Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor

Utilizarea gazelor naturale va atinge un nivel record anul viitor
scris 3 oct 2024

Cererea de gaze naturale pe plan mondial va atinge un nivel record anul viitor, în condițiile în care se intensifică concurența între Asia și Europa pentru combustibilii transportați pe mare, se arată într-un raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.

După un declin al importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, ceea ce va duce la o restrângere a cantității disponibile pe piață și la diferențe de preț cu Asia, susține organizația cu sediul la Paris.

Urmărește-ne și pe Google News
PNL anunță un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, cu impact bugetar de 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în țară. Scutire de impozite și bilete de avion gratuite CITEȘTE ȘI PNL anunță un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara, cu impact bugetar de 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în țară. Scutire de impozite și bilete de avion gratuite

"Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, incertitudinile afectând perspectivele pentru 2025", avertizează IEA.

Estimările Agenției sugerează că va urma un alt an dificil pentru Europa, unde consumatorii încă sunt afectați de prețurile ridicate. Deși în regiune prețurile la gaze au scăzut semnificativ, de la vârful crizei din 2022, ele încă sunt mai ridicate decât nivelul mediu înregistrat anterior. Extinderea riscurilor geopolitice - de la războiul din Ucraina la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu - a sprijinit creșterea prețurilor și volatilitatea de pe piață, scrie Agerpres.

Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform previziunilor IEA. În industrie, cererea s-a redresat, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, în timp ce folosirea gazelor în sectorul energiei continuă să scadă, datorită boom-ului regenerabilelor.

În 2025, cererea pe continent ar putea creștere cu 1%, previzionează IEA. Dacă fluxurile de gaze rusești via Ucraina sunt oprite anul viitor, atunci Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.

Pe plan global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, tendința se va păstra și în 2025, Asia rămânând principalul motor al creșterii, susține IEA.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
iea