Profit News TV – Maratonul Energiei. AFEER: Mecanismul reglementării prețului la producării de electricitate nu prea și-a atins scopul. Nu mai sunt supraimpozitați și nu mai sunt bani pentru plata compensărilor

Profit News TV – Maratonul Energiei. AFEER: Mecanismul reglementării prețului la producării de electricitate nu prea și-a atins scopul. Nu mai sunt supraimpozitați și nu mai sunt bani pentru plata compensărilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 mai 2023

Statul a decontat până în prezent furnizorilor, în totalitate, doar sumele aferente compensărilor acordate până la luna iunie 2002, în cazul gazelor naturale, și până în luna august 2022, în cazul energiei electrice, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Liberty, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica, Tinmar Energy și Transgaz

“Marea majoritate a decontărilor acoperă perioada până în octombrie 2022, însă mai sunt restanțe inclusiv pentru prima perioada de decontare, din prima parte a anului trecut. Ca sumă, estimăm la 2 miliarde de lei necesarul imediat de decontare”, afirmă Urluescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, introducerea mecanismului prin care producătorii vând la un preț fix (de 450 lei/MWh -n.r.) energie furnizorilor are o parte pozitivă, aceasta fiind relativ ieftină, dar și una negativă: producătorii nu mai plătesc contribuția la stat din care se achitau decontările către furnizori.

Acesta este sceptic în legătură cu posibilitatea reducerii pragului până la care Guvernul efectuează decontările.

“Avem un prag de 1.300 lei/MWh, iar Guvernul nu face față să deconteze. Orice reducerea a pragului va crește presiunea pe guvernanți", crede Urluescu.

Președintele AFEER susține că, în urma reducerii prețurilor pe piața angro, prețul pentru consumatorii industriali poate să se situeze sub acest prag, de 1,45 lei/KWh.

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Marius Gavrea, ING: Am acordat credite de peste 17 milioane de euro antreprenorilor în ultimul an pentru tranziția verde. Firmele sunt ghidate în primul rând de reducerea costurilor CITEȘTE ȘI Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Marius Gavrea, ING: Am acordat credite de peste 17 milioane de euro antreprenorilor în ultimul an pentru tranziția verde. Firmele sunt ghidate în primul rând de reducerea costurilor

Furnizorii au beneficiat de o alocare cuprinsă între 20 și 70% din cerere de energie livrată de producători la 450 lei/MWh, a precizat Urluescu.

“Prețul de achiziție de 450 lei/MWh nu este extraordinar de mic. Pentru alimentarea consumatorilor cu plafon mic, cei cu 0,8 lei/KWh, acesta este la limită. Sistemul (de obligare a producătorilor să vândă energie la preț reglementat -n.r.) nu prea și-a atins scopul. Prin acest sistem, producătorii nu mai sunt supraimpozitați și nu mai sunt bani pentru plata compensărilor. Doar traderii mai sunt supraimpozitați”, a explicat șeful AFEER, care a precizat că furnizorii au propus inițial eliminarea unor componente din factură, cum ar fi TVA, contribuția de cogenerare (etc).

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori
decontare
plafonare
prag maratonul energiei profit news tv