În 2024, piața de fuziuni și achiziții în Europa Centrală și de Est s-a menționat la un nivel constant față de 2023 din punct de vedere al numărului tranzacțiilor sau al volumului acestora, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Răzvan Butucaru, Partner Financial Services & Advisory Leader Forvis Mazars.
În schimb, o scădere semnificativă, de aproape 30%, a fost înregistrată în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, piața atingând 27 de miliarde de euro, comparativ cu 37 de miliarde de euro în 2023.
„În 2022, valoarea tranzacțiilor a fost și mai mare, de 43 de miliarde de euro. Cumva, observăm o tendință de scădere a valorii acestei piețe în ultimii ani. Ca număr de tranzacții noi estimăm undeva la 1.270-1.300 de tranzacții, cu o ușoară creștere față de perioada precedentă, de 3%.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Nu avem un motiv principal. Am observat scăderi similare cam în toate sectoarele și în toate țările. Motivele ar trebui căutate în contextul general în care ne-am aflat în acești ani, în special în 2024.
Ratele de finanțare foarte ridicate comparativ cu perioadele precedente, un risc geopolitic ridicat, mai ales pentru Europa Centrală și de Est, un risc economic provenind din încetinerea creșterii în Europa, în special în Germania, toate acestea contribuind la o creștere a costului capitalului și automat o descreștere a valorii companiilor%”, mai spune acesta.
Există însă în continuare interes din partea investitorilor pentru regiunea CEE, dar apetitul lor pentru tranzacții mari și foarte mari este unul prudent în această perioadă.

Din punct de vedere al numărului tranzacțiilor, cele mai active țări din regiune sunt Polonia, Austria și România.
„România chiar s-a menținut constant în preferințele investitorilor în ultimii trei ani și a crescut foarte mult în vizibilitate. A crescut și maturitatea pieței, a companiilor care pot prezenta interes pentru investitori, a cunoscut și o stabilitate deosebită în această perioadă”, afirmă el.
În ceea ce privește activitatea fondurilor de private equity în Europa Centrală și de Est, numărul de tranzacții în 2024 s-a menținut la un nivel similar cu cel din anul precedent. A existat însă o scădere semnificativă a valorii tranzacțiilor.
„Dacă ne referim la tranzacțiile de achiziție, scăderea pieței este undeva la 18% față de perioada anterioară comparativ cu global, unde avem o scădere mai mare, de 30%. Noi am estimat tranzacții de achiziție undeva la 5,6 miliarde de euro. Iar în ceea ce privește vânzările, situăm piața la 4,7 miliarde de euro, dar oricum o piață mai mare și mai activă decât a fost în perioada pre-pandemică. România, în special, e o piață a tranzacțiilor mici, medii mici și foarte mici”, spune Răzvan Butucaru.

Ca număr de tranzacții, cele mai active fonduri de private equity în regiune sunt cele poloneze, iar ca valoare sunt cele din Marea Britanie și din Statele Unite.
„Profilul general al investitorilor din afara regiunii CEE sunt investitorii germani ca număr de tranzacții, undeva la 17%, urmați de cei din Statele Unite și din Marea Britanie, iar ca valoare, investitorii proeminenți în 2024 au fost și din Marea Britanie, urmați de cei din Statele Unite, dar cu o scădere semnificativă, cu aproape 50% față de perioada precedentă. Adică ne situăm undeva la investiții americane, în Europa Centrală și de Est, estimate la 1,8 miliarde de euro.
În România, vorbim de investitori din Germania și din Marea Britanie. Apar pe locul trei investitori din Franța, care sunt mai activi. Și avem, într-adevăr, și investitori din Statele Unite, dar ca procent sunt un pic sub media europeană. Avem un mediu destul de divers în România. Sunt peste 60% investitori din țări din afara României care investesc aici”, afirmă acesta.

