O companie din Rusia intenționează să facă troc cu năut și linte în schimbul tangerinelor, orezului și cartofilor pe care vrea să îi primească din Pakistan, o situație despre care Business Insider scrie că ilustrează dificultățile provocate companiilor rusești de sancțiunile occidentale.
Compania rusă Astarta-Agrotrading va schimba 20.000 de tone de năut pentru aceeași cantitate de orez de la compania pakistaneză Meskay & Femtee Trading Company. Acordul a fost semnat marți, după cum relatează și Bloomberg, care citează informațiile apărute în TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, scrie Hotnews.ro.
De asemenea, compania rusă va da la schimb 15.000 de tone de năut și 10.000 de tone de linte pentru 10.000 de tone de cartofi și 15.000 de tone de tangerine de la compania pakistaneză.
Acordul vine în contextul apariției tot mai multor informații care indică faptul că firmele rusești se confruntă cu dificultăți în a efectua plăți internaționale, pe fondul sancțiunilor tot mai severe impuse de SUA și aliații săi de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.
Căutarea Rusiei de canale alternative pentru comerțul internațional nu este nouă.
Documente confidențiale obținute de Financial Times luna trecută arată că în toamna lui 2022, la câteva luni după ce și-a început invazia pe scară largă, Moscova a elaborat planuri de a cheltui în secret aproximativ 1 miliard de dolari în rupii indiene pentru a cumpăra bunuri critice și a investi în producție în India.
Pakistanul nu este prima țară cu care Rusia a negociat să facă troc
Mai recent, agenția Reuters a transmis în luna august că Rusia poartă discuții cu China pentru comerț prin troc, după ce a negociat în acest sens cu Afganistanul și Iranul.
De asemenea, Rusia a adoptat în iulie o lege care permite efectuarea plăților comerciale în criptomonede.
Rusia s-a confruntat cu dificultăți din ce în ce mai mari de la impunerea sancțiunilor din 2022, care i-au limitat treptat accesul la sprijin financiar esențial.
CITEȘTE ȘI Nou ajutor de stat pentru investiții în stocarea de energie. Până la 10 milioane de euro ″de căciulă″Chiar și băncile regionale chineze, care erau un procesator cheie pentru plățile rusești, au încetat să ofere sprijin în ultimele luni.
Cu toate acestea, Moscova a reușit cu succes până acum să găsească rute alternative prin care să importe componente necesare mașinăriei sale de război iar economia rusă a crescut pe fondul trecerii la producția de război.
Business Insider amintește însă că Banca Centrală de la Moscova a declarat recent că a observat „semne de scădere a cererii interne” pe măsură ce inflația crește, un rezultat care ar putea duce la stagflație.