Conducerea Bursei de la București așteaptă un flux de listări ale unor companii din Republica Moldova, în care primul exercițiu îl va reprezenta ajungerea în ringul bursier a băncii comerciale maib.
Accesul la finanțările prin piața de capital a firmelor din Basarabia ar urma să fie facilitat de Bursa de Valori București. Nu este vorba numai despre accesul direct în piața reglementată a unor companii cu capitalizare mare într-un drum deschis la începutul anului 2018 de Purcari Wineries (WINE), ci și de un program de cooperare pe care BVB îl are în vedere cu Bursa de la Chișinău pentru ca aceasta să poată atrage și societățile de mai mici dimensiuni.
Forumul Moldova - Romania: Capital Bridges care se desfășoară astăzi, inclusiv cu prezența anunțată a premierului Nicolae Ciucă, dar și a prim-ministrului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, ar urma să arate un angajament al Bursei de la București în această direcție. Interesul mai larg este catalizat de demersurile pe care banca comercială maib, care deține o cotă de o treime din piața creditului din Republica Moldova, le-a inițiat pentru a se lista la BVB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Abordarea în piața locală nu este aceea de a “canibaliza” tot potențialul de peste Prut, ci dimpotrivă, BVB caută o colaborare cu Bursa din Republica Moldova. În acest scop, Radu Hanga, președintele Bursei de la București, a fost într-o vizită la Chișinău pentru a propune o astfel de cooperare. Instituția pe care o reprezintă vrea să ofere platforma tehnologică Bursei locale și să lucreze cu partenerii pentru o comunicare mai bună cu mediul de afaceri, astfel încât firmele să fie să se listeze.
Într-o discuție cu Profit.ro, Hanga a spus că viziunea sa este ca Bursa de la Chișinău să atragă companiile de mici dimensiuni și aceasta să crească pe piața locală pentru ca atunci când ating o masă critică să poată deveni eligibile pentru o listare pe piața reglementată de la București unde sumele care pot fi atrase sunt mai mari. Astfel, BVB ar avea o a 2-a pepinieră după ce piața AeRO are deja acest rol în plan local.
CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende de 80 milioane lei, după vânzarea din UngariaBursa de Valori București a avut întotdeauna o politică prin care a militat pentru ca listările companiilor românești să nu se facă dual, incluzând Londra, ultimul caz, încă în pregătire, fiind cel al Hidroelectrica. Hanga spune, însă, că pentru cei de la Chișinău nu vrea să creeze o frustrare similară cu cea pe care bursa londoneză în piața de capital românească și de aceea, a mers în întâmpinare pentru a face propunere de cooperare chiar într-un moment în care maib vine pentru o listare la București.
Contacte au fost și la nivel reglementatorilor. Promovarea ca societate publică a maib reprezintă un moment delicat după ce sistemul bancar din Republica Moldova a trecut printr-un șoc financiar în 2015, imputat la acea vreme de procurorii anticorupție omului de afaceri israelian Ilan Șor. Episodul a condus la înăsprirea reglementărilor, iar acestea nu permit decât un prag de deținere de 1%, care este aplicabil și pentru maib și pe care trebuie să îl aibă în vedere investitorii activi la BVB.