Un grup de lucru parlamentar analizează subiectul transferului protecției consumatorilor de servicii financiar-bancare de la ANPC la BNR, iar în momentul în care va exista acordul politic, va fi inițiat un proiect legislativ în acest sens, a transmis deputatul George Tuță, la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123Credit, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CITR, UNSAR, XTB, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR)
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Acesta a arătat că dorește să fie unul dintre inițiatorii proiectului care să aducă coerență în protecția consumatorului, iar BNR își poate construi o divizie separată în acest scop, pentru a evita un conflict de interese.
De ce este important: În toamna anului trecut, guvernatorul Mugur Isărescu cerea în mod oficial Parlamentului ca protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare să fie preluată de Banca Națională a României (BNR), respectiv inițierea unui proiect de lege prin care banca centrală să înlocuiască Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în ceea ce privește serviciile financiar-bancare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luna trecută, și directorul Juridic al BNR, Alexandru Păunescu, spunea că banca este pregătită să preia protecția consumatorilor.
”Îmi doresc să fiu unul dintre promotorii acestei legislații, care să aducă coerență în protecția consumatorului. Astăzi românii, o parte foarte mare dintre români au o serie de beneficii despre care nu știu, care sunt într-o legislație pornită din directive europene. Autoritățile aici au eșuat și atunci, în general, ai nevoie să modifici legislația în momentul în care vezi un eșec”, a spus deputatul PNL George Tuță.
Acesta a arătat că un grup de lucru din Parlament a pornit analiza unui astfel de proiect, dar este nevoie de un acord politic și o largă dezbatere.
”Am avut mai multe consultări cu instituțiile publice, avem un grup de lucru în interiorul Parlamentului care analizează acest subiect și eu sper, în momentul în care avem acordul politic, să inițiem tot acest demers. Nu trebuie să fie o mișcare surpriză, făcută ca un amendament pe ultima sută de metri, trebuie să fie un întreg circuit al dezbaterii publice, în care toată lumea să înțeleagă care este rolul fiecărei instituții care este responsabilă pe acest subiect”, a mai spus deputatul liberal.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a scos de sub incidența Legii prevenirii un număr mare de contravenții. Vor fi sancționate direct fapte ca neînmânarea bonului fiscal, refuzul plății cu cardul, nedepunerea unor chestionareAcesta a aminit că există în prezent funcționează CSALB, comisia care rezolvă alternativ litigiile între bănci și clienți, iar în ce privește potențialul conflict de interese între atribuția de asigurare a stabilității sistemului bancar și protecția drepturilor consumatorilor, BNR este în cea mai potrivită poziție.
”Trebuie să facem echilibrul între profitul pe care-l face banca și interesele clienților. Cred că BNR are cele mai multe instrumente să facă acest lucru, deoarece are imaginea de ansamblu atât asupra prețurilor de care este responsabilă, pentru că băncile centrale în toate țările au acest rol de a fi orientate spre stabilitatea prețurilor, dar și pe stabilitatea bancară”, a arătat George Tuță.
În acest context, una dintre temele analizate de parlamentari, este modul în care o astfel de direcție de protecția consumatorilor ar putea funcționa în BNR.
CITEȘTE ȘI Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova”Cred că banca centrală are suficiente resurse să-și construiască o divizie separată și sub aceeași cupolă a băncii centrale să analizeze și să găsească cel mai bun coeficient prin care poate fi asigurată protecția consumatorului”, a a mai spus deputatul George Tuță.