poți să ai și e degeaba dacă nu ai skill-urile necesar. Și așa a ajuns Digital Nation să facă proiecte care sunt la intersecția între tehnologie și educație”, explică Paul Apostol.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Mihai Constantinescu, Head of Sales Amundi România: Deciziile emoționale nu fac bine portofoliului, ci acționează împotriva ta ca investitor / Florin Dolea, Membru CA Amundi România: Cea mai bună abordare este inves CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Mihai Constantinescu, Head of Sales Amundi România: Deciziile emoționale nu fac bine portofoliului, ci acționează împotriva ta ca investitor / Florin Dolea, Membru CA Amundi România: Cea mai bună abordare este inves

Digital Nation are programe de formare care se desfășoară atât online, cât și cu prezență fizică pentru tineri și adulți.

“Vorbim de programare, digital marketing și multe alte subdomenii din spațiul ăsta digital. Avem un program, un profesor în online care lucrează de data asta cu profesori și predăm competențe digitale direct pe standardul de la Comisia Europeană. Și cel mai nou proiect al nostru este SARO, primul AI motivațional proactiv din educație”, precizează acesta.

Despre trecerea industriei IT de la a face outsourcing, la a fi producător de software și de alte produse în domeniul tehnologiei, Paul Apostol afirmă că “asta nu ține de IT, ține de antreprenoriat”.

“Iar aici noi avem un handicap cultural. Poate din cauză că am trăit multă vreme în comunism. Sistemul educațional încă spune “să nu vorbești neîntrebat”. Vechea expresie. Îți încercuiește cu roșu ce greșești, dar niciodată cu verde ce ai făcut bine. Mai mult decât atât, antreprenoriatul e foarte diferit de IT. IT are reguli clare.

În IT, în programare, 1 plus 1 fac 2. În antreprenoiat, stai să vezi că poate fac 3. Stai să vezi ce se mai întâmplă în afară. Și aici cred că avem mult de recuperat și sunt programe de antreprenoriat care cresc astăzi”, mai spune fondatorul Digital Nation.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: Există un trend puternic către economia freelancerilor / Ana Păun, product manager SOLO: Ne așteptăm la cel puțin 25 milioane euro colectate de la clienți spre bugetul de stat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: Există un trend puternic către economia freelancerilor / Ana Păun, product manager SOLO: Ne așteptăm la cel puțin 25 milioane euro colectate de la clienți spre bugetul de stat

În schimb, adaugă el, outsourcing-ul pentru România a fost “o etapă de maturizare absolut excepțională”.

“Au venit companiile din afară unde am învățat project management, am învățat organizare, am învațat ce înseamnă un mediu matur, lucru pe care nu-l aveam până să vină aceste companii.

Deci eu cred că România a crescut foarte mult. Se vede asta și în economie, și în consum. Și cred că etapa asta de outsourcing, de a lucra în medii foarte avansate, a fost utilă și este utilă în continuare.

Iar ce trebuie noi să facem este să adăugăm și componenta de antreprenoriat și de inovare. Adică aceste creiere românești să le dăm un context de finanțare, poate de birocrație mai ușoară și de stimulare să devenim și antreprenori, adică să facem propriile produse”, precizează Paul Apostol, dând exemplu proiectul SARO, un antrenor personal pentru cei care se confruntă cu lipsa de motivație, creat de compania sa și care a primit anul trecut o finanțare de 700.000 de euro de la Google, urmând să fie implementat în licee și universități din țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
paul apostol
digital nation