Comisia Europeană va propune introducerea așa-numitelor portofele digitale, care vor oferi acces la o gamă largă de servicii pentru cei 450 de milioane de locuitori din blocul comunitar, un nou pas spre o mai mare integrare după pandemia de Covid-19, informează Bloomberg.
Aceste portofele digitale vor putea fi folosite de către cetățenii UE drept acte de identitate digitale pe care să stocheze date personale și documente oficiale precum permise auto, rețete medicale și diplome de studii, scrie Agerpres.
"Conform noilor reguli, Portofele Digitale Europene vor fi disponibile pentru toți", se arată într-o variantă preliminară a propunerii consultată de Bloomberg.
Mai multe state europene oferă deja forme digitale de acte de identitate, astfel că noua aplicație propusă de Executivul comunitar ar interacționa cu sistemele existente și ar oferi cetățenilor UE dreptul la un serviciu care este recunoscut la nivelul întregului bloc comunitar. Portofelul digital nu va fi obligatoriu, susține Bloomberg.
Pandemia de Covid-19 a accelerat procesul de integrare europeană în condițiile în care anul trecut statele membre au căzut de acord asupra unui program de stimulare economică concentrat pe investiții în energie verde și digitalizare, program susținut de împrumuturi comune. În plus, guvernele statelor membre au însărcinat Comisia Europeană să achiziționeze vaccinuri în numele lor și de asemenea au introdus certificate de călătorie pentru cei care au fost vaccinați, au un test negativ sau și-au revenit după virus.
CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următorGrație noilor portofele digitale, care vor fi sub forma unei aplicații pe telefon, similare cu cele utilizate pe telefoanele Android și Apple, cetățenii UE vor putea să închirieze automobile în afara țării lor de origine, să își dovedească vârsta, să solicite un împrumut, să deschidă un cont bancar, să depună o declarație fiscală și să se înscrie la o universitate. Comisia Europeană și-a propus să livreze un instrumentar tehnic care să poată fi folosit la introducerea portofelelor digitale până în luna octombrie 2022.