De când gruparea militantă islamistă Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, enclava mică și suprapopulată a fost punctul central al conflictului militar dintre Israel și palestinieni. Tensiunile au atins un punct de fierbere sâmbătă, după ce militanții au tras aproximativ 2.200 de rachete din Gaza și și-au trimis luptătorii în sudul Israelului, determinându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să spună că țara sa se află în război.
1. Ce este Gaza
Cunoscută și sub numele de Fâșia Gaza, este un teritoriu cu o lungime de aproximativ 40 kilometri și o lățime de 6-12 kilometri, delimitat de Israel, Egipt și Marea Mediterană. Cândva parte a Imperiului Otoman și, mai târziu, a Imperiului Britanic, a devenit un refugiu pentru aproximativ 200.000 de palestinieni dezrădăcinați în urma războiului arabo-israelian din 1948. Egiptul a condus Gaza până când a pierdut-o în favoarea Israelului în Războiul de Șase Zile, din 1967, scrie Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2005, Israelul și-a retras trupele din Gaza și a abandonat așezările de cetățeni israelieni. În prezent, Gaza este unul dintre cele două teritorii, alături de Cisiordania, în care palestinienii exercită o autonomie limitată. Israelul menține controlul asupra spațiului aerian și a teritoriului maritim din Gaza și aplică, de asemenea, o blocadă, împreună cu Egiptul.
2. Cine guvernează teritoriul
Timp de aproximativ un deceniu, până în 2006, Gaza a fost guvernată de Autoritatea Palestiniană, organism care administrează și Cisiordania și care este controlat de Fatah, principala facțiune a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, care a semnat un acord de pace cu Israelul. În acel an, Hamas, care respinge Israelul, a câștigat alegerile legislative. După luni de lupte, Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Euro se îndreaptă spre cea mai lungă serie de pierderi săptămânale de la lansareIsraelul a răspuns prin impunerea unei blocade, spunând că trebuie să își protejeze populația. De atunci, Israelul și militanții Hamas din Gaza au avut patru confruntări militare semnificative. În timp ce Hamas controlează securitatea în Gaza, finanțarea pentru sănătate, energie electrică și alte servicii provine în principal de la Națiunile Unite și de la țări străine, fie direct, fie prin intermediul Autorității Palestiniene.
3. Cum este să trăiești acolo
ONU estimează că peste 5.200 de locuitori din Gaza au fost uciși în conflictele sporadice cu Israelul. Mulți dintre ei sunt copii și majoritatea au murit în urma loviturilor aeriene israeliene. Un raport din 2021 al grupului de advocacy Euro-Med Monitor a afirmat că nouă din zece copii din Gaza sufereau de o formă de traumă legată de conflict. Majoritatea locuitorilor din Gaza trăiesc în tabere de refugiați, care au fost înființate în urmă cu peste șapte decenii pentru a găzdui palestinienii strămutați în războiul din 1948.
Având o activitate economică limitată, mulți dintre ei se bazează încă pe rațiile ONU. Blocada de 15 ani impusă de Israel a adâncit, de asemenea, sărăcia. Întreruperile de curent electric au loc zilnic timp de câteva ore. Cea mai mare parte a apei de la robinet este nepotabilă, ceea ce obligă gospodăriile să cumpere apă desalinizată de la vânzători privați. Critica deschisă a Hamas este periculoasă, dar mulți locuitori din Gaza se plâng în privat.
4. De ce nu se îmbunătățesc lucrurile
Un teritoriu izolat, lipsit de resurse naturale, cu o istorie îndelungată de sărăcie și o majoritate de refugiați se confruntă cu provocări enorme în orice circumstanțe. La aceasta se adaugă faptul că atât Israelul, cât și Egiptul privesc Gaza cu teamă și suspiciune atât timp cât este condusă de Hamas. Cele două țări mențin blocada și distrug tunelurile folosite pentru introducerea ilegală de bunuri.
CITEȘTE ȘI Bloomberg: Digi ar putea prelua unele active Orange în Spania. Analiști: Acest lucru precum și strategia de prețuri pe această piață au început să deranjezeÎn ultimii ani, Israelul a luat măsuri limitate pentru a ușura situația dificilă din Gaza, inclusiv prin eliberarea de permise de muncă pentru 20.000 de locuitori din Gaza, care câștigă în Israel de 10 ori mai mult decât ar câștiga acasă. Dar există puține speranțe imediate pentru un acord de pace care să îmbunătățească semnificativ condițiile de viață. Situația este complicată de prezența în Gaza a unui grup mai mic și chiar mai militant, Jihadul Islamic, independent de Hamas, care a fost responsabil pentru atacurile asupra Israelului din luna mai.
5. Ce a cauzat ultimele violențe
Într-un atac din 7 octombrie, care a părut să ia Israelul prin surprindere, Hamas a lansat cel puțin 2.200 de rachete asupra teritoriului israelian și zeci de luptători înarmați au intrat în țară, vizând așezările israeliene din sudul țării. Israelul a declarat o stare rară de alertă de război și a început să mobilizeze forțele de rezervă și să bombardeze ținte din Gaza cu atacuri aeriene. Hamas a declarat că acesta a fost începutul unei operațiuni majore.
În luna mai, gruparea Jihadul Islamic a lansat aproximativ 100 de rachete asupra Israelului după ce unul dintre membrii săi a murit în urma unei greve a foamei într-o închisoare israeliană. Israelul a răspuns prin asasinarea a patru comandanți de top ai Jihadului Islamic și a aproximativ 20 de civili.
„Întregul sistem a eșuat. Nu este doar o componentă. Întreaga arhitectură de apărare este cea care, evident, nu a reușit să ofere apărarea necesară civililor israelieni. Acesta este un moment de tip Pearl Harbor pentru Israel, unde până astăzi a existat o realitate, iar după astăzi va exista o altă realitate”, a declarat Jonathan Conricus, fost purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului.