Noua măsură de plafonare a prețurilor la energie și gaze, prevăzută a intra în vigoare de la 1 aprilie, va afecta atât piața de energie per ansamblu, cât și bugetul de stat, Guvernul riscând să intre în capacitate de plată, având în vedere că, în momentul de față, nu se știe cu cât vor continua să urce prețurile la energie și gaze, a avertizat Gabriela Bodron, director al Departamentului Juridic al Tinmar Energy, furnizor de energie electrică și gaze naturale, la dezbaterea PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei". Așteptările sunt însă de creștere a prețurilor, cel puțin în perioada următoare.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy
"Din proiectele de acte normative care sunt în discuție acum pentru a intra în vigoare de la 1 aprilie, măsura de plafonare pare să fie menținută și pentru consumatorii noncasnici și este de natură să afecteze piața, pe de-o parte prin exlcuderea oricărei concurențe între furnizori, iar pe de altă parte s-ar afecta, în mod nelimitat, bugetul de stat, pentru că Guvernul ar trebui să-și asume niște costuri pe care acum nu le poate estima nimeni, nu știm unde va ajunge prețul energiei. Suportarea acestor costuri de la bugetul de stat poate să aibă un impact negativ asupra capacității de plată a Guvernului", avertizează Gabriela Bodron.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Măsurile luate de statul român în ceea ce privește compensarea și plafonarea prețurilor la energie au impactat negativ piața de energie, în special furnizorii și producătorii.
"Această Ordonanță a avut și aspecte mai puțin plăcute pentru toți participanții la piață. Au existat o serie de neclarități, ambiguități. Procedura de recuperare a sumelor de către furnizori este greoaie. Încă nu am recuperat toate sumele datorate pentru consumul lunii noiembrie, iar impactul pe cashflow-ul furnizorilor este categoric unul negativ. Sumele nu pot fi finanțate nici de către bănci, pentru că nu este clară nici valoarea sumelor de recuperat, nici termenul de recuperare, și atunci toate lichiditățile funizorilor sunt folosite în a acoperi diferența de preț între prețul plafonat și prețul de achiziție", spune Gabriela Bodron.
Ea adaugă că impactul negativ pe care l-a avut măsura de plafonare asupra cashflow-ului furnizorilor și producătorilor va stopa și investițiile în ceea ce privește producția de energie.
"Impredictibilitatea legii este un motiv destul de serios pentru toți cei care doresc să investească. Este o frână pentru potențialii investitori. Cred că Guvernul ar trebuie să analizeze măsurile pe care să le ia în următoarea perioadă. Există lacune în legislația românească. Se încearcă acum, sunt niște modificări legislative care sper să fie accelerate în adoptare ca să putem să luam în calcul crearea de noi capacități de producție.Trebuie să se accelereze investițiile și să se creeze facilități celor care vor să investească în producție", precizează aceasta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Director Executiv Concordia: Pe termen scurt e bine să ne așteptăm la o recesiune. Prețul energiei va fi de departe factorul determinantGabriela Bodron atrage însă atenția că nu prin măsuri de plafonare va crește producția de energie în România.
"Guvernul trebuie să creeze condiții reale acestor participanți noncasnici pentru a-și crea propriile centre de producție pentru consumul propriu. Să facă o reducere pe impozitul pe profit pentru sumele reinvestite în centrele de producție sau ar putea să creeze niște facilități în direcția asta care să vină în susținerea reală a consumatorului noncasnic", subliniază ea.
Despre informațiile care circulă în piață cu privire la faptul că prețul la energie a crescut din cauza traderilor, Gabriela Bodron arată că "este o speculație la fel ca cea care a avut loc pe piața carburanților".
"Traderii nu sunt cei care majorează prețul la energie. Prețul a crescut dintr-o sumedenie de motive interne și externe. Lipsa capacităților de producție este unul dintre motive. Traderii sunt cei care creează lichidități. România importă energie și în lipsa acestor traderi s-ar crea un deficit și mai mare de energie pe piață", mai spune aceasta, precizând totodată că impozitarea suplimentară a traderilor ar afecta și mai grav piața de energie, mai ales că impozitul se va aplica asupra veniturilor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Pe vreme de război, în sectorul construcțiilor este „business as usual”. Fondator Brisk Group: Se merge cu încredere înainte, dar există un grad de precauțieEvoluția prețurilor la energie și gaze este în momentul de față incertă și depinde atât de cum și când se va finaliza conflictul militar din Ucraina, cât și de măsurile legislative care încă nu au fost adoptate.
"Sper să nu asistăm iarăși la o serie de insolvențe în cadrul furnizorilor pentru că măsurile au impactat foarte grav în primul rând activitatea furnizorilor. Să nu uităm că aceste creșteri de prețuri impactează în primul rând furnizorii de energie și ulterior se resimt în prețul către consumatorul final. E imposibil astăzi de apreciat cum va arăta piața de energie, sperăm doar să se stabilizeze, dar asta ar implica o intervenție mai redusă a statului în plafonarea prețurilor", spune Gabriela Bodron.