În pofida contextului dificil din ultimii ani, piețele financiare globale au înregistrat performanțe pozitive, inclusiv Bursa de Valori București, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Radu Hanga, președintele BVB.
„Am văzut evoluții bune ale burselor, ale piețelor globale, am văzut o evoluție foarte bună și a BVB pentru că, dacă comparăm performanța bursei cu celelalte burse din regiune, vedem că suntem în continuare în top ca și randamente. Însă, dacă e să evaluez performanța bursei, aș lega-o nu atât de evoluția indicilor și de creșterea valorilor companiilor listate, cât de creșterea numărului de investitori”, mai spune Radu Hanga, adăugând că a observat un trend foarte bun, susținut la BVB.
„Dacă la finalul anului 2019 eram la un minim din punct de vedere al numărului de conturi deschise - 53.000, acum, la sfârșitul trimestrului III ne-am apropiat de 170.000 de conturi deschise la bursă, ceea ce înseamnă mai mult decât triplu într-un interval de 4 ani. Deci, am văzut o creștere semnificativă a vizibilității și a accesibilității bursei”, completează acesta.
Deci, continuă el, este esențial pentru performanța bursei locale „să ne creștem impactul și atractivitatea la nivelul investitorilor persoane fizice”.
„Dacă ne uităm la bursă ca fiind un canal de finanțare și de comunicare, până la urmă îți dorești ca și companie care te-ai listat să comunici, să poți să adresezi un număr cât mai mare de parteneri, de investitori”, adaugă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Alexandru Ciuncan, președinte UNSAR: Suntem campioni în Europa la frecvența accidentelor rutiere. Încercăm să schimbăm o realitateListarea Hidroelectrica a adus aproximativ 30.000 de conturi noi la BVB.
„Listarea Hidroelectrica a venit pe un trend. Adică, trendul acesta de creștere a numărului de investitori la bursă era acolo înainte de listarea Hidroelectrica. Au existat precondițiile ca listarea Hidroelectrica să fie un succes, a existat vizibilitate, accesibilitate pentru bursă.
Noi depășisem eșalonul de 100.000 de conturi deschise înainte de listarea Hidroelectrica, eram aproape de 120.000. Hidroelectrica a adăugat după estimările noastre aproximativ 30.000 de conturi noi. Cele 100.000 de noi conturi deschise au venit ca rezultat al faptului că am avut alte companii care au venit în piață și care ne-au adus vizibilitate”, mai spune președintele BVB.
El afirmă că, din punct de vedere al numărului de listări, anul 2021 a fost un an extraordinar, cu 23 de companii listare, 3 pe piața principală și 20 pe piața AeRO.
„Fiecare dintre aceste companii au venit cu propria ei poveste, cu propriul ei portofoliu de produse și investitori, acționari. Deci, practic, am avut un traseu foarte bun. În 2022 ca listări am avut o încetinire, la fel și în 2023, pentru că a fost conflictul din Ucraina, creșterea dobânzilor.
Pe de altă parte, ne uităm cu foarte mare încredere înainte pentru că cel mai important activ pe care l-am construit, vizibilitate și credibilitate este aici și bursa e tot mai mult percepută de către antreprenorii locali ca fiind o soluție de mers înainte pentru companiile pe care le-au construit”, precizează Radu Hanga.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România: Românul are în general apetit pentru investițiile pe termen lungEl mai adaugă că BVB a depășit ca și capitalizare piețele din Ungaria și Cehia, ajungând a treia piața din regiunea CEE ca și dimensiuni, după Polonia și Austria.
„De asemenea, dacă ne uităm la randamente vedem că piața românească este în top, încă depășim ca și randamente, suntem cea mai performantă piață în ultimul an în regiunea CEE. Deci, practic, cifrele ne arată că suntem acolo, suntem în top. Percepția este că România este o piață în care se întâmplă lucruri. E vorba și de Hidroelectrica. Faptul că am avut cea mai mare listare din Europa și a treia cea mai mare listare la nivel global spune printre altele că piața locală se dezvoltă, că statul român are încredere în piața locală”, mai spune Hanga.
Din 2020 până în prezent, statul a atras peste 22 miliarde lei ca și finanțări pentru bugetul de stat, afirmă el.
„O nouă emisiune de obligațiuni este în derulare încă săptămâna aceasta și care va fi listată cel mai probabil în 21 decembrie. Avem aproape 150 de milioane euro sume subscrise în cadrul emisiunii acesteia de titluri de stat. Deci, am reușit să ne poziționăm ca și parteneri pentru statul român în așa fel încât, prin intermediul bursei, să poată accesa resursele disponibile în piața locală”, precizează acesta.
„E un mare avantaj pe care ți-l oferă bursa ca și investitor. Chiar dacă cumperi niște titluri de stat, cu scadență de 3 ani, 5 ani, nu ești obligat să aștepți până la scadență pentru a-ți încasa banii. Adică ai niște instrumente, niște titluri care sunt tranzacționate pe o piață și care îți permite să le transformi în lichidități oricând pe parcursul perioadei care curge până la maturitate”, completează el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Ovidiu George Dumitrescu, director adjunct Investimental: La început e bine să începi cu instrumentele mai simple, mai diversificate. Nu credem în tunuriBVB a ajuns la peste 5.000 de acționari în prezent, de la aproape 1.700 câți avea în 2020. Valoarea medie a tranzacției este de 500-1.000 de lei.
„Adică cei care cumpără sau investesc în BVB nu sunt mari investitori, fonduri de investiții, ci sunt jucători de retail, care, într-un fel, ne transmit mesajul că sunt familiarizați cu ceea ce înseamnă bursa și au încredere atât în bursă ca și companie, cât și în bursă ca și platformă de tranzacționare. E bine ca bursa să devina tot mai mult o oglindă a economiei locale și sectoarele cele mai puternice din economia românească să fie bine reprezentate la bursă.
Vrem în continuare să susținem creșterea aceasta a numărului de investitori pentru că, până la urmă, asta ne dă vizibilitate nouă și companiilor listate, menținerea infrastructurii, modernizarea ei, simplificarea cât mai mult a accesului la piață pentru investitori și diversificarea instrumentelor financiare care se tranzacționează.
Creșterea pieței va veni mână în mână cu nevoia de educație pe toate segmentele ei. Și, nu în ultimul rând, focus pe profitabilitate la nivel de grup”, mai spune Radu Hanga.