PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari
scris 1 aug 2023

Made in Romania, programul fanion al Bursei de Valori București adresat companiilor românești, a ajuns la cea de-a șasea ediție. Din 2017, de la lansare, și până în prezent au fost nominalizate peste 1000 de companii, dintre care 75 au fost finalistele programului.

„Este unicul program pe care Bursa de Valori București îl organizează pentru antreprenorii români cu scopul de a selecta și promova 15 cele mai promițătoare povești de succes antreprenoriale românești. Ne referim la o structură a acționariatului de minim 51% românesc, dar avem și câteva excepții, în ideea în care activitatea pe care aceste companii o desfășoară să fie cu preponderență în România”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania.

Anul acesta au fost nominalizate 384 de companii, dublu față de 2017, anul lansării programului.

Urmărește-ne și pe Google News

„Încă de la lansare numărul a crescut an de an și ne bucurăm să vedem o astfel de creștere și un interes crescut al antreprenorilor de a face parte din această comunitate. Nominalizările sunt venite din 4 surse. În primul rând de la comitetul de nominalizare care este format din 12 specialiști. O altă sursă de nominalizare sunt antreprenorii, care își pot nominaliza propria companii. O altă sursă sunt utilizatorii platformei, iar cea de-a patra sursă provine din extern, adică oricine poate să nominalizeze, fie că e client, consumator, partener de afaceri sau angajat”, spune aceasta.

Programul se adresează mediului antreprenorial din toată țara și pot participa companii din toate sectoarele de activitate, indiferent de regiune.

„București-Ilfov este regiunea cu cea mai mare pondere. Însă, sunt companii în toată țara care au posibilitatea să devină competitivi la nivel local și, de ce nu, chiar și regional. Cluj a fost în top 3 cam de fiecare dată”, afirmă ea.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Kruk România: Bugetul de venituri și cheltuieli este aurul din alfabetizarea financiară. Este extrem de important ca oamenii să economisească CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Kruk România: Bugetul de venituri și cheltuieli este aurul din alfabetizarea financiară. Este extrem de important ca oamenii să economisească

20 dintre companiile care au participat în cadrul programului au intrat la tranzacționare la cota BVB atât pe piața AeRO, cât și pe piața reglementată, în urma unor oferte de finanțare de peste 233 de milioane de euro

„Cumva, cu ajutorul acestui program ei ori au luat prima dată contact cu bursa și ulterior s-au informat și au venit către bursă sau aveau deja cunoștințe despre bursă și cu ajutorul programului le-au aprofundat ca să facă pasul către bursă sau a fost momentul când au luat decizia să vină către bursa”, mai spune Ana-Maria Neațu.

Dintre cele 50 de companii semifinaliste de anul acesta, cele mai multe fac parte din sectorul IT&C. 

„Am văzut o schimbare în ceea ce privește locul 2 și 3. În această ediție industria prelucrătoare a luat avans și a ajuns pe locul 2 din totalul companiilor semifinaliste, iar companiile din industria alimentară pe locul 3, urmate de comerț. Aici a fost o preschimbare de locuri față de ediția anterioară, când se afla pe locul 3 comerțul. Dar avem industrii foarte diverse, precum auto, servicii, oi land gas, farma, bunuri de larg consum”, precizează aceasta.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Delia Olteanu, ING Bank România: Facem finanțare digitală pentru antreprenori. Vor putea în câteva minute să acceseze finanțare, fără documente, fără efort CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Delia Olteanu, ING Bank România: Facem finanțare digitală pentru antreprenori. Vor putea în câteva minute să acceseze finanțare, fără documente, fără efort

Cea mai mare pondere dintre companiile participante în cadrul programului este deținută de IMM-uri. Anul acesta, 76% dintre companiile nominalizate au fost IMM-uri, în timp ce companiile mari au avut o pondere de 14%, iar startup-urile de 10%.

„Vedem aici o mică modificare față de ediția anterioară. IMM-urile în acest an au avut o pondere mai mică, anul trecut erau peste 80%, și au câștigat teren startup-urile și companiile mari, care anul trecut erau sub 10%”, afirmă Ana-Maria Neațu.

viewscnt
Afla mai multe despre
made in romania
ana-maria neațu
bvb