Piața imobiliară locală își continuă trendul început în 2023 și anul acesta, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Adrian Stoichină, director operațiuni Prima Development Group, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, cu proiecte și în București. Volumul de vânzări rămâne în continuare scăzut, comparativ cu perioada de dinainte de începerea războiului.
„În perioada de dinainte fiind chiar vârful. Adică, am avut vârf înainte de pandemie. Au existat temeri mari vis-a-vis de ce se va întâmpla după pandemie, lucrurile după perioada de lockdown au mers foarte bine, pentru că în perioada aceea oamenii s-au uitat mult mai atent la calitatea locuirii și au început să-și renoveze, să se uite după locuințe cu mai mult spațiu, cu terase mai generoase în care să poată să-și petreacă mai mult timp, față de dinainte unde se uitau la o locuință unde să-și petreacă weekend-urile și serile.
Dar faptul că oamenii au început să muncească mult mai mult de acasă a schimbat un pic dinamica pieței. Așadar, am avut un vârf chiar înainte de începerea războiului, după care a urmat o scădere datorată pe de-o parte creșterii dobânzilor, iar pe de altă parte incertitudinii pe care oamenii o resimt cu privire la viitor, adică oamenii simt că nu e neapărat cel mai bun moment în care să facă o achiziție”, spune acesta, adăugând că în dinamica actuală a pieței există și foarte multe oportunități.
„Cei care cumpără acum, cumpără cu siguranță la un preț mult mai mic decât ar cumpăra într-o situație în care piața ar merge foarte bine”, completează Adrian Stoichină.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Head of Brokerage Investimental: La bursa românească se poate investi și economisi în același timp. Chiar și 100 de lei dacă investești pe lună e un mare plus pe care îl poți obțineLocația, calitatea construcției și siguranța investiției sunt principalele criterii la care se uită consumatorii acum atunci când vor să facă o achiziție imobiliară, afirmă directorul de operațiuni al Prima Development Group.
„Comportamentul pe care îl vedem la clienți e că au un buget pe care în general îl cheltuie integral sau poate chiar îl depășesc un pic și, de regulă, și un număr de camere pe care îl doresc. Cu factorii ăștia doi un consumator cumpără locuința cea mai bine poziționată pe care o găsește.
Dincolo de asta, factorul pe care noi îl vedem cel mai important pentru păstrarea sau creșterea valorii în timp este calitatea construcției, însemnând cum va arăta proiectul odată ce e finalizat, cât de atractiv e pentru clienți, cât de bine îmbătrânește proiectul respectiv în timp. Adică, dacă peste 10 ani locuința respectivă își păstrează valoarea, își crește valoarea sau își scade valoarea”, explică acesta.
Așadar, calitatea construcției este un factor foarte important la care consumatorii ar trebui să se uite atunci când vor să facă o achiziție imobiliară, iar verificarea calității se poate face prin verificarea proiectelor anterioare atât ale dezvoltatorului imobiliar, cât și ale antreprenorului general.
„Calitatea unui proiect e dată de mixul dintre cei doi”, subliniază el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Oana Năstase, coach: Dacă crezi în ceva, atunci nu mai ești un lucrător într-o companie pentru un salariu, ci un creator de valoareUn alt factor, adaugă acesta, este siguranța investiției, adică investitorii să fie siguri că proiectul respectiv se finalizează.
„Te poți uita la dezvoltator dacă a mai avut întârzieri la alte proiecte, dar și dacă proiectul respectiv are finanțare bancară. E foarte ușor să verifici asta. Scoți un extras de carte funciară și vezi dacă are notată o ipotecă în favoarea băncii. La ce ajută? Pe de-o parte toți banii pe care îi dai dezvoltatorului se duc la bancă și către finalizarea proiectului.
Un alt lucru care e important e că banca face un due diligence foarte amănunțit și asta îți dă o garanție pentru 2 factori - autorizația de construcție, banca verifică foarte temeinic modul în care a fost obținută, ca să nu existe un risc de contestare și branșamentele”, precizează Adrian Stoichină.