Avansul tehnologic al chinezilor în materie de mașini electrice este undeva cu 10 ani înaintea celorlalți, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Răzvan Moldovan, CEO Plus Autotrade, în contextul în care tot mai multe companii chineze din domeniul auto au anunțat că se pregătesc să-și lanseze produsele pe piețele europene.
„Chinezii au mai încercat să vină o dată și s-au trezit nepregătiți. De data asta parcă sunt mult mai bine pregătiți. Pare că avansul lor tehnologic în materie de mașini electrice e undeva cu 10 ani înaintea celorlalți”, spune acesta.
Cota de piață a mașinilor electrice chineze a crescut cu mai mult de 100% în doi ani.
Un studiu al Schmidt Automotive Research făcut pe cele mai mari 18 piețe auto din Europa, citat de aceiași sursă, a arătat că în primele șapte luni din acest an au venit în Europa aproape la fel de multe mașini electrice ale unor producători chinezi, decât în întreg anul 2022.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Estimăm că vom depăși la final de decembrie 800.000 de oameni în fonduri deschise de investiții. Nu este un apetit foarte mare pe soluțiile investiționale absolut noiChinezii au ajuns să aibă, cu 86.000 de electrice livrate în șapte luni, un total de 8,3% pe piața europeană a mașinilor full-electrice. Ponderea era de numai 0,5% în 2019 și de 3,9% în 2021, mai arată datele. Marea Britanie este cea mai mare piață pentru mașinile electrice chinezești în Europa, cu aproximativ o treime din total.
„Pe de-o parte sunt mult mai eficienți, viteza de a lansa o mașină în piață pentru o companie chineză versus o companie europeană este de la 18 la 40 de luni, deci mult mai repede pot să pună un autovehicul în piață.
Apoi, au lanțuri de aprovizionare mult mai scurte, au reușit să îngemăneze în interiorul aceleiași companii și un producător de software și un producător de baterii, astfel că lucrează foarte bine în interiorul grupului.
Se presupune și cu dovezi concrete că statul chinez a subvenționat masiv industria de autovehicule. Pe de altă parte, au reușit să atingă economii de scală foarte rapid, pentru că piața chinezească de mașini e cea mai mare din lume, undeva în jur de 30 de milioane de mașini vândute pe an”, precizează Răzvan Moldovan.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Un lucru foarte important atunci când te apuci să investești este să ai un țel. Investițiile pasive sunt foarte bune pentru cei care nu au timpUniunea Europeană a introdus însă începând cu luna trecută taxe vamale, adaugă el, cumva pentru a proteja producătorii europeni de autovehicule de invazia chineză.
„Însă, atunci când încerci să protejezi o industrie ridicând ziduri, garduri, nu-i pui în fața competiției și probabil că nu vor găsi soluțiile și resursele necesare pentru a deveni mai competitivi și a se lupta unu la unu cu concurența lor.
După ce Uniunea Europeană a introdus taxele vamale, din dorința de a proteja producătorii europeni, chinezii au început să exporte masiv către Europa autovehicule hibride, care nu sunt supuse acelorași niveluri de taxare și unde sunt, pare-se, la fel de competitivi”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Educația nu înseamnă reels-uri de 1-2 minute. Lucrurile importante și profunde se fac cu studiu și cu muncă, nu doar scrolând pe telefon la nesfârșitO mașină chinezească, spune Răzvan Moldovan, care are cam aceleași caracteristici este undeva mai ieftină cu circa 35-50% decât o mașină europeană.
„Și iată, în contextul ăsta, în care generațiile noi – gen Z, Millenias - nu mai sunt atât de interesate de o marcă anume, ci mai mult de mașină ca un gadget. Pare că devine terenul fertil și pentru alți producători care pot să ofere un produs competitiv ca să vândă și în Europa”, precizează CEO-ul Plus Autotrade, unul dintre cei mai mari distribuitori de autovehicule young-used premium din România.
Compania a finalizat 2023 cu o cifră de afaceri de aproape 417 milioane de lei, în creștere cu 21% față de anul precedent și cu un profit net de aproape 9 milioane de lei, un avans de 14% față de 2022.
„Suntem o companie care se ocupă cu vânzarea de autovehicule premium și de lux. Adică, suntem într-o zonă oarecum mai stabilă. Chiar dacă apar anumite turbulențe în piață, clienții noștri continuă să facă achiziții. Pare-se că pe termen scurt se adună niște nori negri. Deficitele care vor trebui finanțate, probabil anumite măsuri dure în economie vor știrbi puțin din încrederea consumatorilor. Dar pe termen mediu și lung, vedem oportunități. Piața noastră are un potențial mare de dezvoltare”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Daniela Maior, ARIR: De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici / Adrian Codirlașu, CFA: Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză pentru că se creează publicitate gra„Cei care au îmbrățișat evoluțiile tehnologice, digitalizarea și pun preț pe cum își consumă timpul, nu mai fac o vizită în showroom sau nu mai intră în contact neapărat cu o persoană, ci toate lucrurile astea le face din fața unui calculator.
Și noi facem pași în direcția asta. Am înțeles că ăsta e viitorul. Am investit într-o platformă de tip marketplace, unde oricine care e interesat să vândă sau să cumpere o mașină, fie dealer profesionist sau o persoană fizică oarecare, poate să își listeze mașina acolo pentru a fi vizibilă pentru un potențial cumpărător.
Încurajăm pe toată lumea care vrea să își vândă o mașină să nu o facă la colțul blocului sau într-un târg, ci să migreze în mediu online, pentru că e un mediu mult mai sigur pentru el”, afirmă Răzvan Moldovan.