VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Președintele ANRE: Avem nevoie de capacități de producție efective, nu doar pe hârtie

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Președintele ANRE: Avem nevoie de capacități de producție efective, nu doar pe hârtie
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Autoritățile vor capacități energetice noi de producție, însă efective, nu doar pe hârtie în vederea tranzacționării pe diferite platforme. Acesta este motivul pentru care se va renunța la principiul “primul venit, primul servit” la emiterea de avize tehnice de racordare (ATR), a transmis la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV, șeful Agenției naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, George Niculescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

“Am văzut foarte multe ATR-uri acordate pentru niște proiecte care nu vor fi realizate niciodată. Vrem capacități de producție efective, nu pe hârtie, care se tranzacționează pe diferite platforme. Vom face alocări de capacitate în regim concurențial. Cel care vrea (să se racordeze - n.r.), trebuie să liciteze cu alții, nu va mai fi actuala regulă, primul venit, primul servit”, a afirmat Niculescu.

Potrivit acestuia, unele companii obțin ATR-uri și blochează puterea disponibilă.

Referindu-se la sistemul de garanții pe care autoritățile vot să-l impună, șeful ANRE consideră că acesta nu va izgoni investitorii

“Un investitor serios nu va avea nicio problemă de a plăti o garanție pentru rezervarea de capacitate de racordare”, a precizat Niculescu, care a adăugat că vor exista reglementări tranzitorii.

În ceea ce privește tarifele reglementate, șeful ANRE a recunoscut că rețele de distribuție au nevoie de investiții, însă ele trebuie să îmbunătățească serviciile, să raporteze o scădere a costurilor consumului tehnologic propriu (CPT) sau a timpului de așteptare la liniile dedicate consumatorilor.

“Consumatorul trebuie să înțeleagă că plătește mai mult, dar pentru servicii mai bune. Ne vom uita foarte foarte atent în fiecare an pe costuri. Nu vreau să vedem acolo costuri care n-au nicio o legătură cu activitatea de distribuție”, a avertizat Niculescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
niculescu
anre
atr
racordare
distribuitori