Bursa de Valori București a ajuns la 7 ani de când organizează programul Made Romania, din care până acum 20 de companii cu capital majoritar românesc au accesat piața de capital
Programul Made in Romania al Bursei de Valori București, în care operatorul de piață selectează firme cu potențial de a se lista, a fost demarat în anul 2017, când au fost nominalizate 166 de companii, din care 15 societăți au fost finaliste. La ediția din acest an, numărul nominalizărilor a ajuns la 386 de firme.
„An de an, interesul antreprenorilor de a face parte din acest program al Bursei de Valori București a crescut”, a declarat Ana Maria Neațu de la BVB, managerul proiectului, la Maratonul Made in Romania, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Altex, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, Digi, eMAG, Evolor, Hidroelectrica, International Alexander, Kaufland, OMV Petrom
VIDEO poate fi văzut AICI
Din rândul societăților care pentru a fi eligibile trebuie să aibă cel puțin 51% din acționariat românesc sunt deja 20 de companii care s-au detașat și au accesat bursa fie prin listarea acțiunilor, fie prin emiterea de obligațiuni, valoarea agregată a acestor runde de finanțare se ridică la 233 milioane euro.
Nominalizările se pot face pe o platformă digitală. Cei care fac propunerea pot introduce codul CUI al companiei, datele sunt preluate de pe Termene.ro și, ulterior, un comitet de jurizare format din 12 persoane, a cărei componență urmează să fie comunicată, va face selecția finalistelor ce vor fi prezentate într-o gală în această toamnă.
Pe primul loc din punct de vedere sectorial sunt cele din domeniul IT&C, respectiv 15% din nominalizări. 14% din firmele ce vor fi analizate activează în comerț, 12% în servicii, dar sunt și din ale zone precum industrie prelucrătoare, sănătate, mobilier și decorațiuni pentru case.
Nu mai puțin de 45% din companiile incluse în programul BVB Made in Romania sunt din București și Ilfov, 6% sunt din județul Cluj, 4% din Iași, 3% din Suceava și câte 2% din județele Constanța, Timiș și Alba.
CITEȘTE ȘI SIF Oltenia are undă verde: își va schimba denumirea în Infinity Capital Investments. Urmează SIF MunteniaFirmele selectate au criterii precum nișa pe care activează, impactul asupra societății, promovarea unor produse noi și potențialul de creștere. Neațu de la BVB spune că econmomia va crește cu cât vor fi mai multe comapnii în expansiune. Finalistele intră într-un program de mentorat în care profesioniști ai pieței selectați de Bursă îi vor ajuta pe antreprenori să înțeleagă mecanisme care în viitor i-ar putea aduce în ringul bursier.
23% din firmele nominalizate au vechime între 21ani și 30 de ani, 36% au o durată de viață între 11 ani și 20 de ani, în timp ce 24% au avut activitate într-un interval între 6 ani și 10 ani.