Creditele cu dobândă fixă pe o perioadă de 3-5 ani sunt acum la modă în rândul împrumuturilor ipotecare, dar trebuie să ne uităm cu atenție la perioada de după și să vedem cum va fluctua dobânda, avertizează Sebastian Piu, co-fondator al brokerului online de credite 123credit.ro. Românii sunt din ce în ce mai atenți atunci când iau decizii financiare și nu se mai reped să ia împrumuturi în orice circumstanțe, arată Piu la Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123Credit, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CITR, UNSAR, XTB, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR)
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Dobânzile la creditele ipotecare sunt în ușoară scădere față de toamna anului trecut, când majorarea ROBOR și IRCC au mușcat adânc din finanțele debitorilor cu împrumuturi în lei. După ce s-au fript cu dobânzile variabile, care au dus dobânzile curente la cel mai ridicat nivel din UE, românii s-au orientat spre împrumuturile ipotecare cu o rată fixă pe o anumită perioadă.
„Putem să ne uităm la o ofertă cu dobândă fixă pe 3-5 ani de zile, dar apoi trebui să ne uităm la ce se întâmplă după acea perioadă de dobândă fixă. Dobânda variabilă cum se formează, cât de mare este, cât va fi impactul ei? Un credit ipotecar în medie se rambursează în 20 de ani de zile. Trebuie să avem imagine foarte clară ce se întâmplă în timp cu acel credit și cum ne va influența bugetul de venituri și cheltuieli”, spune Sebastian Piu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piu spune că întâi cei care doresc credite trebuie să determine foarte bine dacă chiar au nevoie de acel împrumut și apoi trebuie să se informeze foarte bine despre ofertele din piață și să vadă care li se potrivește cel mai bine.
„Un specialist, un broker de credite, ne va ajuta să înțelegem cu profilul nostru financiar și demografic se potrivește cu o ofertă de credit de la o bancă sau alta. Realitatea este că nu creditul cel mai ieftin la un moment dat este și cel care ni se potrivește cel mai bine, din foarte multe motive. S-ar putea ca profilul nostru demografic să nu se potrivească cu cea mai ieftină ofertă și banca respectivă să nu ne poată acorda banii”, spune Piu.
Profilul demografic înseamnă vârsta, experiență în muncă, stare civilă, în timp ce cel financiar înseamnă tipul de venit - pensie, dividende șamd.
„Când luăm o decizie, ca atunci când luăm o casă, nu o cumpărăm pe prima în care intrăm. Mergem și vedem 5-10-15, poate chiar mai multe, astfel încât să ne dăm seama că ceea ce ne dorim noi se regăsește în oferta pe care o are acel vânzător de casă. La fel este și cu creditele, e bine să vedem la cât mai multe oferte de credite. Și să privim această accesare de credit ipotecar ca pe o investiție pe termen mediu și lung și să nu ne uităm la beneficiul imediat”, arată co-fondatorul 123credit.ro.
În acest moment piața se află într-o stagnare comparat cu anul trecut, crede Piu, în timp ce volumul de credit este peste cel din 2019 și 2020.
În ceea ce privește dobânda fixă, aceasta este cu 2 puncte procentuale sub nivelul din 2022 și similară dobânzilor medii din 2018-2021.
„Este un lucru foarte bun că lumea devine din ce în ce mai atentă când ia decizii financiare și caută cât mai multe informații, cât mai multe comparații. Nu mai este acea efervescență în care, nu contează ce va fi, eu vreau să mă împrumut, dacă bancă îmi dă, eu iau banii. Recomand tuturor să evite acel obicei pe care l-au avut românii în ultimii 15 ani – când îi întrebai de ce credit au nevoie, spuneau «cât îmi dă banca»”, arată Piu.
El mai recomandă românilor și să învețe să economisească, chiar dacă la prima vedere li se pare că nu au venituri care să le permită asta.
„Un prieten din facultate era barman, câștiga cât câștiga un barman în anii 2000 – puțin. Omul reușea să economisească lună de lună și în câțiva ani de zile și-a construit o casă în Popești Leordeni. Eu îl întrebam, «Nicu, cum ai reușit să faci asta, eu nu pot!» – câștigam mai bine, aveam două joburi, dar nu reușeam să economisesc. Și mi-a spus că «nu vrei să economisești, nu există așa ceva, eu dacă câștig astăzi 100 de lei, 30 de lei sunt puși deoparte!». Trebuie să învățăm să ne gestionăm banii, să nu fim prinși nepregătiți”, povestește Piu.
123Credit.ro a obținut anul trecut investiții de 3 milioane de euro de la Omnia Capital și caut încă o finanțare pentru extindere anul viitor. Platforma de brokeraj colaborează cu majoritatea băncilor din piață.