România se confruntă cu un grad uriaș de analfabetism funcțional și financiar și, în acest context, eforturile autorităților, inclusv ale presei de specialitate, trebuie îndreptate către creșterea nivelului de educație financiară, lipsa acesteia fiind un impediment în dezvoltarea economică, a explicat Daniel Apostol, Directorul Direcției Comunicare și pentru Educație Financiară al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
"Educația financiară nu este un lux. Din păcate, ne confruntăm cu un grad uriaș de analfabetism funcțional și financiar, la nivelul Europei România plasându-se în vârful negativ al clasamentului, ceea ce poate arată o stare de criză, dar și potențialul de dezvoltare pe această zonă, spațiul larg pe care noi trebuie să-l facem noi ca societate.
Când spun noi ca societate, mă refer nu la acele autorități care au în menirea lor acest obiectiv, respectiv creșterea nivelului de educație financiară, cum este ASF, mă refer și la presa de specialitate, la entitățile din piața financiară. Toți trebuie să depunem un efort în această direcție, pentru că sporirea nivelului educației financiare duce la creștere economică, la creșterea societății, la dezvoltarea societății. Mai direct spus, cu oameni proști nu te poți dezvolta, nu ai cum, stagnezi", a afirmat reprezentantul ASF.
Apostol a mai spus că scopul unei societăți este obținerea unei creșteri organice, o dezvoltare de la bine la mai bine, pe care o poți face cu oameni educați, cu oameni deștepți, cu oameni conștienți.
"Lipsa educației financiare este o barieră enormă în calea dezvoltării întregii societăți. Nu putem spera la o creștere economică reală, nu putem spera la o dezvoltare reală a societății din perspectivă economică cu oameni care nu înțeleg conceptele financiare, care nu înțeleg circuitul banilor în natură", a afirmat directorul de comunicare al instituției.
El a amintit că doar un sfert din fondul locativ național este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în condițiile în care legislația prevede obligativitatea proprietarilor de a încheia o astfel de poliță, denumită PAD.
De asemenea, foarte mulți români, circa 98%, nu cunosc faptul că dețin un cont de pensie privată obligatorie, unde statul virează lună de lună o sumă de bani, și nici cine este compania care administrează acești bani.
"Practic, ei nu se interesează de soarta propriilor bani, eventual că sunt un fel de taxă impusă de stat", a arătat Apostol.