Miruna Popa, Investment Manager în cadrul Resource Partners, unul dintre cele mai mari fonduri regionale de investiții din regiunea CEE, afirmă că anul 2024 a început „puternic”, cu așteptări de stabilitate, însă incertitudinea și-a spus cuvântul.
„Iar asta s-a translatat într-un gap foarte mare între valorile propuse de către investitori versus asteptările antreprenorilor”, subliniază aceasta.
Pentru Resource Partners, 2024 a fost un an conform așteptărilor, mai adaugă ea.
„În ceea ce privește pipeline-ul de companii pe care le-am analizat, în prima jumătate a anului, într-adevăr, am avut un volum mai mare de target-uri pe care le-am evaluat. În a doua jumătate a anului am observat o reticență a antreprenorilor de a se angaja în tranzacții.
Evident, această reticență a dus și la o discrepanță între așteptări. Multe dintre procesele care se derulau în piață au fost ori amânate, ori s-au prelungit. Am observat o apetență mai mare a antreprenorilor spre tranzacții minoritare, cele în care nu cedează pachetul majoritar și nu cedează controluri.
Iar din partea noastră, a fondurilor de investiții, răspunsul a fost unul de reevaluare a pieței, a industriei, de a începe să ne uităm prin această nouă lentilă a realității. Am încercat să nu penalizăm companiile pentru factorii macroeconomici pe care nu îi pot controla”, mai spune Miruna Popa.
Costul de capital mai scump, adaugă ea, a avut un impact în activitatea tranzacțională.
„Deci am început să ne adaptăm. Noi, fiind un investitor majoritar, am început să ne uităm și la aceste pachete minoritare. Cred că răspunsul nostru trebuie să fie unul de flexibilizare și de înțelegere mai bine a așteptărilor antreprenorilor.
În continuare privim optimist piața din România. Pentru Resource Partners, Polonia și România sunt cele două piețe cheie. Aceste două țări sunt destinația pentru 80% din fondul III, din care investim acum. Și în continuare vom prioritiza România. Deci, pe noi nu ne-au speriat aceste realități și suntem optimiști în privința viitorului”, precizează aceasta.

Resource Partners investește cu preponderență în companii din industriile de consumer goods and services (n.red. bunuri de larg consum și servicii).
„Noi suntem obișnuiți să preluăm pachetul majoritar și anume facem o tranzacție de tip buyout în care preluăm majoritatea de la, de obicei, fondatorul companiei, care vrea să vândă din diverse motive, cum ar fi succesiunea. Există această parte din piață care pentru noi este foarte ofertantă.
Mai există și situațiile în care dimensiunea business-ului l-a depășit pe fondator sau pe fondatori și își doresc să aibă alături de ei un partener care să-i ajute și cu strategia și cu finanțarea și cu alte aspecte mai operaționale ale business-ului. Și aici intervenim noi.
Noi, ca și investitor regional, având biroul în Polonia și o rețea de parteneri în tot spațiul CEE, credem că aici este plus valoarea noastră și diferențiatorul nostru față de alte fonduri de investiții, și anume apetitul nostru pentru scalare internațională și regională”, mai spune Miruna Popa.

Resource Partners investește în general în acele companii care au ajuns în jurul profitabilității de 1 milion de euro, iar ca și tichet, acesta poate varia între 7 milioane de euro și 20 de milioane de euro.
„În piața din România, multe din companiile pe care le vizăm noi sunt încă early stage. Noi ne uităm la nișe care pot să fie mai puțin populare în industria antreprenoriatului. Aceste companii au început să fie fondate abia acum 5-10 ani, poate chiar mai devreme decât atât, și încă nu au atins maturitatea necesară ca să aibă un partener de strategia noastră”, precizează aceasta.
Resource Partners a achiziționat anul trecut 80% din capitalul grupului ITH, din care fac parte Vola.ro din România, cu prezență inclusiv în Bulgaria și Republica Moldova, și FRU.pl în Polonia.
„Noi, în primul rând, ajutăm antreprenorii să-și construiască echipa de management. Noi nu ne implicăm în operațiile de zi cu zi. Ceea ce facem, însă, este să avem o guvernanță corporativă prin care reușim să securizăm anumite drepturi. Setăm din start regulile de joc prin acordul acționarilor și setăm deciziile în care noi avem ori un drept de veto sau informal stabilim cu antreprenorii că aceste decizii sunt cele luate împreună.

Nu căutăm să fim un bottleneck și nu căutăm să fim consultați pentru decizii care trebuie luate de cei care conduc compania day-to-day, dar pe deciziile strategice considerăm că putem să aducem o plus valoare.
Alegem să ne partenerim cu aceia cu care vedem că avem o viziune similară și cu care noi considerăm că putem să construim împreună. Asta cred că este unul dintre principalele criterii după care ne orientăm atunci când facem o tranzacție. Nu suntem genul de fond care să vină și să ia din prima zi managementul companiei și să desfășoară activitatea după regulile noastre, ci din contră. Vrem să intervenim cât mai puțin, dar vrem să-i susținem pe antreprenori”, mai spune aceasta.