Pe lângă cele 14 mari centre de colectare cu aport voluntar din marile aglomerări urbane, finanțate prin PNRR, vor fi finanțate alte aproape 600 de centre mai mici în orașe sau comune din România, astfel că aproape nu va exista localitate care să nu fie deservită de un astfel de centru, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
”Aproape nu va exista localitate care să nu fie deservită de un astfel de CAV, cum îl numim noi, adică acel loc unde dacă vreau să-mi schimb mobila, spre exemplu, astăzi e o discuție întreagă ce să faci cu mobila veche. Sunt județe unde deșeurile voluminoase sunt colectate, alte județe unde pur și simplu oamenii nu știu ce să facă cu ele: dacă vor să arunce salteaua de la pat, dacă schimbă cauciucurile la mașină, dacă au resturi multe de vegetație, pentru că au tuns gazonul în curte, sau dacă ne schimbăm gresia în baie și unii sunt astăzi tentați să ducă materialele de construcții, să le ducă fie într-o pubelă normală de gunoi, fie să apeleze la celebrele anunțuri ”Car moloz!” de pe OLX. În ambele situații procedăm greșit, iar aceste centre de colectare cu aport voluntar vor deservi populația să reușească să gestioneze așa cum trebuie această situație”, a arătat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Acesta a adăugat că în luna aprilie speră să fie depuse primele oferte pentru atribuirea acestuiu contract de achiziție publică ce urmează se deservescă întreaga țară.
CITEȘTE ȘI Plafonul maxim la acordarea facilităților fiscale pentru investițiile business angels va fi majorat substanțialPe de altă, parte ministrul Mediului a amintit că România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru faptul că nu a lichidat și ecologizat depozite de deșeuri industriale și municipale, iar pe lângă amenda de 1,5 milioane euro, plătită deja, există amenzi de aproximativ 18.000 euro pe zi până când va fi închis și ultimul depozit industrial din lista celor 31.
România face obiectul și altor proceduri de infringement, având un dosar destul de avansat pentru închiderea a 15 depozite de deșeuri municipale. Potrivit ministrului, opt dintre acestea sunt ecologizate, dar au rămas șapte pentyru carte se poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a beneficia de un timp rezonabil pentru închiderea și acestora.
Mircea Fechet a subliniat, totodată, că prioritatea ministerului este gestionarea finanțărilor din PNRR, fie direct, fie prin instituțiile subordonate, precum Administrația Fondului pentru Mediu, programe importante fiind cel de 220 miliioane euroe pentru stașii de reciclare, cel de 430 milioane euro pentru împădurire efectivă, la care se adaugă finanțarea de 50 milioane euro pentru pepiniere și de 30 milioane euro pentru păduri urbane.