Divizia de adminstrare a activelor financiare a BRD lansează fonduri în care investitorii vor beneficia de rebalansare automată în funcție de vârstă și apropierea de pensionare. Deși retragerile pot fi făcute în orice moment, ca la celelalte fonduri de investiții deschise, alocarea pe clase de active este aliniată pentru randamente optime pentru orizontul de timp 2035 și 2045.
BRD Asset Management, societate cu active în administrare de 3,5 miliarde lei, a lansat 4 fonduri de investiții. Produsele aduse în piață sunt 2 fonduri cu orizont de timp prestabilit, un fond care lasă mai mare flexibilitate în alegerea oportunităților pentru administratori și un vehicul de investire în euro care să fie alternativă la depozitele bancare în moneda unică europeană cu dobânzi foarte mici.
De multe ori, investitorii încep cu o strategie bună de diversificare și al orizontului de timp lung stability, dar primul șoc de piață îi îndepărtează de acest plan, spune Bogdan Tudosie, director de vânzări la BRD Asset Management.
Cele 2 fonduri cu orizont de timp prestabilit au de la început alcătuită structura de alocare la fiecare moment al existenței lor și perioada de atingere a punctului de alocare 100% în cash și echivalent cash.
BRD Orizont 2035 are, așa cum îi spune și numele un orizont ideal de retragere în anul 2035, și avea la sfârșitul lunii august un număr de 190 de investitori și un active total de 2,15 milioane lei. Alocarea este la început debalansată către acțiuni și ulterior procentajul plasamentelor în obligațiuni și instrumente ale pieței monetare tinde să crească. La finalul perioadei, profilul de risc se reduce și fondul arată se aseamănă ca structură unuia de tip monetar.
Spre exemplu, în cazul BRD Orizont 2045, care are un activ net de 2,07 milioane lei, în anul de debut 2022 locarea este 90% pe acțiuni și 10% în instrumente cu venit fix, în anul 2044 ar urma să ajungă la doar 6% investiții în acțiuni și 94% în obligațiuni și instrumente ale pieței monetare. La jumătatea intervalului, în 2033, plasamentele în acțiuni ar reprezenta 64,6% din activ și restul de 35% ar fi în instrumente cu venit fix.
CITEȘTE ȘI Zentiva România își ameliorează semnificativ profitul net în trimestrul 2Pentru un comision de 1,5% pe an, investitorul lasă în seama administratorilor sarcina diversificării, a rebalansării periodice. Chiar dacă strategia este automată pentru cel care dispune de economii este destul de dificil să o execute singur în condiții de disciplină, spune Mihai Purcărea, CEO la BRD AM, entitate cu peste 110.000 de clienți în 12 fonduri de investiții a căror activ reprezinta 17,9% din piața fondurilor de investiții la nivelul lunii iulie a acestui an.
Acesta își amintește că, în aprilie 2009, fondurile pentru lucra au avut un maxim de retrageri chiar într-un punct în care piața se afla pe un punct de inflexiune către un trend multianual de creștere. Aceștia au ratat o bună parte a randamentelor oferite de bursă.
CITEȘTE ȘI Majorarea traficului portuar din Constanța aduce o explozie a profitului net semestrial al SocepPrimul fond cu orizont de timp prestabilit a fost lansat în anul 1994 de Wells Fargo și Barclays Global Investors și între timp au devenit populare. Cele mai multe sunt promovate în piața americană de Fidelity și BlackRock și de la acestea s-au inspirat cei de la BRD atunci când au lansat aceste produse.
Fondurile practic vând ușor în timp ce piața crește și acumulează treptat când piața coboară. Aceasta atenuează volatilitatea portofoliului și aduce randament numai prin revenirea la medii, însă este un proces care poate fi executat mai greu de clienți pe cont propriu.
CITEȘTE ȘI AAGES își majorează cu o treime veniturile la S1Fondul BRD Oportunități, lansat în lei, euro și dolari, cu activ agregat de 8,1 milioane lei la sfârșitul lunii august presupune acordarea de către clienți a unui mandat mai flexibil administratorilor pentru ca aceștia să poată investi în diverse clase de active. Practic, aceștia, vizând obținerea unor randamente superioare pe termen lung, vor investi în funcție de oportunitățile de moment. La un anumit punct vor considera adecvat un plasament în energie sau altă dată în titluri de stat cu maturitate de 30 de ani.
Investiția de oportunitate nu înseamnă investiția în ce este la modă, atrage atenția Tudosie de la BRD AM. „Ce este la modă este scump; nu este neapărat o oportunitate”, spune acesta. Oportunitățile sunt în instrumente la care nu se uită nimeni, dar au mult spațiu de creștere.
CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cu o flotă de peste 2.500 de mașini destinate închirierii, și-a majorat substanțial afacerile și profitul net la S1Directorul Purcărea oferă exemplu bursei din China care a oferit în anul 2020 un randament de 30% că de fapt nu a fost o oportunitate, ci o capcană. Fondul poate fi fluctuant și este un corespondent al unui cont cu administrare discreționară. Recomandarea este pentru o lunguire a orizontului de timp la minim 5 ani.
Prin contrast, în cazul fondului BRD Euro Simplu, care a ajuns la un activ de 4,11 milioane euro, recomandarea este pentru retragerea după o lună. Acesta este o alternativă la depozitele bancare ce oferă randamente foarte mici deponenților în momentul de față. Ține locul trezoreriei pe termen scurt sau unui management de cash. Comisionul este de doar 0,09% pe an și unitățile de fond pot fi cumpărate, ca și în cazul celorlalte fonduri, prin unitățile bancare ale BRD Groupe Société Générale.