EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Avem deja un minus de 20 miliarde lei pe veniturile la buget

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Avem deja un minus de 20 miliarde lei pe veniturile la buget
scris 12 oct 2023

Colectarea veniturilor la bugetul statului a păstrat și în ultimele luni trendul înregistrat încă de la începutul acestui an, sumele strânse din taxe și impozite fiind și la 9 luni sub programul stabilit în linie cu bugetul votat pentru 2023, anunță, într-un interviu acordat Profit.ro și Profit News TV, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Veniturile strânse de ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) la buget au fost în primele nouă luni cu mai mult de 20 de miliarde de lei sub program, peste 16 miliarde de lei din această neîncasare de venituri fiind în responsabilitatea ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, ANAF a colectat în primele nouă luni cu 16,32 miliarde de lei mai puțin decât i-a fost stabilit ca sarcină de către Ministerul Finanțelor încă de la început de an, iar Autoritatea Vamală Română a strâns cu 4 miliarde de lei mai puțin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENT Ministerul Finanțelor își face direcție de monitorizare a execuției bugetare, ANAF va verifica cheltuielile instituțiilor, cresc unele salarii din Finanțe și ANAF, primăriile care nu colectează primesc mai puțini bani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor își face direcție de monitorizare a execuției bugetare, ANAF va verifica cheltuielile instituțiilor, cresc unele salarii din Finanțe și ANAF, primăriile care nu colectează primesc mai puțini bani

Veniturile mai mici au un impact puternic asupra finanțelor statului, iar situația se va reflecta la rectificarea bugetară, planificată pentru mijlocul lunii noiembrie.

Potrivit ministrului, ANAF va încerca, în continuare, îmbunătățirea colectării până la final de an.

"Trebuie să intensificăm și să dinamizăm activitatea pe care o desfășoară ANAF, pentru că este instituția fundamentală a statului de care depinde finanțarea tuturor instituțiilor pe care România le are. Ne concentrăm eforturile în lunile octombrie, noiembrie și decembrie pentru o cât mai bună colectare a veniturilor bugetare, pentru că orice demers facem, ar însemna un impact pozitiv asupra țintei de deficit bugetar", a spus Marcel Boloș.

La final de iulie, ANAF era în urmă cu 12,6 miliarde de lei

Profit.ro a anunțat, la mijlocul lunii septembrie, că, până la final de iulie, ANAF a colectat la buget venituri cu 12,6 miliarde de lei sub programul stabilit.

Companiile controlate de Guvern - câștiguri foarte mari, dar afectate de majorarea salariilor. Profituri mari la Guvern, câștiguri mici la cele aproape 1.000 de companii ale autorităților locale CITEȘTE ȘI Companiile controlate de Guvern - câștiguri foarte mari, dar afectate de majorarea salariilor. Profituri mari la Guvern, câștiguri mici la cele aproape 1.000 de companii ale autorităților locale

În luna iulie, care ar fi trebuit să fie o lună cu venituri record, cele mai mari din acest an, în loc să aducă la buget suma prevăzută, de 40,89 miliarde lei, Fiscul a strâns cu 2,34 miliarde lei mai puțin, respectiv 38,56 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza informațiilor primite de la ANAF, corelate cu date obținute anterior de Profit.ro privind programul de coelectare stabilit de Ministerul Finanțelor pentru agenție. Pentru primele șapte luni ale anului, veniturile au fost cu 12,64 miliarde lei, 5,3%, sub plan.

Acum, potrivit Ministerului Finanțelor, suma cu care ANAF a rămas în urmă a urcat la 16,3 miliarde de lei la final de septembrie.

Gaura de la buget, anticipată încă din prima parte a anului

În prima parte a anului, autoritățile au comunicat că anticipează ca pentru întreg anul 2023, la buget, pe partea de venituri să fie un impact negativ de 20 de miliarde de lei. Suma nu a fost revizuită oficial, iar până la rectificarea bugetară, nu pot fi asumate noi ținte de deficit bugetar.

"Gaura" de 20 de miliarde de lei era compusă, potrivit informațiilor Profit.ro, de estimarea că ANAF va colecta în 2023 cu 12 miliarde de lei mai puțin decât programul, Autoritatea Vamală Română (AVR) cu 3 miliarde de lei mai puțin, în timp ce 5 miliarde de lei erau luate în calcul ca o rezervă.

După cum se poate vedea din datele prezentate mai sus, veniturile necolectate de ANAF și Vamă au depășit deja estimările de la început de an, de 12 miliarde lei, respectiv 3 miliarde lei.

EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților

Veniturile colectate de ANAF reprezintă cea mai mare parte a veniturilor la buget, dar nu toate (nu includ alte tipuri de venituri, cum ar fi, de exemplu, fondurile europene).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
avr
vama
incasari
venituri buget
program venituri buget