Firmele mici și mijlocii ar trebui să fie prudente cu creditele în perioada următoare, având în vedere turbulențele politice, și să ia credite în primul rând pentru finanțarea activității curente, iar cu investițiile să mai aștepte, spune Aurel Cîrstea, economist la Maratonul Profit.ro TV – Retail și Retail Banking.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Garanti BBVA
VIDEO POATE FI VĂZUT MAI JOS
„Sfătuiesc întreaga piață de IMM, mai ales în această perioadă - vedem că lucrurile în ultima lună au anumite sincope pe cale politică și evident au și un impact pe linie economică – ce sfătuiesc în această perioadă este o oarecare prudențialitate în a accesa credite și, în general, să meargă pe linii de credite, pentru că o linie de credite investită în ciclul de producție generează plus valoarea care acoperă aceste cheltuieli bancare și cheltuielile de existență ale firmei”, spune Aurel Cîrstea.
Piața financiară a reacționat ca urmare a tensiunilor politice, în contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar major, de circa 8% din produsul intern brut.
Cursul de schimb a fost menținut în „limite acceptabile” prin eforturile „foarte mari” ale Băncii Naționale a României. „În cazul ROBOR au fost niște fluctuații, mă așteptam să fie mult mai mari – e răul cel mai mic în această perioadă”, spune economistul.
ROBOR la 3 luni a crescut de la circa 5,5% la 5,9% în ultimele săptămâni.
Cîrtea spune că firmele ar trebui să aștepte lămurirea situației politice înainte de a face datorii pentru finanțarea investițiilor.
„Partea de investiții, aș sfătui întreaga masă a IMM să mai aștepte un pic să vedem ce se mai întâmplă ca trend politic. Aceste credite de investiții trebuie făcute în așa fel încât să aducă plus valoare companie, să nu fie imobilizați bani pentru a specula un oarecare câștig pe termen lung”, spune Cîrstea.
Creditul acordat firmelor a crescut cu peste 7% în ultimul an, la un sold de aproape 205 miliarde de lei în septembrie. Soldul împrumuturilor în lei a crescut cu 11%.
Economistul îndeamnă și băncile către prudență în această perioadă și le recomandă acestora să explice clienților ce sume pot împrumuta astfel încât să nu existe probleme de rambursare.
„Rolul băncilor în această perioadă este de explica mai accentuat populației sau de a discuta cu fiecare entitate, fie persoană fizică, fie juridică, să înțeleagă clar nevoile, și să înțeleagă dacă acea entitate într-adevăr are nevoie de o finanțare și cam cât ar fi cuantumul acelei finanțări în așa fel încât cumva să nu acceadă un surplus de cash, pentru că acest cash costă, introducându-l în economie acest surplus de cash, nu întotdeauna îți va da un profit așteptat și va fi mai greu la partea de rambursare”, spune Cîrstea.
„Dacă pentru o bancă partea monetară înseamnă materia prima, de cealaltă parte, produsul vândut e un obiect sanitar, o casă, o piesă de mobilier. Vânzând aceste produse, ele trebuie să genereze niște profituri. Dacă profiturile nu-ți acopere costurile de finanțare, e bine să fii mult mai prudent și să accesezi un credit de la bancă atât cât îți satisfacă nevoile imediate”, spune economistul.
Cîrstea recomandă și populației să ia credite cu prudență, astfel încât să nu depășească 40% din buget cu rambursarea ratelor.