Pentru consumatorii de servicii financiare, riscurile sunt foarte multe în momentul de față, atrage atenția Alexandra Bontaș, specialist educație financiară în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), recomandând totodată și măsuri de protecție împotriva fraudelor.
„Riscurile sunt foarte multe în momentul ăsta. Odată cu dezvoltarea internetului și a mediului online, riscurile s-au multiplicat fabulos de multe ori. Așa că numai vorbim despre simple riscuri de fraudă, cum existau la începuturi”, avertizează aceasta la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV.
Metoda clasică de a frauda consumatorii de servicii financiare este prin SMS sau prin call center.
„Adică ești sunat și încercat să fii convins că cea mai bună investiție care te va face milionar peste noapte este fix aceea pe care cel de la celălalt capăt al telefonului ți-o poate oferi grațios și doar pentru binele tău. Cred că acesta este primul tip de încercare de fraudă, pentru că ea devine fraudă din momentul în care tu, consumator de servicii financiare, mergi mai departe de acel telefon sau acel SMS”, explică aceasta.
Alexandra Bontaș atenționează consumatorii că pentru a vinde servicii financiare pe teritoriul României și, implicit, pe teritoriul UE, cei care sunt autorizați să presteze servicii financiare nu au voie să abordeze prin call center.
„Eu trebuie să merg spre serviciile financiare. Serviciile financiare pot face publicitate, marketing, dar nu sub forma call center-ului. În plus, în momentul în care ești în conversație cu o persoană de la call center, s-ar putea dacă ai un minim de bagaj de cunoștințe să observi că nu stăpânește piața financiară foarte bine”, precizează ea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Victor Popescu, redactor de științe socio-umane la Editura Trei: Lumea mai degrabă citește decât să meargă la teatru sau la cinema. Se schimbă obișnuințelePe site-ul ASF, consumatorii pot regăsi toate societățile autorizate să presteze servicii financiare. De asemenea, Alexandra Bontaș recomandă consumatorilor să se și documenteze despre societatea respectivă înainte de a îi oferi bani sau alte informații importante.
Iar dacă consumatorii vor să facă reclamații, atunci pot merge fie direct către ASF, fie către poliție.
„Dacă este o autoritate care se găsește la noi în registru, atunci sesizarea poate veni către ASF. Dacă nici măcar nu e în registru, atunci la poliție. Cea mai bună recomandare pentru consumatori este să închidă telefonul. Greșeala ar fi să își dea datele financiare și să-și deschidă online sau prin telefon un cont și deja să-și verse banii. Și, la fel de greșit ar fi dacă ar stabili o întâlnire. Se practică și asta. Sunt persoane care doresc să se întâlnească cu acești vânzători.
Și, de foarte multe ori se pot și întâlni. Și sunt surprinși că acești vânzători vând o poveste foarte frumoasă, au câteodată și sedii care par foarte credibile, ei vin foarte bine îmbrăcați, prezentabili, cu laptopuri, îți arată cum fluctuează prețul unei acțiuni, ce poți să cumperi, îți spun povestea lor cum au ajuns ei din foarte săraci având foarte mulți bani. S-ar putea să cazi în plasă în astfel de întâlniri. Primul pas, în cazul în care ești sunat și știi că nu este ce ar trebui să fie, în momentul ăla ar trebui întreruptă conversația”, mai spune aceasta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting: Aspectul operațional poate să facă diferența între un business foarte profitabil și unul care începe să arate semne de obosealăÎn online, continuă ea, consumatorii sunt mult mai simplu de fraudat.
„Aici lucrurile încep să devină mult mai complicate decât metoda tradițională pentru că, pe lângă partea de fraudare efectivă, te păcălesc. Există un pericol mult mai mare în zona digitală în momentul în care se accesează link-uri, pagini de web, care pot fi clonă, pot semăna foarte bine cu cele ale societăților autorizate și banii tăi să ajungă în cu totul și cu totul altă parte decât unde ai vrea tu să ajungă”, precizează Alexandra Bontaș, adăugând că sunt extrem de variate riscurile din zona digitală.
„Un risc ar fi o reclamă publicitară, care poate să-ți intre căutând ceva pe laptop, pe telefon și care poate să te redirecționeze care alt site, care poate să fie sau nu al unei societăți autorizate și de aici începe întreaga discuție, pentru că, la fel ca metoda telefonului, și online-ul te direcționează către o păcăleală. Îți poate introduce în dispozitiv diverse software-uri, care să îți extragă datele pe care le ai pe dispozitiv. Nu-ți salva datele cardului și parolele în telefon sau în laptop”, mai explică specialistul în educație financiară.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Cosmin Păunescu, ASF: Avem deja câteva miliarde de lei în piața locală a obligațiunilor verzi. În lume, piața instrumentelor financiare verzi se formează, firesc, la cererea investitorilor. La noi e invers, formămMai nou, au apărut și fraude care folosesc inteligența artificială, atenționează ea.
„Există AI folosită de astfel de fraudatori care iau vocea și o modelează pentru a spune alte propoziții. Și poți să ai surpriza să fii sunată de o voce foarte cunoscută a cuiva, care îți solicită bani, care te îndrumă către o societate sau alta, care te atrage într-o poveste financiară, care nu e neapărat bună pentru tine. Aici e un singur lucru pe care poți să-l faci ca să-l verifici, să suni persoana respectivă.
În momentul în care ai promisiuni că te fac miliardar peste noapte sau în termeni de o lună hai să ne gândim puțin, că așa am fi o țară de miliardari. În momentul în care ai promisiuni de un randament, care depășește randamentul cumulat al tuturor companiilor din România, pune-ți o întrebare”, precizează aceasta, adăugând că au crescut semnificativ și numărul încercărilor de fraude prin social media.