Strategia pe termen lung și achizițiile periodice de acțiuni sau unități de fond în perioadele de declin ale pieței sunt în măsură să aducă valoare pentru portofoliile investitorilor, spune reprezentantul celui mai mare administrator din industria fondurilor deschise de investiții.
Etapele de inflație, precum cea pe care o parcurgem, sunt greu de surmontat pe schemele de economisire clasică, spune Aurel Bernat, director general la BT Asset Management, divizie de administrare a activelor financiare a Băncii Transilvania (TLV) care pe fondul sectorial pe energie a reușit să „bată” inflația cu o rată de creștere anuializată de 18%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Surplusul trebuie să vină din economia reală”, a declarat acesta la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV, menționând că se referă la acțiuni și la companiile listate. Este un lucru pe care îl înțeleg tot mai mulți români.
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
În ultimii 3 ani, BT AM și-a sporit numărul de client de la aproximativ 40.000 de persoane la aproape 100.000 de investitori și foarte mulți din aceștia au optat și pentru produsele care includ și acțiuni.
Bernat recomandă investițiile constant și spune că nu este greșit să cumperi acțiuni atunci când au scăzut, pentru a profita de discounturi așa cum consumatorii o fac atunci când achiziționează televizioare sau mașini.
“Important este să ne obișnuim cu ideea de termen lung”, spune directorul societății din cadrul Grupului Băncii Transilvania, cu active în administrare de 4,5 miliarde lei, care îl indică drept primul jucător din industria fondurilor de investiții. Dacă au abordarea pe termen lung și confortul față de activul în care investesc, investitorii își pot lua din presiunea care îi face să urmărească toate fluctuațiile portofoliului lor și eventual să greșească în etapele de panică.
CITEȘTE ȘI Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară“Nu trebuie 3 facultăți ca să ne apucăm de investit”, spune Bernat făcând trimitere la plasamentele pe piețele financiare prin intermediul fondurilor de investiții. “Nici nu ne-am aștepta ca investitorii să fie fini cunoscători de piață de capital.”
Pentru investițiile prin intermediul firmelor de administrare nici măcar nu este nevoie de sume mari de bani. Dacă faci investiții recurente, poate fi vorba și numai de 50 de lei pe lună, care pot fi investiți prin fonduri. El explică și ce fac acestea: “Adună într-o găleată bani puțini de la oameni mulți.” Aceasta permite investiția în mai multe acțiuni, disersia diminuând și riscul. Performanța este, de asemenea, ameliorată, ceea ce se întâmplă atunci când dispui de sume mari de bani.