Ministerul Energiei derulează în prezent o analiză cu privire la povara administrativă și la blocajele birocratice din legislația și practicile de avizare și autorizare a proiectelor de producție de energie regenerabilă, în scopul ușurării și accelerării acestora, însă pentru reușita acestui demers este nevoie ca și alte instituții publice să se implice, a transmis ministrul de resort, Sebastian Burduja, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
″De câte ori întâlnim o problemă care necesită implicarea mai multor ministere, instituții și agenții, ea devine una foarte greu de rezolvat în România. Asta dacă nu există, desigur, o asumare coordonată de la centrul Guvernului, fie că vorbim de Cancelarie (a prim-ministrului – n.r.), de Secretariatul General al Guvernului sau, sigur, de nivelul premierului. Toți acești actori s-au implicat, categoric. Mai există provocări în zona Ministerului Agriculturii, pentru acele suprafețe de teren mai mari de 50 de hectare, iar la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru regimul de înălțime al instalațiilor eoliene și așa mai departe. Noi avem o analiză în desfășurare. Punctual, am reușit să mai intervenim, i-am chemat pe cei de la Autoritatea Aeronautică și pe reprezentanții industriei eoliene și am mai gestionat din probleme, mai degrabă într-un mod ad-hoc″, a spus Burduja.
El a subliniat că ministerul susține ″în mod categoric″ reducerea poverii birocratice și administrative a procedurilor de avizare și autorizare a proiectelor regenerabile.
″De altfel, una dintre reformele prevăzute în PNRR, de care depinde o viitoare cerere de plată, se referă tocmai la simplificarea acestor proceduri și vom conduce acest proces. Pot să vă spun că, până la finalul anului, ne-am propus să finalizăm și să avem o legislație care să ușureze munca investitorilor serioși în parcuri solare sau eoliene″, a punctat ministrul.
El a adăugat că, în paralel, se vrea descurajarea investitorilor ″speculativi″.
″Cei care, pur și simplu se ocupă cu tranzacții imobiliare și apoi vor să scoată la vânzare terenuri cu ATR-uri, lucru pe care nu-l consider corect. Sunt proiecte care probabil nu s-ar dezvolta niciodată dacă nu există un investitor serios, care se pricepe la sectorul energetic, și acolo am susținut foarte mult să introducem obligativitatea unei garanții financiare pe care acești investitori să o pună la bătaie în momentul în care solicită ATR-ul și pe care, dacă nu duc la capăt acel proiect, să o piardă″, a arătat Burduja.
CITEȘTE ȘI Șeful Ryanair se compară cu Kylian Mbappé pentru a justifica bonusul de peste 100 de milioane de euro pe care și l-a negociatMinistrul Energiei s-a referit și la nemulțumurile producătorilor de energie regenerabilă cu privire la faptul că li se deduce un procent prea mic din totalul cheltuielilor cu dezechilibrele la calculul sumelor datorate ca suprataxă.
″Legat de procentul dedus din cheltuielile cu dezechilibrele la stabilirea suprataxei datorate de producătorii de energie regenerabilă, acesta este în prezent de 5%, iar noi vrem să îl dublăm la 10% tocmai pentru că am avut foarte multe discuții cu producătorii din eolian și fotovoltaic și am spus că, pentru Ministerul Energiei, este o prioritate să încurajeze energia verde.
CITEȘTE ȘI UE intenționează să trimită veniturile din activele rusești înghețate către fondul de armament pentru Ucraina10% este un nivel mai bun. Poate nu este idealul pe care și-l doreau producătorii de energie verde, dar este ceea ce își permite în acest moment bugetul de stat și sistemul energetic național să suporte. Și sper că va exista o îmbunătățire a situației financiare la nivelul producătorilor de energie verde, cu atât mai mult cu cât noi am pus în piață foarte multe fonduri pentru noi capacități de producție de energie regenerabilă, și enumăr aici doar PNRR și Fondul de Modernizare. Deci e normal să creăm condiții de piață cât de cât corecte pentru acești producători, dacă suntem serioși că ne dorim tranziția verde a României″, a spus Sebastian Burduja.
Potrivit ministrului, și eliminarea ″taxei pe soare″ pentru prosumatori se înscrie în aceeași logică.