VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Andrei Gemeneanu, fondator Morphosis Capital: Dacă fondurile de pensii ar investi acei 1% în private equity, s-ar dubla industria. Fără investiția și susținerea IFC nu ar exista private equity în România

Educație cu profit   
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Andrei Gemeneanu, fondator Morphosis Capital: Dacă fondurile de pensii ar investi acei 1% în private equity, s-ar dubla industria. Fără investiția și susținerea IFC nu ar exista private equity în România

Industria de private equity s-a dezvoltat foarte mult la nivel global în ultimii 20-30 de ani, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Andrei Gemeneanu, fondator Morphosis Capital, fond local de private equity. În piețele dezvoltate, precum Europa de vest și mai ales în Statele Unite, adaugă el, industria de private equity reprezintă o parte semnificativă din produsul intern brut.

“Ca ordin de mărime, în Statele Unite avem 3.300 de fonduri de private equity active. În Marea Britanie avem peste 600 de fonduri de private equity active. În România avem doar câteva, dar ne bucurăm că le avem pe cele pe care le avem. Ca procent din produsul intern brut, suntem în România la de 10 ori sub Polonia, ceea ce ar trebui să ne alarmeze și să fie un strigăt de lupt așa pentru industrie”, mai spune Andrei Gemeneanu.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Oleg Caminschi, Fondator Nano Pack Solutions: România este o piață virgină, dar în creștere. Românii încă obișnuiesc să folosească soluții tradiționale, precum oțet cu apă. Magazinele duc această luptă de educare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Oleg Caminschi, Fondator Nano Pack Solutions: România este o piață virgină, dar în creștere. Românii încă obișnuiesc să folosească soluții tradiționale, precum oțet cu apă. Magazinele duc această luptă de educare
Urmărește-ne și pe Google News

La nivel global, între 35 și 40% din capitalul de private equity vine de la fonduri de pensii.

“Deci, fondurile de pensii sunt de departe investitorul numărul unu în această clasă de active. În România, din păcate, fondurile de pensii nu investesc în private equity, lucru pe care sperăm cu toții să-l schimbăm în viitor.

Aici s-au făcut tot felul de studii de impact. De exemplu, un studiu de impact făcut în Anglia, arată că dacă fondurile de pensii din Anglia ar muta gradul de alocare către private equity în linie cu fondurile de pensii din America, fiecare pensionar britanic s-ar pensiona mai bogat cu 100.000 de lire.

Este demonstrat că această clasă de active luată în ansamblu ei face în mod consistent peste timp randamente superioare piețelor publice și altor clase investiționale”, precizează aceasta, adăugând că, în România, piața de private equity este încă la început, dar a crescut semnificativ în ultimii 6-7 ani.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communication: O treime dintre investitorii la bursă au și o investiție directă în imobiliare. E semn de maturitate CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communication: O treime dintre investitorii la bursă au și o investiție directă în imobiliare. E semn de maturitate

“Mai este o grămadă de spațiu de creștere”, subliniază fondatorul Morphosis Capital.

Fondurile de pensii au voie la acest moment să investească doar 1% din capitalul lor către private equity.

“Dacă fondurile de pensii ar investi acei 1% în private equity, ar însemna 350 de milioane de euro pentru piață și, practic, s-ar dubla industria de private equity din România”, completează acesta.

“Cred că suntem într-un demers de cunoaștere reciprocă. Eu sunt membru al board-ului în Asociația de Private Equity din România și suntem și vom deveni și mai activi în viitor în a merge către fondurile de pensii și a arăta randamentele care se obțin în private equity, în a arăta track record-ul. Private equity este dovedit că trece mult mai bine prin crize și este mult mai puțin volatil în perioade de volatilitate, spre deosebire de piețele de capital. Și sper că încet, încet vom aduce fondurile de pensii ca un jucător și un investitor activ la masă”, adaugă Andrei Gemeneanu.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Cosmin Păunescu, ASF: Titlurile de stat sunt un concurent serios atât pentru finanțarea prin obligațiuni, cât și pentru finanțarea prin acțiuni. E greu să privești pe termen lung CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Cosmin Păunescu, ASF: Titlurile de stat sunt un concurent serios atât pentru finanțarea prin obligațiuni, cât și pentru finanțarea prin acțiuni. E greu să privești pe termen lung

Morphosis Capital Fund II, cel de-al doilea fond al Morphosis Capital Partners BV, lansat în 2024, care are un capital subscris de peste 100 de milioane de euro, îi are ca investitori instituționali pe Fondul European de Investiții (FEI), Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și IFC, brațul investițional al Băncii Mondiale.

“În primul rând atragem capital de la investitori instituționali. Sunt aceste trei Organisme Internaționale de Dezvoltare (DFI-s) - Fondul European de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, și IFC, care este brațul investițional al Băncii Mondiale, care 
cei care au creat și care susțin piața de private equity.

Cred că nu exagerez dacă aș spune că fără investiția și susținerea IFC nu ar exista private equity în România. Este o premieră în România să-i avem pe toți trei în Morphosis Capital Fund II. Ei sunt cumva “the backbone” al acestei industriei”, mai spune Andrei Gemeneanu.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Bogdan Bălașa, HILS Development: Mulți români au ales să-și plaseze capitalul economisit în investiții imobiliare pentru că au reprezentat un mijloc de protecție / Daniel Crainic, imobiliare.ro: Randamentele se vor CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Bogdan Bălașa, HILS Development: Mulți români au ales să-și plaseze capitalul economisit în investiții imobiliare pentru că au reprezentat un mijloc de protecție / Daniel Crainic, imobiliare.ro: Randamentele se vor

“În momentul de față începem să avem persoane potente financiar și family offices din România care investesc tot mai mult în private equity. Asta e un lucru foarte bun pentru ecosistemul din țara noastră”, completează el.

Morphosis Capital Fund II a realizat două investiții în 2024, în Mark Twain International School (MTIS), prima instituție de învățământ privat înființată în România, cu un curriculum dual, și în retailerul românesc La Cocoș.

“Vedem o grămadă de oportunitate în România. Din punctul meu de vedere, România și regiunea din jur, dar România în speță combină în mod unic ratele de creștere ale unei economii emergente cu stabilitatea Uniunii Europene. Și cred că această poziționare este unică sau relativ unică la nivel internațional”, precizează acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Bogdan Bălașa, HILS Development: Legea REIT-urilor va fi un factor în plus care va pune presiune pe preț / Daniel Crainic, imobiliare.ro: REITs va schimba clar regulile jocului la noi. O asemenea lege ar trebui să v CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Bogdan Bălașa, HILS Development: Legea REIT-urilor va fi un factor în plus care va pune presiune pe preț / Daniel Crainic, imobiliare.ro: REITs va schimba clar regulile jocului la noi. O asemenea lege ar trebui să v

Cu cel de-al doilea fond al său, Morphosis Capital vizează să realizeze între 9 și 10 investiții,  fiecare având un tichet de investiție cuprins între 10 și 15 milioane de euro.

Printre sectoarele vizate se numără sectorul de sănătate, servicii B2B, produse de consum, retail, dar și producția industrială de nișă.

70% însă din capitalul celui de-al doilea fond va merge către companiile din România, iar restul către companii din regiune.

Morphosis Capital Fund I a avut un capital subscris de 50 de milioane de euro, bani care au finanțat 6 companii, precum DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym și Clinicile Dentare Dr.Leahu.

În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei gemeneanu
morphosis capital