Investițiile în agricultura bio sunt mai mici decât în cea convențională, iar profitul este mult mai mare, spune Călin Valentin Cozma, Administrator GN MUREȘ, la Dezbaterile Profit News TV - Maratonul Agriculturii. Cel mai mare efort în agricultura bio este la început, când se pun bazele unui astfel de business. Marea problemă a companiilor din domeniul agriculturii este că nu au management, de aici și probleme financiare ale acestora.
Maratonul Agriculturii la PROFIT NEWS TV a fost organizat cu sprijinul Roca Agri RDF
„Agricultura bio este mai profitabilă decât agricultura convențională. Funcționează mai bine din punct de vedere financiar. Efortul ține de investiția inițială, formarea bazei energetice de care ai nevoie pentru a face agricultură ecologică. Dar, ulterior, dacă ai o suprafață minimă de 700-800 de hectare, este cam jumătate din prețul celei convenționale. Noi anul acesta avem un cost direct per hectar în medie de 2.000 de lei. Anul trecut a fost 1.500 de lei din cauza că s-a scumpit combustibilul. La producția convențională am un cost direct în medie de 3.900 de lei, aproape dublu”, precizează Călin Valentin Cozma, adăugând că singura problemă pe care o întâmpină în agricultura ecologică este cererea mică din piața locală, fiind nevoit să exporte întreaga producție în afara României, în țări precum Germania și Austria.
„Aici încercăm să lucrăm. Am demarat un proiect împreună cu Federația Patronatelor din Industria Ospitalității prin care încercăm să ajungem cu produse finite ecologice în restaurantele din România. În momentul acesta încerc să transform totul în produs finit. Suntem în faza de a achiziționa o moară, am discutat și cu Felicia Tulai, fondatoarea Luna Solai, pentru o colaborare pe partea de uleiuri ecologice și am dezvoltat ceva și în partea zootehnică. Încercăm să facem lapte ecologic. Anul viitor vrem să dezvoltăm o apicolă, iar la un moment dat vreau să deschid un lanț de brutării în care să am de la pâine ecologică, patiserie, lapte, ouă. Totul să fie ecologic”, adaugă acesta.
Călin Valentin Cozma mai spune că scumpirea la carburanți este printre principalele motive pentru care au crescut și prețurile la cereale.
„Este normal să crească prețurile. Anul trecut sau acum 2 ani aveam o subvenție la motorină de 1,6 lei, dar prețul era de 4,5 lei. Anul acesta subvenția a rămas tot 1,6 lei, dar prețul este de 9 lei. Arenda se plătește în produse în mare parte. Anul trecut am avut o cerință de arendă de produse de 25% din totalul arendei pe care am plătit-o . În acest an deja oamenii vor în proporție de 60% produse, ceea ce pe mine mă duce cu costurile mult mai sus. Și atunci, nu-mi permit ca materia primă să o vând mai ieftin. N-am cum”, afirmă administratorul GN MUREȘ.
El adaugă că marea problemă a companiilor care activează în domeniul agriculturii din România este managementul.
„Un agronom nu știe să facă management pentru o fermă. Noi nu avem nevoie de agronomi care să fie manageri, noi avem nevoie de agronomi care să lucreze terenul. Până nu o să se înțeleagă povestea asta, că în România există nevoia ca orice companie care face agricultură să aibă un management, o să avem tot timpul probleme financiare”, mai spune acesta.